Τον πόλεμο κατά του μεθανίου κήρυξε ο Τζο Μπάιντεν δρομολογώντας στοχευμένες πρωτοβουλίες τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο για να περιορίσει τις εκπομπές του δεύτερου πιο σημαντικού αερίου, μετά το διοξείδιο του άνθρακα, που ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή.
Το μεθάνιο ευθύνεται για το 20% των αερίων του θερμοκηπίου και είναι πιο θανατηφόρο βραχυπρόθεσμα από το διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με μελέτες περίπου το 50% της υπερθέρμανσης οφείλεται στις εκπομπές μεθανίου, με την έκλυση ενός κιλού μεθανίου να αντιστοιχεί σε εκπομπή 84 κιλών διοξειδίου του άνθρακα. Για τον ίδιο λόγο η μείωση του μπορεί να κάνει σημαντική όσο και γρήγορη διαφορά στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Η παραγωγή μεθανίου οφείλεται τόσο σε φυσικούς όσο και σε ανθρωπογενείς παράγοντες. Ο γεωργικός και κτηνοτροφικός τομέας είναι η κυριότερη πηγή ανθρωπογενών εκπομπών, ενώ πολύ μεγάλο μερίδιο έχει και η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι διαρροές απελευθερώνουν μεθάνιο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έχουν διαμορφώσει μια πρωτοβουλία για την μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030. Και από τη σύνοδο του COP26 στη Γλασκόβη, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα πως πάνω από 90 χώρες διεθνώς θα προσυπογράψουν την αμερικανο-ευρωπαϊκή δέσμευση.
Μεγάλη επιτυχία θεωρείται το γεγονός πως η Βραζιλία, που είναι από τις χώρες με υψηλές εκπομπές μεθανίου, ανακοίνωσε ήδη πως θα συμμετέχει στην πρωτοβουλία προκειμένου να βελτιώσει το προφίλ της, μετά την σκληρή κριτική που έχει δεχτεί για την ανεπαρκή περιβαλλοντολογική της πολιτική. Ωστόσο η Ινδία, η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν πειστεί ακόμη να συμμετέχουν.
Ο κύριος Μπάιντεν σε τοποθέτηση του χθες αποκάλεσε τη μείωση των εκπομπών μεθανίου ως «την πιο αποτελεσματική στρατηγική για να πετύχουμε μεσοπρόθεσμα επιβράδυνση της υπερθέρμανσης».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και σειρά μέτρων στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Η υπηρεσία για την προστασία του περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency) δημοσιοποίησε απόφαση για την σκλήρυνση των μέτρων που αφορούν στη διαρροή μεθανίου από τις περίπου 300.000 πετρελαιοπηγές και πηγές φυσικού αερίου που αριθμεί η χώρα, επιβάλλοντας τακτικό έλεγχο των πηγών για τυχόν διαρροές, ενώ θα διαμορφώσει πρόγραμμα για τη συλλογή έως και του 70% μεθανίου που εκπέμπεται από τις χωματερές όλης της χώρας.
Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε πρόγραμμα που θα ενθαρρύνει τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συγκεντρώνουν το μεθάνιο που εκπέμπεται από την παραγωγή και τα ζωντανά τους και να το πουλούν για ενεργειακή εκμετάλλευση. Αντιστοίχως, οι εταιρείες διαχείρισης εθνικών αγωγών φυσικού αερίου –που διαχειρίζονται περίπου 425.000 μίλια αγωγών- θα ενισχύσουν τα εποπτικά μέτρα για να αποτρέψουν διαρροές μεθανίου.
Στα σκαριά βρίσκεται και ένα σχέδιο της EPA που θα δημιουργήσει ένα αυστηρό εποπτικό πλαίσιο για τα περίπου 2,3 εκατ. μίλια αγωγών που υπάρχουν στο εσωτερικό των πόλεων και από τα οποία εκτιμάται ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές διαρροές μεθανίου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το σύνολο των μέτρων θα πρέπει να έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2023, για να φέρουν αποτέλεσμα μέσα στη δεκαετία.
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα