
Τη δημιουργία ενός νέου πιλοτικού προγράμματος το οποίο θα εστιάσει στον τερματισμό της λειτουργίας θερμικών εργοστασίων παραγωγής ρεύματος σε ασιατικές χώρες ανακοίνωσε η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ADB), θέλοντας να ενισχύσει με τον τρόπο αυτό την παγκόσμια προσπάθεια για τη μείωση των ρύπων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Συγκεκριμένα, η ADB μέσω ενός νέου fund που, σε πρώτη φάση, θα διαθέτει από 2,5 έως 3,5 δισ. δολάρια θα προχωρήσει στη στοχευμένη εξαγορά θερμικών εργοστασίων στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, τα οποία κατόπιν θα κλείνει πολύ νωρίτερα από το αρχικά προβλεπόμενο προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης των κρατών.
«Θα αγοράσουμε τα εργοστάσια για να επιταχύνουμε την… συνταξιοδότηση τους» εξήγησε χαρακτηριστικά ο ειδικός ενεργειακών θεμάτων της τράπεζας, Ντέιβιντ Ελζίνγκα.
Το Energy Transition Mechanism θα επικεντρωθεί αρχικά στις τρεις συγκεκριμένες ρυπογόνες χώρες, στοχεύοντας στη μείωση των θερμικών εργοστασίων κατά 50% με ένα συνολικό κόστος που υπολογίζεται ότι θα φτάσει τελικά τα 30 με 60 δισ. δολάρια. Όμως, σταδιακά μπορεί να επεκταθεί και σε επιπλέον ασιατικές χώρες, με την παράλληλη συγκέντρωση επιπλέον κονδυλίων για το πρόγραμμα.
Όπως εξήγησε ο κ. Ελζίνγκα ο σχεδιασμός αφορά την προσέλκυση πολλών διαφορετικών επενδυτών, κυβερνήσεις, ιδιωτικούς επενδυτές και φιλάνθρωπους επιχειρηματίες, δημιουργώντας ένα μείγμα χρηματοδότησης και διασφαλίζοντας χαμηλές δανειοδοτήσεις για την αγορά των μονάδων. Τα εργοστάσια δεν θα κλείνουν αμέσως μόλις εξαγοραστούν, αλλά θα συνεχίσουν να λειτουργούν όσο χρειάζεται και για την αποπληρωμή των δανείων, όμως θα έχει δρομολογηθεί η διακοπή τους.
Με το μοντέλο αυτό η ADB υπολογίζει ότι θα επιταχυνθεί η διακοπή της λειτουργίας τους κατά έξι με οκτώ χρόνια με εύλογα οφέλη για τη μείωση των ρύπων.
Αντιστοίχως, η ADB θα δημιουργήσει κίνητρα ώστε και άλλες ρυπογόνες επιχειρήσεις να σταματήσουν να λειτουργούν και θα στηρίξει project καθαρής ενέργειας.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων