Την ώρα που πολλά Κοινοβούλια συζητούν τη θέσπιση ποσοστώσεων σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών στα υψηλά διοικητικά κλιμάκια των επιχειρήσεων και στη λήψη μέτρων για την προώθηση της φυλετικής ισότητας και την καταπολέμηση των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών, η κυβέρνηση του Καναδά προτείνει νόμο για την προστασία των δικαιωμάτων και για την ίση μεταχείριση των… ανδρών! Διότι τα τελευταία χρόνια στις δημόσιες επιχειρήσεις του Καναδά και κυρίως στην πρωτεύουσα της χώρας, Κεμπέκ, έχει συντελεστεί μια πραγματική κοσμογονία. Μια κοσμογονία που χαρακτηρίζεται από τη σαρωτική επέλαση των γυναικών.
Οι άνδρες συνιστούν πλέον τη μειοψηφία στη διοίκηση μιας σειράς δημοσίων επιχειρήσεων – η λέξη μειοψηφία υποδηλώνει βέβαια μόνο την αριθμητική διαφορά και όχι την ύπαρξη συμφερόντων που χωρίζουν, δήθεν, σε ανταγωνιστικά στρατόπεδα τα δύο φύλα. Η ημερήσια εφημερίδα του Μόντρεαλ «La Presse» αποκαλύπτει ότι στο διοικητικό συμβούλιο της γιγαντιαίας εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Hydro-Québec 11 από τα 16 μέλη είναι γυναίκες!
Ζώνη ισότητας 40%-60%
Ανάλογη είναι η κατάσταση στη Βιβλιοθήκη και τα Εθνικά Αρχεία του Κεμπέκ, όπου στο 14μελές δ.σ. μετρά κανείς 10 γυναίκες, ή στο Loto-Québec, όπου 7 από τα 11 μέλη του δ.σ. είναι γυναίκες. «Το Κεμπέκ δεν επιθυμεί να πετύχει την ακριβή αριθμητική ισότητα με τη στενή έννοια σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση των δύο φύλων, αλλά να δημιουργήσει μια ‘ζώνη ισότητας’ μεταξύ 40% και 60% στα διοικητικά συμβούλια για τις γυναίκες και τους άνδρες που θα μετέχουν. Αυτή η ‘ζώνη ισότητας’ έχει εν προκειμένω παραβιαστεί», σημειώνει εκπρόσωπος της καναδικής κυβέρνησης.
Η θεαματική αλλαγή συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια. Μόλις το 2005 το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των κρατικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας του Καναδά έφθανε το 27%. Το 2018 είχε εκτιναχθεί στο 55%. Και την τελευταία τριετία έφθασε σε επίπεδα που ξεφεύγουν από την επιθυμητή «ζώνη ισότητας» 40%-60%.
Η πλημμυρίδα των γυναικών δεν έχει καταλάβει, πάντως, και τα διοικητικά συμβούλια των ιδιωτικών επιχειρήσεων του Καναδά, σημειώνει η «Presse». Περιορίζεται στο δημόσιο τομέα και μάλιστα γεωγραφικά στην Επαρχία του Κεμπέκ, όπου εδρεύουν οι περισσότερες κρατικές επιχειρήσεις. Βάσει της νέας νομοθεσίας τα διοικητικά συμβούλια θα πρέπει εντός διετίας να ισορροπήσουν την εκπροσώπηση των δύο φύλων βάσει της «ζώνης ισότητας» 40%-60%.
«Αδικες οι ποσοστώσεις»
Ασφαλώς το νομοθέτημα δεν φθάνει στο σημείο να θέτει ως στόχο την καταπολέμηση υποτιθέμενων διακρίσεων εις βάρος των ανδρών. Η Επαρχία του Κεμπέκ θεωρείται μια από τις πιο «φεμινιστικές» επαρχίες του Καναδά, αλλά ο ηγέτης του κόμματος Québec Solidaire Γκαμπριέλ Ναντό-Ντιμπουά εκτιμά ότι η Επαρχία στο σύνολό της «έχει μια κοινωνία που απέχει ακόμα από το να θεωρηθεί κοινωνία ισότητας των δύο φύλων.
