
Σήμερα, τρίτη ημέρα της 26ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Γλασκόβη, ο οικοδεσπότης Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για μια «συμφωνία ορόσημο για την προστασία και την αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων της γης». Ο βρετανός πρωθυπουργός μάλιστα, χαρακτήρισε τα δάση ως «καθεδρικούς ναούς της φύσης και τα πνευμόνια του πλανήτη μας».
Δείτε ακόμα: COP26 – Ολες οι εξελίξεις
Οι ηγέτες 105 χωρών δεσμεύτηκαν να συγκεντρώσουν 14 δισεκατομμύρια λίρες κρατικών και ιδιωτικών κεφαλαίων για την αντιστροφή της αποψίλωσης των δασών μέχρι το 2030, δηλαδή κάτι περισσότερο από 19 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Τα κεφάλαια αφορούν 5,3 δισ. λίρες νέων ιδιωτικών επενδύσεων και 8,75 δισ. λίρες κρατικών δαπανών, τα οποία θα διατεθούν για αποκατάσταση των καταστραμμένων εκτάσεων, για προστασία των δασών με αντιπυρικά μέτρα και στήριξη των κοινοτήτων που εξαρτώνται οικονομικά από τα δάση.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η αλλαγή του διεθνούς εμπορικού μοντέλου σε μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση. Ήδη 28 κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν ότι θα περιορίσουν την αποψίλωση, που απαιτείται μέχρι σήμερα, για την παραγωγή προϊόντων όπως το φοινικέλαιο, το κακάο και η σόγια. Επιπλέον, 30 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του τραπεζικού κλάδου, δεσμεύτηκαν και αυτές, να σταματήσουν τις επενδύσεις σε δραστηριότητες που συνδέονται με την αποψίλωση.
Οι ειδικοί καλωσόρισαν την είδηση, αν και θύμισαν ότι η συμφωνία του 2014 για μείωση του ρυθμού των αποψιλώσεων δεν επιτεύχθηκε καν.

«Τέλος στα λόγια, ήρθε η ώρα για πράξεις»
Όμως ως αντίβαρο έρχεται, ότι αυτή τη φορά η συμφωνία συμπεριλαμβάνει χώρες όπως η Βραζιλία, η Ρωσία και η Κίνα που την προηγούμενη φορά δεν είχαν συμφωνήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτή τη συμφωνία ουσιαστικά συμπεριλαμβάνεται το 85% της δασικής έκτασης της γης.
Την ίδια ώρα, έξω από το κτήριο που διοργανώνεται η COP26 χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί, με την γνωστή Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ να κάνει λόγο για πολιτική υποκρισίας. Στις διαδηλώσεις επικρατεί το σύνθημα «τέλος στα λόγια, ήρθε η ώρα για πράξεις».
Σήμερα συνεχίζονται οι τρίλεπτες ομιλίες των ηγετών ενώ το επόμενο θέμα που θα εστιάσουν είναι η ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας.
Πηγή: DW


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων