Πριν από ένα χρόνο δεν κυκλοφορούσε ακόμη εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Τα βασικότερα μέσα που διαθέταμε για την καταπολέμηση της πανδημίας ήταν το λοκντάουν, περιορισμοί στις επαφές και υγειονομικά μέτρα.

Τον Νοέμβριο του 2021 η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί αισθητά. Αλλά, στο μεταξύ υπάρχουν 4 εμβόλια στη Γερμανία, τα 2/3 του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένα. Η επιδημιολογική κατάσταση και πάλι δεν υπόσχεται ένα χαλαρό φθινόπωρο και χειμώνα.

«Αρχικά ίσως υπερεκτιμήθηκε ο βαθμός στον οποίο ένα ποσοστό εμβολιασμού κατά 70% μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση του ιού», παραδέχεται η Κριστίνε Φαλκ, πρόεδρος της Γερμανικής Επιδημιολογικής Εταιρείας. «Με τον τρόπο που διαβιούμε, ανοιχτά σχολεία, ανοιχτά καταστήματα, πολυάνθρωπες εκδηλώσεις, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται γρήγορα, κυρίως στους ανεμβολίαστους, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με υψηλό αριθμό κρουσμάτων».

Συμμαχία των λογικών

Για τον Χάγιο Ζεεμπ, από το Ινστιτούτο Ερευνών Πρόληψης και Επιδημιολογίας Λάιμπνιτς, η σημερινή εικόνα δεν τον αιφνιδιάζει. «Υπολογίζω ότι τις επόμενες εβδομάδες το ποσοστό θετικότητας θα ανέβει στα 200, αλλά όχι πολύ πιο πάνω». Με την αύξηση αυτού του δείκτη αυξάνονται και οι πιέσεις κυρίως προς του ανεμβολίαστους. «Αλλά και αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα και σε εμβολιασμένους θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στους ηλικιωμένους άνω των 70 και με υποκείμενα νοσήματα» πιστεύει η Φακ. Από αυτήν την ηλικιακή ομάδα θα προέλθουν και οι ασθενείς των ΜΕΘ. Το ό,τι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, δεν αποτελεί επιχείρημα κατά των εμβολιασμών. «Ο πρωταρχικός στόχος ανάπτυξης εμβολίων δεν ήταν καταρχήν η ενεργοποίηση ανοσοαπόκρισης που θα προστάτευε από τη λοίμωξη, αλλά η προστασία από σοβαρές επιπλοκές» υποστηρίζει επιγραμματικά ο Χέντρικ Στρεκ, διευθυντής του Επιδημιολογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Βόννης. «Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι τα εμβόλια απέτυχαν, επειδή νοσούν και οι εμβολιασμένοι».

Για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού η Κριστίνα Φαλκ βασίζεται σε μια συμμαχία των λογικών. «Το 75% των εμβολιασμένων ενηλίκων, θα σκεφτούν ασφαλώς με ποιο τρόπο θα προστατευτούν καλύτερα, δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τη δύναμη αυτής της ομάδας». Δηλαδή παρά το εμβόλιο θα προσαρμόσουν την συμπεριφορά τους με εκείνη του περασμένου φθινοπώρου, θα φορούν μάσκα και θα αερίζουν συχνά τους εσωτερικούς χώρους.

Τα τεστ θα συνεχίσουν να είναι σημαντικά για να μειώσουν τη μετάδοση του ιού. «Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν τεστ αντιγόνου, πριν έρθουν σε επαφή με ομάδα πολλών ανθρώπων. Ακόμη κι αν πρόκειται για ένα απλό συνάχι, τα τεστ συμβάλουν στη μεγαλύτερη ασφάλεια». Και οι εμβολιασμοί; Εμπειρογνώμονες δεν πιστεύουν ότι θα αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες. «Αν δεν γίνουν υποχρεωτικοί, δεν βλέπω άλματα» πιστεύει ο Χάγιο Ζέεμπ.

Ελπίδες στην ενισχυτική δόση

Σύμφωνα με αποτέλεσμα πρόσφατης σφυγμομέτρησης του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του γερμανικού υπουργείου Υγείας, 9 στους 10 μη εμβολιασμένους δεν πρόκειται να εμβολιαστούν ούτε και στο μέλλον για όλους τους γνωστούς λόγους. «Το πόσο θα αυξηθούν οι αριθμοί στην περαιτέρω πορεία εξαρτάται πρωτίστως από το πώς τηρούνται τα γνωστά προστατευτικά μέτρα και πώς αναπτύσσονται τα ποσοστά εμβολιασμού σε παιδιά και έφηβους», πιστεύει ο Ζεεμπ. Για την ώρα το 40% ηλικίας από 12 έως 17 χρονών έχουν πλήρως εμβολιαστεί, για παιδιά κάτω των 12 δεν κυκλοφορούν ακόμη εμβόλια.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων ΕΜΑ εξήγγειλε ότι πιθανόν μέχρι τα Χριστούγεννα θα αποφασίσει εάν θα συστήσει εμβόλιο για παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 χρονών. Προς το παρόν στη Γερμανία η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την χορήγηση τρίτης δόσης σε ειδικές ομάδες, για να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές και θάνατοι και όχι ανοργάνωτα σε ένα ευρύ κοινό.

Η Μόνιμη Εμβολιαστική Επιτροπή STIKO συστήνει το τρίτο τσίμπημα να γίνει τουλάχιστον 6 μήνες μετά το δεύτερο για ηλικίες άνω των 70, σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σε κατοίκους οίκων ευγηρίας, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό με άμεση επαφή με τους ασθενείς. Ομάδα με επικεφαλής τον ερευνητή κινητικότητας Kάι Νάγκελ από το Πανεπιστήμιο TU του Βερολίνου πρότεινε πρόσφατα την επέκταση των αναμνηστικών εμβολίων σε όλους τους ενήλικες.

Σύμφωνα με μελέτες, η ενισχυτική δόση μείωσε τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού και έτσι θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσής του, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες στην τελευταία τους έκθεση Modus – Covid.  Αλλά και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν είναι υπέρ επέκτασης των αναμνηστικών εμβολιασμών. Έτσι, ενώ τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να αισθάνονται πολύ πιο ασφαλή αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα, η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας μάλλον δεν θα διαφέρει σε σχέση με πέρυσι.

«Δεν αναμένουμε ένα χειμώνα πολύ διαφορετικό από τους δύο τελευταίους», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ένωσης Εντατικής Ιατρικής, Γκέρνο Μαρξ σε δημοσιογραφικό έντυπο. Ο ειδικός εκφράζει την υπόθεση ωστόσο, ότι όλοι οι ασθενείς θα μπορέσουν να τύχουν νοσηλείας, αλλά εγχειρίσεις θα αναβληθούν όπως και πέρυσι και θα χρειαστεί νοσηλευτικό προσωπικό από άλλα τμήματα.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν ένας δημιουργικός και ρηξικέλευθος επιχειρηματίας
Επικαιρότητα |

Ανδρουλάκης: Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν ένας ρηξικέλευθος επιχειρηματίας

«Μαζί με τη συνοδοιπόρο της ζωής του, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, προσέφεραν σπουδαίο κοινωνικό έργο με κορωνίδα τη δημιουργία της πρώτης Ογκολογικής Μονάδας Παίδων στην πατρίδα μας»