Η Κίνα αύξησε κατά ένα εκατομμύριο τόνους και πλέον την ημερήσια παραγωγή άνθρακα, με φόντο τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την ώρα που οι ηγέτες του κόσμου διαπραγματεύονται σκληρά στην COP26 για να καταλήξουν σε συμφωνία ώστε να σωθεί ο πλανήτης από την «καταστροφική» υπερθέρμανση.
Με την παγκόσμια οικονομία να ανακάμπτει, η Κίνα υφίσταται πλήγμα από την απογείωση του κόστους των πρώτων υλών, ιδίως του άνθρακα, που συνεισφέρει το 60% στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Η κατάσταση αυτή ανάγκασε πολλούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς να λειτουργούν στο ρελαντί, παρά τη μεγάλη ζήτηση, αναγκάζοντας να προχωρήσουν σε ελεγχόμενες διακοπές της ηλεκτροδότησης και ανεβάζοντας αλματωδώς το κόστος παραγωγής για τις επιχειρήσεις.
Ανοίγουν τα ορυχεία άνθρακα
Για να ανακουφίσουν την πίεση, οι αρχές ενέκριναν την τελευταία εβδομάδα να ανοίξουν ξανά ορυχεία άνθρακα. Η κίνηση αυτή καταγράφεται με φόντο την υπόσχεση του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αρχίσουν να μειώνονται από τη χώρα του πριν από το 2030.
Από τα μέσα Οκτωβρίου, η ημερήσια παραγωγή άνθρακα ξεπέρασε τους 11,5 εκατ. τόνους, ανέφερε την Κυριακή η ισχυρή υπηρεσία κεντρικού σχεδιασμού, η NDRC. Πρόκειται για αύξησή της κατά 1,1 εκατ. τόνους από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Τον περασμένο μήνα, η NDRC δεν απέκλεισε το να παρέμβει για να μειωθεί η τιμή του άνθρακα.
Η υπηρεσία «θα καταφύγει σε όλα τα απαραίτητα μέσα (…) να επανέλθουν οι τιμές του άνθρακα σε λογικό φάσμα», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει πάντως ποια μέτρα εξέταζε.
Την ίδια ώρα, στην COP26 διεξάγονται συνομιλίες με σκοπό να συμφωνηθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι ως προς τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ο κινέζος πρόεδρος είναι ανάμεσα στους μεγάλους απόντες του διεθνούς ραντεβού αυτού, στο οποίο περιορίστηκε να στείλει απλά μια γραπτή τοποθέτηση.
Είναι η χώρα του τόσο αυτή που εξορύσσει τη μεγαλύτερη ποσότητα άνθρακα στον κόσμο, όσο και αυτή που κάνει τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου άνθρακα στον πλάνήτη. Ωστόσο, η Κίνα είναι επίσης η χώρα που κάνει τις πιο μεγάλες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια τα τελευταία χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα