Ουρές σχηματίζουν στα συμβολαιογραφικά γραφεία οι φορολογούμενοι, με την κίνηση να είναι αυξημένη πάνω από 20% σε σχέση με πέρυσι και τους συμβολαιογράφους να περιμένουν ότι θα ξεπεράσει το 30% μέχρι το τέλος του έτους.
Η ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από την Πρωτοχρονιά, αλλά και οι διορθώσεις σε συμβόλαια για ακίνητα που πρέπει να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο, αποτελούν τους δύο βασικούς λόγους που οι πολίτες σπεύδουν στους συμβολαιογράφους, όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου.
Οι φορολογούμενοι τρέχουν να προλάβουν τις νέες αντικειμενικές αξίες για να γλιτώσουν από έξτρα φόρους.
Οι νέες τιμές ζώνης που θα εφαρμοστούν από το νέο έτος είναι αυξημένες έως και 250% σε 7.634 περιοχές και θα βάλουν φωτιά στον φόρο μεταβίβασης. Οσοι σχεδιάζουν να αποκτήσουν ακίνητο στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες θα τραβήξουν την ανηφόρα έχουν στη διάθεσή τους 45 εργάσιμες ημέρες για να κλείσουν τις εκκρεμότητες, ενώ για τις γονικές παροχές και δωρεές μετά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 800.000 ευρώ υπάρχει χρόνος καθώς δεν επηρεάζονται από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι σε καθημερινή βάση υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty περισσότερες από 1.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, ενώ το κύμα των μεταβιβάσεων φουσκώνει μέρα με τη μέρα.
«Βλέπουμε ξανά να πωλούνται κατοικίες από τα σχέδια» σημειώνει ο Γιώργος Ρούσκας, προβλέποντας ότι το 2022 οι τιμές των ακινήτων θα ακουμπήσουν τα επίπεδα του 2011 και του 2012. Οπως λέει «υπάρχει ενδιαφέρον για το ακίνητο το οποίο παραμένει μια σίγουρη επένδυση».
Εκείνοι που πρέπει να βιαστούν και να επισκεφθούν σύντομα τον συμβολαιογράφο τους είναι οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων που ανήκουν στις περιοχές με τις προεκτάσεις ζωνών ή την ένταξη για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Εκεί ο φόρος μεταβίβασης θα εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της μεγάλης αύξησης των αντικειμενικών αξιών.
Για παράδειγμα, η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στην περιοχή του Χαλανδρίου που εντάχθηκε στο αντικειμενικό σύστημα όπου η τιμή ζώνης αυξήθηκε από 1.250 ευρώ σε 1.900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ο φόρος μεταβίβασης από 3.750 ευρώ σήμερα θα αυξηθεί έπειτα από δύο μήνες στα 5.700 ευρώ.
Οσοι σχεδιάζουν να αποκτήσουν ακίνητο θα πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα gsis.gr/valuemaps και να ελέγξουν αν η αντικειμενική τιμή στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο θα αυξηθεί και πόσο από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ολοκληρώσουν την αγορά έως το τέλος του έτους προκειμένου να αποφύγουν επιβαρύνσεις από την υπέρβαση των αφορολόγητων ορίων και την αύξηση του φόρου μεταβίβασης.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για την αγορά πρώτης κατοικίας ισχύει αφορολόγητο όριο το οποίο φθάνει και τις 300.000 ευρώ για μία οικογένεια με δύο προστατευόμενα παιδιά.
Πρώτη κατοικία. Απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης χορηγείται για αγορά κατοικίας από:
- Αγαμο μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ ή 250.000 ευρώ για άγαμο με αναπηρία τουλάχιστον 67%.
- Εγγαμο μέχρι του ποσού αξίας 250.000 ευρώ ή 275.000 για έγγαμο με αναπηρία τουλάχιστον 67%.
Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του. Αυτό σημαίνει ότι το αφορολόγητο όριο για μία οικογένεια με ένα παιδί διαμορφώνεται στα 275.000 ευρώ, με δύο παιδιά στα 300.000 ευρώ και με τρία παιδιά στα 330.000 ευρώ.
Αν η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα παραπάνω αφορολόγητα όρια, η απαλλαγή χορηγείται μέχρι του αντίστοιχου αφορολόγητου ποσού και για την επιπλέον αξία οφείλεται φόρος με συντελεστή 3%.
Σε περίπτωση αγοράς κατοικίας, στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης και ενός αποθηκευτικού χώρου (είτε είναι ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες, είτε παρακολουθήματα της μεταβιβαζόμενης ιδιοκτησίας), για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο αγοράς.
Αγορά οικοπέδου. Για αγορά οικοπέδου το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε:
- 50.000 ευρώ για τον άγαμο.
- 100.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.
Latest News
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Τα τέσσερα νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής - Τι πιστεύουν οι πολίτες [γραφήματα]
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025 - Τι θα γίνει με το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο
Τα νέα εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής - Εκδήλωση της ΑΑΔΕ με τον πρωθυπουργό [live]
Ειδική εκδήλωση της ΑΑΔΕ στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία Μητσοτάκη με θέμα «Σύγχρονα - Δίκαια- Αποτελεσματικά»
Νέα διετής συλλογική σύμβαση εργασίας στην Πειραιώς - Ποιες παροχές αυξάνονται
Ποιες θα είναι οι παροχές στην τράπεζα Πειραιώς - Διεύρυνση και ενίσχυση του ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού προγράμματος,
ΔΥΠΑ: Πότε λήγουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας
Πάνω από 20.000 νέοι έχουν ήδη ξεκινήσει την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσω της πρώτης δράσης του νέου ΕΣΠΑ της ΔΥΠΑ
Μέσω IRIS οι πληρωμές στον ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες - Η διαδικασία
Η πληρωμή οφειλών μέσω IRIS προσφέρει άμεση πίστωση των οφειλών, χωρίς την καθυστέρηση ενός έως τεσσάρων ημερών
Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής: «Σήμα» για νέες μόνιμες μειώσεις φόρων
Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής έφερε 1,8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία το 2024 - Ανοίγει ο δρόμος για νέες μειώσεις φόρων με επίκεντρο τα μεσαία εισοδήματα
Προϋπολογισμός: Οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2025 - Πώς θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Τι δείχνει ο προϋπολογισμός - Από πού θα προέλθει η αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ των φορο-εσόδων το επόμενο έτος - ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Πάνω από 833 χιλιάδες οι άνεργοι τον Οκτώβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ποιοι είναι οι επιδοτούμενοι - Η εικόνα στις Περιφέρειες
Πόσο αυξήθηκαν οι οφειλές του δημοσίου στους ιδιώτες - Τι συμβαίνει στα νοσοκομεία [πίνακες]
Νέα άνοδος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα νοσοκομεία - Οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ποσά clawback και rebate εκτιμώμενου ύψους 1,316 δισ. ευρώ