![ΔΕΣΦΑ – Με επιτυχία οι δημοπρασίες για ποσότητες LNG για το 2022](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/δεσφα-scaled.jpg)
Ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη 2 Νοεμβρίου η διαδικασία δημοπρασιών του ΔΕΣΦΑ για τη δέσμευση χρονοπαραθύρων (slot) εκφόρτωσης και δυναμικότητας αεριοποίησης στην εγκατάσταση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) Ρεβυθούσας για το 2022.
Οι δημοπρασίες ξεκίνησαν στις 22 Οκτωβρίου και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), δεδομένου ότι για πρώτη φορά διατέθηκαν προς δέσμευση ομάδες χρονοπαραθύρων εκφόρτωσης φορτίων ΥΦΑ (LNG), παρέχοντας στους συμμετέχοντες στη διαδικασία τη δυνατότητα να δεσμεύσουν μέσω υποβολής μίας μόνο προσφοράς (την οποία είχαν τη δυνατότητα να αναπροσαρμόζουν κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας) πέντε χρονοπαράθυρα εκφόρτωσης φορτίων ΥΦΑ ύψους μιας (1) TWh έκαστο ή οκτώ χρονοπαράθυρα εκφόρτωσης φορτίων ΥΦΑ ύψους πεντακοσίων (500) GWh έκαστο.
Πιο συγκεκριμένα, στις δημοπρασίες ΥΦΑ για το Έτος 2022 συμμετείχαν πέντε εταιρείες, οι οποίες δέσμευσαν συνολικά τριάντα τέσσερα (34) χρονοπαράθυρα εκφόρτωσης φορτίων ΥΦΑ, τα οποία αντιστοιχούν σε ποσότητα εκφόρτωσης ΥΦΑ ύψους 27 TWh. Επιπλέον, οι εν λόγω εταιρείες, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της δημοπρασίας ΥΦΑ και προκειμένου να βελτιστοποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους, προχώρησαν στη δέσμευση συνεχούς δυναμικότητας αεριοποίησης ΥΦΑ, συνολικού ύψους 72.420,37 MWh/Ημέρα.
Το ενδιαφέρον των χρηστών διαμορφώνει ευνοϊκή συνθήκη σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, δεδομένης και της σημαντικής ανάπτυξης του διασυνοριακού εμπορίου με τη Βουλγαρία που σημειώνεται κατά τα τελευταία έτη.
Η διαδικασία ετήσιου προγραμματισμού εκφορτώσεων και δέσμευσης δυναμικότητας που εφαρμόζει ο ΔΕΣΦΑ από το 2020, βασίζεται σε μηχανισμούς αγοράς (δημοπρασίες) με στόχο την αποτελεσματική χρήση της εγκατάστασης ΥΦΑ Ρεβυθούσας βάσει των μεταβαλλόμενων συνθηκών στην ελληνική και διεθνή αγορά ΥΦΑ.
Σε ό,τι αφορά στις δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ για τον Ετήσιο Προγραμματισμό των επόμενων ετών, δηλαδή από το 2023 έως το 2026, η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 8 Νοεμβρίου, με απώτατη ημερομηνία ολοκλήρωσης την 29η Δεκεμβρίου 2021.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ενεργειακό κόστος: Τριπλό πυρ σε επιχειρήσεις από αέριο, ρεύμα και ρύπους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/revma-1-768x432-600x338.jpg)
Τριπλό πυρ στο ενεργειακό κόστος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων
Φωτιά παίρνει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τις τιμές του TTF να χτυπούν υψηλά διετίας – Οι επιπτώσεις σε ρεύμα και ρύπους
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mail-600x401.jpeg)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
![Χώρες της Βαλτικής: «Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία – Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Baltica-2-600x337.jpg)
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο
![Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/skylakakis1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως αυτό που προσπαθεί να κάνει το υπουργείο είναι να μεταφέρει τη ζήτηση τις ώρες που έχουμε ήλιο