
Τον πόλεμο κατά του μεθανίου κήρυξε ο Τζο Μπάιντεν δρομολογώντας στοχευμένες πρωτοβουλίες τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο για να περιορίσει τις εκπομπές του δεύτερου πιο σημαντικού αερίου, μετά το διοξείδιο του άνθρακα, που ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή.
Το μεθάνιο ευθύνεται για το 20% των αερίων του θερμοκηπίου και είναι πιο θανατηφόρο βραχυπρόθεσμα από το διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με μελέτες περίπου το 50% της υπερθέρμανσης οφείλεται στις εκπομπές μεθανίου, με την έκλυση ενός κιλού μεθανίου να αντιστοιχεί σε εκπομπή 84 κιλών διοξειδίου του άνθρακα. Για τον ίδιο λόγο η μείωση του μπορεί να κάνει σημαντική όσο και γρήγορη διαφορά στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Η παραγωγή μεθανίου οφείλεται τόσο σε φυσικούς όσο και σε ανθρωπογενείς παράγοντες. Ο γεωργικός και κτηνοτροφικός τομέας είναι η κυριότερη πηγή ανθρωπογενών εκπομπών, ενώ πολύ μεγάλο μερίδιο έχει και η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι διαρροές απελευθερώνουν μεθάνιο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έχουν διαμορφώσει μια πρωτοβουλία για την μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030. Και από τη σύνοδο του COP26 στη Γλασκόβη, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα πως πάνω από 90 χώρες διεθνώς θα προσυπογράψουν την αμερικανο-ευρωπαϊκή δέσμευση.
Μεγάλη επιτυχία θεωρείται το γεγονός πως η Βραζιλία, που είναι από τις χώρες με υψηλές εκπομπές μεθανίου, ανακοίνωσε ήδη πως θα συμμετέχει στην πρωτοβουλία προκειμένου να βελτιώσει το προφίλ της, μετά την σκληρή κριτική που έχει δεχτεί για την ανεπαρκή περιβαλλοντολογική της πολιτική. Ωστόσο η Ινδία, η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν πειστεί ακόμη να συμμετέχουν.
Ο κύριος Μπάιντεν σε τοποθέτηση του χθες αποκάλεσε τη μείωση των εκπομπών μεθανίου ως «την πιο αποτελεσματική στρατηγική για να πετύχουμε μεσοπρόθεσμα επιβράδυνση της υπερθέρμανσης».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και σειρά μέτρων στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Η υπηρεσία για την προστασία του περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency) δημοσιοποίησε απόφαση για την σκλήρυνση των μέτρων που αφορούν στη διαρροή μεθανίου από τις περίπου 300.000 πετρελαιοπηγές και πηγές φυσικού αερίου που αριθμεί η χώρα, επιβάλλοντας τακτικό έλεγχο των πηγών για τυχόν διαρροές, ενώ θα διαμορφώσει πρόγραμμα για τη συλλογή έως και του 70% μεθανίου που εκπέμπεται από τις χωματερές όλης της χώρας.
Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε πρόγραμμα που θα ενθαρρύνει τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συγκεντρώνουν το μεθάνιο που εκπέμπεται από την παραγωγή και τα ζωντανά τους και να το πουλούν για ενεργειακή εκμετάλλευση. Αντιστοίχως, οι εταιρείες διαχείρισης εθνικών αγωγών φυσικού αερίου –που διαχειρίζονται περίπου 425.000 μίλια αγωγών- θα ενισχύσουν τα εποπτικά μέτρα για να αποτρέψουν διαρροές μεθανίου.
Στα σκαριά βρίσκεται και ένα σχέδιο της EPA που θα δημιουργήσει ένα αυστηρό εποπτικό πλαίσιο για τα περίπου 2,3 εκατ. μίλια αγωγών που υπάρχουν στο εσωτερικό των πόλεων και από τα οποία εκτιμάται ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές διαρροές μεθανίου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το σύνολο των μέτρων θα πρέπει να έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2023, για να φέρουν αποτέλεσμα μέσα στη δεκαετία.


Latest News

Η σουηδική Vattenfall θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία
Το ένα απο τα δύο πάρκα που θα κατασκευάσει στη Βόρεια Θάλασσα η σουηδική Vattenfall θα είναι δυναμικότητας 980 MW

Τα οφέλη και τα εμπόδια για τη μαζική στροφή στην ηλεκτροκίνηση
Πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς η επιλογή EV θα μπορούσε να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία των πόλεων

Μειώνει τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια η γερμανική RWE
Υπάρχει αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον λέει ο CEO της RWE - Τι σχεδιάζει η εταιρεία

Πώς θα είναι η Γαλλία το 2100 - Θερμότερη κατά 4°C
Η Météo France αναλύει τις επιπτώσεις από την προβλεπόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη χώρα τα επόμενα 75 χρόνια

Η τελευταία δεκαετία είναι η θερμότερη στα χρονικά - Εφιαλτική η συνέχεια
Οι αλλαγές στο κλίμα και ειδικά η υπερθέρμανση, είναι ιδιαίτερα εμφανής στους ωκεανούς

Ερχεται το τέλος του ESG; - Οι μεγάλες εταιρείες, οι στόχοι βιωσιμότητας και τα μπόνους στελεχών
Η υποχώρηση από τους κλιματικούς στόχους του ESG στις αμοιβές στελεχών αντανακλά και κάποιες ανησυχίες των επενδυτών

Πιο κοντά στην κατάκτηση της παγκόσμιας αγοράς η BYD - Ή μήπως όχι;
Η πεντάλεπτη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων από την εταιρεία του Κινέζου δισεκατομμυριούχου Γουάνγκ Τσουανφού και οι κρίσεις σε τρεις ηπείρους

Nέο ρεκόρ θερμότητας στο κλίμα το 2024 - Γιατί κορυφαίοι επιστήμονες βρίσκονται σε απόγνωση
Απελπισμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες σχετικά με το κλίμα

Πώς η προεδρία Τραμπ.... αποφόρτισε τις εταιρείες φόρτισης EV - Εφιαλτική βουτιά των μετοχών
Βουτιά 70% έχουν κάνει οι μετοχές εταιρειών που προμηθεύουν την αγορά με φορτιστές για ηλεκτρικά οχήματα, λόγω της πολιτικής Τραμπ

Τιμήθηκαν 27 εταιρείες για αποκατάσταση και αναδάσωση - Το μήνυμα Παπασταύρου
Ειδική εκδήλωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θεσμό του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης