
Μετά από ένα διάλειμμα σχεδόν δύο ετών, λόγω της πανδημίας, στελέχη της JP Morgan βρέθηκαν στην Αθήνα για επαφές με τραπεζίτες και ανθρώπους της αγοράς.
Ο αμερικανικός οίκος τονίζει ότι κυριαρχεί αισιοδοξία πως η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάπτυξη, ενώ οι τράπεζες είναι πολύ κοντά στην επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPEs.
Συνεπώς, μετά από κάποια χρόνια πίεσης, η προσοχή του κλάδου στρέφεται στη βιώσιμη ανάπτυξη και την επίτευξη αποδόσεων.
Από εκεί και πέρα και με βάση τα όσα αποκόμισαν τα στελέχη της JP Morgan από την επίσκεψή τους στην Αθήνα, οι διοικήσεις είναι αισιόδοξες αναφορικά με τους στόχους για αποδοτικότητα κεφαλαίων (ROTE) στο 8-10% το 2022-23
Παράλληλα, ο οίκος εφιστά την προσοχή το μέτωπο των καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ), προσθέτοντας πως άλλες κρίσιμες παράμετροι όπως οι προμήθειες και τα κόστη κινούνται καλύτερα απ’ ό,τι οι αρχικές προσδοκίες.
Πρόβλεψη
Η πρόβλεψη του οίκου είναι ελαφρά πιο συντηρητική από τις εκτιμήσεις των διοικήσεων καθώς όπως επισημαίνει, δεν βλέπει στήριξη στην απόδοση κεφαλαίων (ROTE) από τα προ προβλέψεων κέρδη την επόμενη τριετία. Ενώ η βελτίωση σε ό,τι αφορά προμήθειες/κόστη είναι εντυπωσιακή, δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την πίεση που προκύπτει από τα NII. Ακόμα και έτσι, όμως, με την ευμεγέθη ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου, εκτιμά ότι είναι εφικτή μια απόδοση 7-9% το 2022-23.
Οι αποτιμήσεις υπονοούν ότι σε σημαντικό βαθμό η αισιοδοξία έχει ήδη τιμολογηθεί. Με μελλοντικό P/TBV στο 0,48, οι ελληνικές τράπεζες τελούν υπό διαπραγμάτευση με discount 40% από ανταγωνιστές με αντίστοιχο ROTE.
Η έκθεση του οίκου αναφέρει ότι έχει επαναξιολογήσει ως ελκυστικές τις ελληνικές τράπεζες με βάση το ROTE.
Με τον δείκτη τιμής προς ενσώματη αξία (P/TBV) τώρα κοντά στις 0,5 φορές το 2022, τη γενική αισιοδοξία για τα μακροοικονομικά και την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων να έχουν σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί, το πρώτο σκέλος έχει υλοποιηθεί.
Αξιολόγηση
Για τον οίκο, η Eurobank παραμένει το top pick για τον οίκο.
Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των NPEs, η JP Morgan σημειώνει ότι η μείωση, μέσω τιτλοποιήσεων, κινείται ταχύτερα απ’ όσο προβλεπόταν και οι κίνδυνοι εκτέλεσης στο μέτωπο αυτό από εδώ και στο εξής περιορίζονται.
Eurobank και Εθνική Τράπεζα αναμένεται να φτάσουν σε μονοψήφιο δείκτη NPEs έως τα τέλη της φετινής χρονιάς, ενώ η Alpha Bank και η τράπεζα Πειραιώς θα ακολουθήσουν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Αυτό είναι σημαντικό σημείο καμπής για τον κλάδο καθώς προηγήθηκαν 10 και πλέον επώδυνα χρόνια. Επισημαίνεται δε ότι τράπεζες και αρχές έχουν το νου τους ώστε να περιορίσουν τον κίνδυνο δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.
Τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά: οι servicers που συνάντησαν τα στελέχη του αμερικανικού οίκου τονίζουν ότι οι πληρωμές βελτιώνονται, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν το νέο πτωχευτικό δίκαιο μειώνουν σταδιακά το κόστος εισπράξεων.
Αν ληφθούν όλες οι παράμετροι υπόψη, οι τράπεζες είναι αισιόδοξες για ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου (CoR) κατά 50-80 μονάδες βάσης.
Τιμές-στόχοι
Σε ό,τι αφορά τις τιμές-στόχους:
-Στην Alpha Βank, η σύσταση είναι overweight με τιμή-στόχο το 1,5 ευρώ.
-Στη Eurobank, η σύσταση είναι overweight με τιμή-στόχο το 1,2 ευρώ
-Στην Εθνική, η σύσταση είναι overweight με τιμή-στόχο τα 3,3 ευρώ
-Στην Πειραιώς, η σύσταση είναι ουδέτερη με τιμή-στόχο το 1,9 ευρώ.


Latest News

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ το Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Worldline: Το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών είναι ανθρώπινο και προσωποποιημένο
«Το μέλλον των πληρωμών δεν είναι απλώς ψηφιακό. Είναι έξυπνο, ανθρώπινο και εξατομικευμένο» επισήμανε ο κ. Κιτιξής, Country Head and Managing Director της Worldline

Πώς επηρεάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές από τις αργίες
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω web banking και mobile apps θα λειτουργούν κανονικά

Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Νέα εποχή φθηνού χρήματος στην Ελλάδα με τη βούλα της ΕΚΤ - Η μείωση στα επιτόκια ρίχνει τα έσοδα στις τράπεζες και τις αποδόσεις στις καταθέσεις

Δωδώνη: Τριάντα χρόνια συγκρούσεων, 3 ιδιοκτήτες και ο νικητής
Μετά από 13 χρόνια και μεγάλη προσπάθεια τα αδέλφια Σαράντη αποκτούν το ισχυρότερο εξαγωγικό brand name στην φέτα, την Δωδώνη

Με 1,7 δισ. χτίζει εργοστάσια και αποθήκευση ενέργειας - Το deal με Κοπελούζο
Η ΔΕΗ ολοκληρώνει την απόκτηση του μεριδίου του Κοπελούζου στο CCGT Αλεξανδρούπολης - Οι νέες επενδύσεις για ευέλικτη παραγωγή συνολικής ισχύος περίπου 2,3 GW

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Δωδώνη: Στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία με 110 εκατ. ευρώ η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία
Τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία αναλαμβάνουν τον δανεισμό, 95 εκατ. ευρώ, της «Δωδώνη» - Είσοδος με επώνυμο προϊόν στη φέτα για τους Αφούς Σαράντη

Παρελθόν ο Μαρινόπουλος από τη Marks & Spencer - Πέρασε στα χέρια του μητρικού ομίλου
Μονομετοχική πλέον η Marks & Spencer στην Ελλάδα - Μέσα σε ένα μόλις μήνα, άλλαξε το ΔΣ της εταιρείας - Εκτός ο Στέφανος Μαρινόπουλος

Κατασκευή φράγματος στον Ασωπό από τον όμιλο AKTOR
Το έργο είναι συμβατό με το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Βόρειας Πελοποννήσου.