Έτσι ο Νταντό-Ντιμπουά διαφωνεί με τη θέσπιση μιας «ζώνης ισότητας» και την καθιέρωση περιορισμών στην εκπροσώπηση των γυναικών στα ανώτατα διοικητικά αξιώματα. «Εφόσον οι γυναίκες συνιστούν την πλειοψηφία στις δημόσιες επιχειρήσεις είναι λογικό η εκπροσώπησή τους στα ανώτατα κλιμάκια να είναι μεγαλύτερη. Ένα νομοθέτημα που θα οριοθετεί την εκπροσώπησή τους, σε όποιο βαθμό κι αν φθάνει αυτή, μου φαίνεται πως βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο καναδός πολιτικός.
Ποσοστώσεις δρομολογεί η Γαλλία
Συμπτωματικά στα χνάρια του γαλλόφωνου Καναδά οδεύει και η Γαλλία, καθώς την περασμένη Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, η Γερουσία ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση πρόταση νόμου του κόμματος LREM (του προέδρου Μακρόν) για την «επιτάχυνση της οικονομικής και επαγγελματικής ισότητας των δύο φύλων». Εδώ όμως ο στόχος είναι η αύξηση και όχι ο περιορισμός της αντιπροσώπευσης του γυναικείου φύλου.
Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που προβλέπει τη θέσπιση ποσοστώσεων στην εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά αξιώματα των μεγάλων επιχειρήσεων. «Η εξασφάλιση της ισότητας των γυναικών δεν συνιστά μια ευεργεσία προς αυτές, σκοπός του νομοθετήματος είναι η αποκατάσταση μιας αδικίας», δήλωσε η αρμόδια για την Ισότητα γυναικών και ανδρών υπουργός Ελιζαμπέτ Μορενό.
Σημειωτέον ότι το νομοθέτημα που επεξεργάστηκε η βουλευτής Μαρί-Πιερ Ριξέν εγκρίθηκε ομόφωνα τον περασμένο Μάιο από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ τις προάλλες εγκρίθηκε επί της αρχής και από την (συντηρητική) πλειοψηφία της Άνω Βουλής. Βουλευτές και γερουσιαστές θα επεξεργαστούν την πρόταση νόμου για να καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό κείμενο και τον τελευταίο λόγο θα έχει η Εθνοσυνέλευση.
40% γυναίκες ή πρόστιμο
Συγκεκριμένα προτείνεται είναι η υποχρέωση των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων που απασχολούν τουλάχιστον 1.000 εργαζομένους να έχουν ένα ποσοστό 30% γυναικών στις ανώτερες διοικητικές θέσεις έως το έτος 2027. Το ποσοστό αυτό θα πρέπει να φτάσει στο 40% το έτος 2030.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις ποσοστώσεις και μετά την παρέλευση διετίας από το έτος 2030, οι επιχειρήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν την επιβολή οικονομικών προστίμων.
Σημειωτέον ότι ο νέος νόμος δεν αφορά τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων στη Γαλλία. Για τη δίκαιη εκπροσώπηση των γυναικών σ’ αυτά φροντίζει ο νόμος Κοπέ-Ζιμερμάν, που εγκρίθηκε και ισχύει εδώ και μια δεκαετία και ο οποίος προβλέπει τη συμμετοχή σε ποσοστό 40% των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια.
Latest News
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών
Ποιοι θα βρουν δουλειά όταν η ΑΙ επικρατήσει στην αγορά εργασίας
H AI θα εξαλείψει θέσεις εργασίας σύμφωνα με την Manpower - Οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για όσους αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους
Τεχνητή νοημοσύνη: 1 στους 7 έχει χάσει την εργασία του - Αποκαλυπτική έρευνα
Ο χρόνος που εξοικονομείται από την τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει στους εργαζόμενους περισσότερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες
Από το «βερεσέ» των κρατών στο «τεφτέρι» των καταναλωτών - Πώς αλλάζει η τάση BNPL
Το μεγάλο όφελος του BNPL είναι επίσης το μεγαλύτερο πιθανό του πρόβλημα
Το νέο παράδοξο στην αγορά εργασίας: Θέσεις «χωρίς πτυχίο» που απαιτούν... πτυχίο
Ορισμένοι εργοδότες παραιτούνται από τις απαιτήσεις πτυχίου, ωστόσο αυτό δεν οδηγεί σε εκτεταμένες προσλήψεις.