Η Τρίτη, 2 Νοεμβρίου, είναι μία ακόμη κρίσιμη ημέρα στη διαμάχη Γαλλίας και Βρετανίας – αλλά και συνολικά για την τύχη της συμφωνίας η οποία διέπει το Brexit. Αφορμή, αυτή τη φορά, δίνει το διπλό τελεσίγραφο που έχουν διατυπώσει Παρίσι και Λονδίνο, η μία πρωτεύουσα προς την άλλη, αναφορικά με τα δικαιώματα αλιείας στη Μάγχη.
Όπως είναι γνωστό, την περασμένη εβδομάδα οι γαλλικές αρχές κατάσχεσαν ένα βρετανικό αλιευτικό και παρέπεμψαν σε δίκη τον καπετάνιο του με την κατηγορία ότι δεν διέθετε την αναγκαία άδεια. Η ενέργεια αυτή συνοδεύτηκε, μάλιστα, από δηλώσεις του τύπου «η βρετανική κυβέρνηση καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα της ισχύος», καθώς και από απειλές για νέες κυρώσεις, σε διάφορους τομείς, αρχής γενομένης από τις 2 Νοεμβρίου.
Οι Βρετανοί, από την πλευρά τους, έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι εάν οι παραπάνω απειλές πάρουν σάρκα και οστά, τότε θα δοθεί «ισοδύναμη απάντηση». Παράλληλα, έθεσαν σε επιφυλακή τμήμα του πολεμικού τους ναυτικού, απειλώντας να κλιμακώσουν τον αποκαλούμενο «πόλεμο της Μάγχης».
Άκαρπη η συνάντηση κορυφής
Η μισάωρη συνάντηση ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Μπόρις Τζόνσον, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Ρώμη, δεν έφερε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα όλοι να ετοιμάζονται για κλιμάκωση. Κι αυτό την ίδια στιγμή που γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι το μοναδικό ανοιχτό μέτωπο ανάμεσα στους πρώην εταίρους.
Την ίδια στιγμή, για του λόγου το αληθές, η ΕΕ – που προσπαθεί να αποφύγει την ενεργό εμπλοκή στη γαλλο-βρετανική διαμάχη, αλλά δεν θα το καταφέρει – βρίσκεται σε συνεχείς και επίπονες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας. Με επίκεντρο το σχετικό πρωτόκολλο το οποίο, ούτως ή άλλως, ήταν εξαρχής «τραβηγμένο από τα μαλλιά» και, κατά συνέπεια, θνησιγενές.
Ούτε εδώ λείπουν οι αλληλοκατηγορίες και οι απειλές. Φαίνεται δε ότι αυτοί που τραβούν το σκοινί είναι οι Βρετανοί, καθώς δήλωσαν ανικανοποίητοι με τις πρόσφατες προτάσεις και υποχωρήσεις των Βρυξελλών, απαιτώντας πρακτικά να ικανοποιηθούν πλήρως όλα τους τα αιτήματα.
Η ώρα του Άρθρου 16
Σε αυτό το φόντο, ολοένα περισσότεροι προβλέπουν ότι, αργά ή γρήγορα, το Λονδίνο θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του Άρθρου 16 της συνθήκης του Brexit, «παγώνοντας» ουσιαστικά την ισχύ της. Τι θα σημαίνει, όμως, κάτι τέτοιο;
Η αλήθεια είναι ότι, με βάση την κοινή λογική και την απλή αριθμητική, αυτοί που έχουν να χάσουν περισσότερα από μια κατά μέτωπο σύγκρουση είναι οι Βρετανοί. Άλλωστε, δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς πολλά για να καταλάβει ότι τόσο τα ψάρια τους όσο και τα υπόλοιπα προϊόντα που εξάγουν θα φτάνουν πολύ δύσκολα στις ευρωπαϊκές αγορές, που παραμένουν ο βασικός τους πελάτης – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ο υπολογισμός που κάνει, όμως, ο Τζόνσον είναι κυρίως πολιτικός. Ευρισκόμενος αντιμέτωπος με ολοένα πιο έντονη κριτική στο εσωτερικό της χώρας του, θεωρεί ότι με την υπόθεση του Brexit εξακολουθεί να διαθέτει ένα ισχυρό χαρτί.
Και μετά, τι;
Πρόκειται για ένα χαρτί το οποίο έχει και στο παρελθόν χρησιμοποιήσει με επιτυχία, για να ανέλθει στην εξουσία και να συντρίψει τους Εργατικούς, απευθυνόμενος στα εθνικιστικά και πατριωτικά ένστικτα των συμπατριωτών του.
Δεν αποκλείεται, λοιπόν – τουναντίον – να επιχειρήσει να κάνει κάτι ανάλογο όταν στριμωχτεί και άλλο, τραβώντας την «περόνη» της χειροβομβίδας. Μόνο που αυτή τη φορά, τα πράγματα είναι διαφορετικά και δεν αποκλείεται να σκάσει στα χέρια του. Μια ματιά στο Εδιμβούργο και το Μπέλφαστ ίσως τον βοηθήσει να τα δει πιο καθαρά.
Latest News
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Μοχάμεντ Ντέιφ της Χαμάς - Η απόφαση
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Αλλαγές με βαριά πρόστιμα φέρνει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια
Αυστηρές είναι πλέον οι ποινές του ΚΟΚ για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια και καταφεύγουν σε παραβάσεις
Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
Τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ, διόρισε ο Τραμπ πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα εγγυάται την προστασία των χωρών μελών που δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους στον αμυντικό προϋπολογισμό τους