![COP26 – Κίνα και Ρωσία απαντούν στις επικρίσεις του Μπάιντεν για την απουσία τους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/11/general1.jpg)
Η Κίνα και η Ρωσία απάντησαν σήμερα στις επικρίσεις του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την απουσία των ηγετών τους από την διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP26 που διεξάγεται στη Γλασκόβη και σημείωσαν ότι έχουν αναλάβει δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Διαβάστε επίσης: COP26 – Συστάσεις ΗΠΑ σε Κίνα λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου για το κλίμα
«Οι πράξεις είναι πιο σημαντικές από τα λόγια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν, επικρίνοντας τα «κούφια λόγια» του αμερικανού προέδρου.
Ο Ουάνγκ επεσήμανε τις «συγκεκριμένες» δεσμεύσεις της χώρας του κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Κίνα, ο πρώτος ρυπαντής παγκοσμίως, είναι η χώρα που επενδύει περισσότερο στις πηγές καθαρής ενέργειας.
Η Μόσχα απέρριψε, επίσης, τις χθεσινές επικρίσεις του Μπάιντεν: «Δεν συμφωνούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Οι ενέργειες της Ρωσίας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη «είναι συνεπείς, προσεκτικές και σοβαρές», πρόσθεσε.
«Πιστεύω ότι ήταν σοβαρό σφάλμα της Κίνας που δεν ήρθε» και ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «έχασε την ευκαιρία να επηρεάσει ανθρώπους σε όλον τον κόσμο», δήλωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά το πέρας της δικής του συμμετοχής στην COP26.
«Πρόκειται για ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα και αυτοί (οι Κινέζοι) γύρισαν την πλάτη. Πώς μπορούν να το κάνουν αυτό και να διεκδικούν έναν οποιονδήποτε ηγετικό ρόλο;», διερωτήθηκε ο αμερικανός πρόεδρος.
Ο κινέζος πρόεδρος περιορίστηκε σε ένα γραπτό μήνυμα, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της διάσκεψης, καθώς δεν προβλεπόταν για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που δεν μετέβησαν στην Γλασκόβη να εκφωνήσουν ομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Έχει πάρα πολύ σοβαρά κλιματικά προβλήματα και δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει κάτι», σημείωσε ο Μπάιντεν για τον Σι και πρόσθεσε αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος επίσης δεν μετέβη στην Γλασκόβη: «Το ίδιο ισχύει για τον Βλαντίμιρ Πούτιν».
«Πρακτικά προβλήματα»
Έχοντας ως στόχο τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, οι χώρες τελούν υπό πίεση να κάνουν περισσότερα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η Κίνα και η γειτονική της Ρωσία βρίσκονται μεταξύ των μεγάλων απόντων από μια συμφωνία-σταθμό που συνήφθη χθες, Τρίτη, από περίπου 100 χώρες για να περιοριστούν οι εκπομπές μεθανίου.
Αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα, αντιμετωπίζουν «πρακτικά προβλήματα» για να επιτύχουν αυτούς τους «φιλόδοξους στόχους», γνωστοποίησε σήμερα ο Ουάνγκ, επισημαίνοντας κυρίως μια έλλειψη κατάλληλων τεχνολογιών.
Οι χώρες που υπέγραψαν αυτήν τη συμφωνία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 40% των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου, δεσμεύτηκαν να μειώσουν κατά τουλάχιστον 30% ως το 2030 σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα τις εκπομπές του αερίου αυτού, που είναι ένα από τα πλέον επιβαρυντικά όσον αφορά την κλιματική αλλαγή μαζί με το CO2.
«Το μεθάνιο είναι ένα από τα αέρια που μπορούμε να μειώσουμε πιο γρήγορα. Η μείωσή του θα επιτρέψει να επιβραδυνθεί αμέσως η κλιματική αλλαγή», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ότι το αέριο αυτό ευθύνεται για περίπου το 30% της υπερθέρμανσης του πλανήτη από την βιομηχανική επανάσταση.
Αυτή είναι «μια δέσμευση που αλλάζει τα δεδομένα», εξέφρασε την ικανοποίησή του ο Τζο Μπάιντεν.
Λιγότερο γνωστό από το CO2, το μεθάνιο (CH4) είναι το δεύτερο αέριο το οποίο συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα από αυτά που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και προέρχεται κυρίως από την κτηνοτροφία, τα ορυκτά καύσιμα και τα απόβλητα. Το σημαντικό είναι ότι, αν και παραμένει λιγότερο χρόνο στην ατμόσφαιρα, η επίδρασή του στην κλιματική αλλαγή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν του διοξειδίου του άνθρακα, έως και περισσότερο από 80 φορές.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες: Εγκατάσταση μόνο με συμφωνία του 51% των ιδιοκτητών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/iliakos-600x400.jpg)
Φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες – Εγκατάσταση μόνο με συμφωνία του 51% των ιδιοκτητών
Για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του 51% των ιδιοκτητών, όπως προβλέπει ειδική ρύθμιση του υπ. Ενέργειας
![Ιαπωνία: Το στοίχημα των 1,5 δισ. δολαρίων για να τα βάλει με την Κίνα στις ηλιακές κυψέλες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/japan-solar-cells-600x450.jpg)
Το στοίχημα της Ιαπωνίας με τις λεπτές ηλιακές κυψέλες για να τα βάλει με την Κίνα
Η Ιαπωνία θα παράξει εξαιρετικά λεπτές και εύκαμπτες ηλιακές κυψέλες προσπαθώντας να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια
![Γιάννης Τσακίρης στον ΟΤ: «Η ΕΤΕπ θα στηρίξει τα offshore αιολικά στην Ελλάδα»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Tsakiris_etep-1-600x400.jpg)
Τσακίρης στον ΟΤ: «Η ΕΤΕπ θα στηρίξει τα offshore αιολικά στην Ελλάδα»
Ο Γιάννης Τσακίρης, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, μετά τη χρηματοδότηση με 400 εκατ. ευρώ του offshore αιολικού στην Πολωνία μιλά στον ΟΤ
![Αφαλάτωση: Μεγαλώνει συνεχώς το ενδιαφέρον στην Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/afalatosi-600x418.jpg)
Μεγαλώνει συνεχώς το ενδιαφέρον για την αφαλάτωση στην Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή και οι ξηρασίες βάζουν όλο και περισσότερες χώρες στο παιχνίδι
![ΑΠΕ: Κίνητρα για την ανάπτυξή τους στο τραπέζι της Κομισιόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_ape_ola-600x352.png)
Στο τραπέζι της Κομισιόν νέα κίνητρα για επενδύσεις στις ΑΠΕ
Στις 26 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του σχεδίου «Καθαρή Βιομηχανία» θα παρουσιάσει και πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις στις ΑΠΕ
![Αποθήκευση CO2: Ελλάδα και Αίγυπτος υπογράφουν MOU](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/THEODORE-SKYLAKAKIS-720x400-1-600x333.jpg)
Στον αστερισμό των Big Oil η Ελλάδα – Η «EGYPES 2025» στο Κάιρο και το MOU Ελλάδας – Αιγύπτου
Οι υπουργοί Θ. Σκυλακάκης – Κ. Μπαντάουι υπογράφουν MOU για την αποθήκευση CO2 στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης των πετρελαϊκών EGYPES 2025 - Τα ραντεβού με Chevron και ExxonMobil
![Motor Oil: Ενίσχυση από την Κομισιόν ύψους 117 εκ. ευρώ για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/motoroil-930-2-768x528-1-600x413.jpg)
Ενίσχυση 111,7 εκατ. στη Motor Oil από Κομισιόν για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου
Την Motor Oil Hellas θα στηρίξει οικονομικά η Κομισιόν στην παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου- Το project στους Αγίους Θεοδώρους
![ΑΠΕ: Αντιμέτωπα με παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ η Κύπρος και άλλα επτά κράτη μέλη για τις διαδικασίες αδειοδότησης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_biomhxania_APE_3-600x352.png)
Καμπανάκι της Κομισίον σε Κύπρο και άλλα επτά κράτη- μέλη για τις ΑΠΕ
Η μη τήρηση της προθεσμίας για την μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο κανόνων για τις ΑΠΕ κρούει τον κόδωνα σε οκτώ χώρες της ΕΕ
![EDP: Εγκανίασε δύο νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-13_12-58-48-600x400.jpg)
Δύο νέα αιολικά πάρκα εγκαινίασε η EDP σε Βοιωτία και Μαγνησία
Τα δύο νέα αιολικά πάρκα της EDP είναι συνολικής δυναμικότητας 70 MW
![ΑΠΕ: Έρχεται το νέο αναθεωρημένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/ot_ape33-600x474.png)
Νέος «οδικός» χάρτης για τις ΑΠΕ – Στο Μαξίμου το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο
Το αναθεωρημένο Ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ ξεκλειδώνει την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων