
Με 2 δισ. δολάρια θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος.
Η χρηματοδότηση, η οποία θα προέλθει από το Bezos Earth Fund, αποτελεί μέρος των 10 δισ. δολαρίων που έχει δεσμευτεί να διαθέσει ο δισεκατομμυριούχος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2030.
«Η φύση είναι όμορφη αλλά είναι επίσης και εύθραυστη», δήλωσε ο Μπέζος από το βήμα της διάσκεψης για το κλίμα COP26. «Μου το θύμισε αυτό τον Ιούλιο όταν πήγα στο διάστημα με την Blue Origin. Μου είπαν ότι βλέποντας τη γη από το διάστημα αλλάζει ο φακός μέσα από τον οποίο βλέπεις τον κόσμο, αλλά δεν ήμουν προετοιμασμένος για το πόσο αληθινό θα ήταν αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
Χαρακτηρίζοντας το 2021 κρίσιμη χρονιά, ο Μπέζος προέτρεψε την ανθρωπότητα να συμμαχήσει «για να προστατεύσει τον κόσμο μας».
«Κάθε χρόνο, η φύση και τα τοπία απορροφούν 11 δισεκατομμύρια τόνους CO2 από την ατμόσφαιρα. Καταστρέφοντας τη φύση, αντιστρέφουμε αυτή τη διαδικασία», επεσήμανε ο Μπέζος και συμπλήρωσε ότι «σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου, η φύση ήδη μετατρέπεται από δεξαμενή άνθρακα σε πηγή άνθρακα. Αυτός είναι ένας τεράστιος κίνδυνος για όλους μας».
Τον Σεπτέμβριο, το Bezos Earth Fund ανακοίνωσε ότι θα δώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε επιχορηγήσεις φέτος με έμφαση στις προσπάθειες διατήρησης.
«Τα τρία αυτά δισεκατομμύρια δολάρια θα οδηγήσουν σε μια νέα τριπλή ατζέντα για τη φύση για το Bezos Earth Fund, που θα επικεντρώνεται ταυτόχρονα στη διατήρηση, στην αποκατάσταση και στον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων», είπε ο Μπέζος.
«Πρέπει να διατηρήσουμε ό,τι έχουμε ακόμα, πρέπει να αποκαταστήσουμε ό,τι χάσαμε και πρέπει να αναπτύξουμε αυτό που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε χωρίς να υποβαθμίσουμε τον πλανήτη για τις επόμενες γενιές», τόνισε ο ιδρυτής της Amazon.
Ο Μπέζος εστιάζει στην Blue Origin, την εταιρεία εξερεύνησης του διαστήματος, και πρωτοβουλίες όπως το Earth Fund από τότε που παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Amazon, τον Ιούλιο.
Από την άλλη μεριά, εκφράζεται προβληματισμός για την επιβάρυνση που μπορεί να επιφέρει στο περιβάλλον η ιδιωτική βιομηχανία διαστημικών ταξιδιών, όπως η Blue Origin.


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X