
Πλησιάζει η ώρα των τελικών αποφάσεων για το μέλλον της Attica Bank που βρίσκεται σε αναζήτηση φρέσκων κεφαλαίων ύψους 240 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα στοχεύει την επιστροφή της στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης η τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία παρουσιάστηκαν στο διοικητικό της συμβούλιο από τους συμβούλους της, οι δεσμευτικές προσφορές των ιδιωτών επενδυτών που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Με βάση την ίδια ανακοίνωση, το ΔΣ αποφάσισε να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους, «με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών, ώστε το διοικητικό συμβούλιο, αφού εξετάσει συνολικά τις εναλλακτικές δυνατότητες για την άντληση νέων κεφαλαίων, να αποφασίσει τους βέλτιστους για την τράπεζα όρους της αύξησης».
Βελτιωμένες προτάσεις από ΤΜΕΔΕ και Ellington
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΜΕΔΕ από κοινού με τον επενδυτικό όμιλο Ellington έχουν υποβάλει βελτιωμένη πρόταση, κάτι που χαρακτηρίζεται από κορυφαία τραπεζική πηγή με εικόνα των διεργασιών ως «πολύ έξυπνη κίνηση».
Αυτή προβλέπει πως οι παλαιοί μέτοχοι (ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, ΕΦΚΑ) θα καλύψουν την απαραίτητη αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ, στη βάση των ποσοστών τους και σε δεύτερο χρόνο η τράπεζα θα περάσει στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα μέσω έκδοσης νέων τίτλων για την άντληση επιπλέον 150 εκατ. ευρώ περίπου.
Σε αυτό το σενάριο ΤΜΕΔΕ και Ellington θα εισφέρουν συνολικά σε δύο φάσεις έως 180 εκατ. ευρώ και η τράπεζα θα ανακεφαλαιοποιηθεί με 390 εκατ. ευρώ μετά το πέρας της όλης διαδικασίας.
Αρχικά θα καλυφθεί η ζημιά που θα προκύψει από τις αναγκαίες προβλέψεις που πρέπει να σχηματίσει η Attica Bank πριν την υλοποίηση των τιτλοποιήσεων που θα μπουν στο σχήμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».
Ταυτόχρονα όμως θα υπάρξει συμφωνία για την είσοδο της Ellington ή/και άλλων ενδιαφερόμενων στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας σε μεταγενέστερο χρόνο, οδηγώντας στην επανιδιωτικοποίησή της.
Κατά ορισμένες πηγές, η Bain Capital έχει επανέλθει δυναμικά τις τελευταίες ώρες στη διεκδίκηση της τράπεζας, ενώ υπάρχουν και άλλες κρούσεις από σχήματα που θέλουν να τοποθετηθούν στην εγχώρια αγορά.


Latest News

Alter Ego Media: Οι 4 πυλώνες που φέρνουν ανάπτυξη και μερίσματα
Η διοίκηση της Alter Ego Media παρουσίασε στους αναλυτές τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου

Ανεβάζει τον πήχη για Eurobank και Πειραιώς η Goldman Sachs - Τι βλέπει για Εθνική
Η Goldman Sachs έδωσε νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Οι 9 τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς λιανικού εμπορίου τροφίμων την επόμενη πενταετία
Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, με αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ

Mega-deal της Metlen με την Glenfarne για υβριδικό έργο ΑΠΕ στη Χιλή
Η συνολική αξία της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 815 εκ. δολάρια, στη βάση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών όρων και αναπροσαρμογών

Η ελληνική σταδιοδρομία της Unilever – Από την «Ελαϊς» σε hub για 14 χώρες
Η Unilever Hellas είναι μία από τις λίγες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, που συνεχίζουν να έχουν παραγωγική δραστηριότητα μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Ψάχνουν… χρυσάφι στον Ασπρόπυργο - Ο «πυρετός» επενδύσεων σε logistics και το αγκάθι
Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των οικοπέδων στον Ασπρόπυργο – Τα projects για τη δημιουργία logistics που μεταμορφώνουν την περιοχή

VIDCAST – BizSound: Το marketplace όλης της Ελλάδας | Η ιστορία του SHOPFLIX
Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τον νέο CEO της SHOPFLIX, Γιάννη Στάθη. Συζητάμε για τα νέα καθήκοντα και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

ΚΕΕΕ: Η υπεραπόδοση τους πλεονάσματος πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία
Κάθε μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς

Χατζηθεοδοσίου: Θετικά τα μέτρα στήριξης, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για τις ΜμΕ
Η αγορά περιμένει με αγωνία βελτιώσεις στον φορολογικό νόμο και στοχευμένα μέτρα που θα ενισχύουν την προσπάθεια βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου