Η πιθανότητα να παγιωθεί ο αυξημένος πληθωρισμός γίνεται όλο και πιο μεγάλη, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπόσταν Βάσλε.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας δήλωσε ότι οι τιμές στη χώρα του «ακολουθούν βασικά την ίδια τάση με τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την ευρωζώνη», που προκαλείται κυρίως από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τις ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τα νοικοκυριά λόγω των υψηλότερων τιμών, να απαιτήσουν αυξήσεις στους μισθούς.

«Αυτό που αναμένω είναι ότι οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, και στη συνέχεια θα μετριαστούν αργά το 2022», είπε ο Βάσλε σε συνέντευξή του. «Ωστόσο, οι κίνδυνοι ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξάνονται, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί μια μετατόπιση των προσδοκιών και οι δευτερογενείς επιπτώσεις στην αγορά εργασίας».

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ έδωσε έναν πιο επιφυλακτικό τόνο στον πληθωρισμό καθώς επιβεβαίωσε την πολιτική της στάση πριν από μια ευρύτερη συζήτηση τον Δεκέμβριο. Για το ζήτημα μιας πιθανής αύξησης επιτοκίων και το σχετικό χρονοδιάγραμμα, η κ. Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι δε συμμερίζεται τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι θα χρειαστεί αύξηση επιτοκίων νωρίτερα όσων προβλέπονται στο guidance της ΕΚΤ και πως όσον αφορά τις αγορές στο πλαίσιο του PEPP και την επιβράδυνσή τους, δεν πρόκειται για σταδιακή περιστολή (tapering), αλλά για εξισορρόπηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις