
Η Tesla έχει πλέον κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας, λογιστικά τουλάχιστον, το ΑΕΠ πολλών χωρών στον κόσμο, όπως αυτό της Ολλανδίας (910 δισ. δολ.), της Ελβετίας (747 δισ. δολ.) και της Σαουδικής Αραβίας (700 δισ. δολ.), και όντας πολύ κοντά στο ΑΕΠ του Μεξικού και της Ινδονησίας – μόλις λίγο κάτω από το ΑΕΠ ολόκληρης της Ισπανίας (1,2 τρισ. δολ.).
Στο κλαμπ των εταιρειών χωρίς προηγούμενη κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρισ. δολ., μάλιστα, βρίσκονται πλέον μόνο άλλοι τέσσερις αμερικανικοί όμιλοι, η Apple, η Microsoft, η Alphabet που είναι η μητρική της Google, ενώ η Facebook είχε βρεθεί στο κλαμπ τον Σεπτέμβριο όταν η τιμή της μετοχής της ήταν υψηλότερη από τα σημερινά επίπεδα. Ολες αυτές οι εταιρείες είναι εισηγμένες σε αμερικανικά χρηματιστήρια. Στο κλαμπ με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρισ. δολ. βρίσκεται και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία – κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας Aramco, η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της χώρας αυτής. Πρόκειται για ποσά που οφείλονται αποκλειστικά στο ράλι των χρηματιστηρίων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου.
Είναι ενδεικτικό ότι και οι επτά αυτές εταιρείες έχουν κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 12 τρισ. δολ. Πρόκειται για ιλιγγιώδες ποσό που ανέρχεται περίπου στο μισό ΑΕΠ των ΗΠΑ – που είναι το μεγαλύτερο του κόσμου (20 τρισ. δολ.) – και πλησιάζει αυτό της Κίνας (14 τρισ. δολ.) που είναι το δεύτερο υψηλότερο παγκοσμίως. Το συνολικό ποσό ξεπερνά κατά πολύ, λογιστικά πάντα, το ΑΕΠ της Γερμανίας (3,8 τρισ. δολ.), της Γαλλίας (2,6 τρισ. δολ.) και της Ιταλίας (1,88 τρισ. δολ.).
Η κεφαλαιοποίηση ή χρηματιστηριακή αξία, όπως αλλιώς λέγεται, προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του αριθμού των μετοχών μιας εταιρείας με την τιμή τους σε μια δεδομένη ημέρα – και για τον λόγο αυτό μεταβάλλεται διαρκώς ανάλογα με τις ορέξεις των χρηματιστηρίων.
Η Tesla έφτασε αυτή την κεφαλαιοποίηση ύστερα από συνεχές ράλι στις τιμές των μετοχών της, οι οποίες το τελευταίο έτος έχουν διπλασιαστεί λόγω συνεχούς αύξησης των πωλήσεων, κερδών και της μεγάλης πρόσφατης παραγγελίας 100.000 οχημάτων της από τη Hertz.
Η παραγγελία αυτή από την αμερικανική εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων υπολογίζεται ότι έχει αξία περίπου 4,2 δισ. δολ. και μετά την ανακοίνωσή της οδήγησε σε αύξηση της κεφαλαιοποίησης της Tesla κατά σχεδόν 120 δισ. δολ. μέσα σε μία μόνο ημέρα, ποσό που είναι πάνω από το μισό ΑΕΠ της Ελλάδας. Με το ράλι των μετοχών της Tesla, άλμα έκανε και η προσωπική περιουσία του επικεφαλής της Ιλον Μασκ, φτάνοντας τα 290 δισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Πλέον ο Μασκ είναι με διαφορά ο πλουσιότερος άνθρωπος σε όλο τον κόσμο, με προσωπική περιουσία που είναι περίπου 50% υψηλότερη από το ΑΕΠ της Ελλάδας. Η περιουσία αυτή υπολογίζεται κυρίως από τον αριθμό των μετοχών της Tesla που έχει στην κατοχή του ο Μασκ και τη λογιστική αξία τους. Είναι μεγαλύτερη από την κεφαλαιοποίηση ολόκληρης της πετρελαϊκής ExxonMobil ή της Toyota, η οποία είναι η αυτοκινητοβιομηχανία με τη δεύτερη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση σε όλο τον κόσμο. Δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο παραμένει ο Τζεφ Μπέζος της Amazon.
Σε συνεργασία με την Uber η Hertz
Η Hertz, η οποία παρήγγειλε πριν από λίγες ημέρες 100.000 οχήματα της Tesla, θα προμηθεύσει τα μισά αυτοκίνητα έως το 2023 στους οδηγούς της Uber που θέλουν να τα νοικιάσουν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τελευταίας. Από την επόμενη εβδομάδα οι απλοί οδηγοί θα μπορούν να νοικιάσουν τα Model 3 της Tesla μέσω του προγράμματος ενοικίασης της Hertz στο Λος Αντζελες, στο Σαν Φρανσίσκο, στο Σαν Ντιέγκο και στην Ουάσιγκτον, ενώ το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα τις επόμενες εβδομάδες. Οι ενοικιάσεις των Tesla, σύμφωνα με το CNBC, θα ξεκινούν από τα 334 δολάρια την εβδομάδα, εξαιρουμένων των φόρων.


Latest News

Ντάλι (Fed): Στον «πάγο» τα επιτόκια για όσα χρειαστεί – Πότε βλέπει μειώσεις
Η Ντάλι της Fed εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι πιο αυξημένοι φέτος

Ταϊβάν: Φρένο στις ανοικτές πωλήσεις μετοχών εν μέσω δασμολογικής αβεβαιότητας
Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Ταϊβάν σημείωσε ότι οι περιορισμοί θα συνεχιστούν, χωρίς να αναφέρει πότε μπορεί να αρθούν.

Τα πρώτη κινεζικά αεροπλάνα COMAC πετούν στο Βιετνάμ
Η COMAC ήδη από το 2024 αύξησε τα σχέδια πωλήσεων και παραγωγής και εμπορεύεται το C919 εκτός Κίνας.

Γιατί οι ντομάτες γίνονται θύματα του εμπορικού πολέμου
Νέοι φόροι θα πλήξουν τις αμερικανικές εισαγωγές φρέσκων ντοματών από το Μεξικό από τον Ιούλιο, εκτός εάν επιτευχθεί μια νέα συμφωνία

Τι περιμένει ο Μασκ από την επίσκεψη στην Ινδία - Η συνάντηση με Μόντι
Ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X για την επικείμενο ταξίδι

«Ευκαιρίες στο χάος» των ΗΠΑ αναζητούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Με ράλι προσφορών προσπαθούν να ξεστοκάρουν εν όψει επικείμενων ανατιμήσεων λόγω των δασμών Τραμπ

Η σοκολάτα Ντουμπάι προκαλεί έλλειψη φιστικιών ενώ οι TikTokers τρελαίνονται
Οι παγκόσμιες τιμές φιστικιού αυξάνονται κατά το ένα τρίτο καθώς η ζήτηση για μπάρες γεμάτες με κρέμα συνεχώς αυξάνεται

Unicredit: «Πράσινο φως» υπό όρους για την απόκτηση της Banco BPM
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στην UniCredit να προχωρήσει την προσφορά εξαγοράς της Banco BPM

Ιταλία και ΗΠΑ αντιτάσσονται στους «μεροληπτικούς» φόρους των Big Tech
Η Ιταλία συμφωνεί με τις ΗΠΑ να αντιταχθούν στους «μεροληπτικούς» φόρους τεχνολογίας που επιβάλλονται στις Big Tech

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο