Στη μείωση κατά 1,8% της μέσης χρήσης άνθρακα στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής τα επόμενα πέντε χρόνια στοχεύει η Κίνα, στο πλαίσιο του περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αρμόδια ισχυρή υπηρεσία κεντρικού σχεδιασμού της χώρας, NDRC, προέβη στη σχετική ανακοίνωση εν μέσω των εργασιών της COP26 στη Γλασκόβη, όπου ο πρόεδρος της Κίνας έλαμψε διά της απουσίας του.

Διαβάστε ακόμη: COP26 – Η «γκάφα» του Σι, η αποψίλωση των δασών και η απειλή του μεθανίου

Έως το 2025, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην Κίνα πρέπει να προσαρμόσουν την κατανάλωσή τους σε 300 γραμμάρια τυπικού άνθρακα (standard coal) ανά κιλοβατώρα (kWh), έναντι 305,5 γραμμαρίων ανά kWh το 2020, σύμφωνα με την NDRC.

«Η περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση της κατανάλωσης στις μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και έχει μεγάλη σημασία για την επίτευξη της κορύφωσης των εκπομπών άνθρακα στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε η NDRC.

Οι οδηγίες του NDRC για τα νέα έργα σταθμών ηλεκτροπαραγωγής προβλέπουν τη δημιουργία κρίσιμων μονάδων που θα καταναλώνουν άνθρακα με μέσο ρυθμό κάτω από 270 γραμμάρια ανά kWh. Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι δεν θα επιτρέπεται η εγκατάσταση νέων υδρόψυκτων μονάδων σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν περισσότερα από 285 γραμμάρια ανά kWh και μονάδες ψύξης αέρα που καταναλώνουν περισσότερα από 300 γραμμάρια ανά kWh.

Επιπλέον, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με μέση χρήση άνθρακα πάνω από 300 γραμμάρια ανά kWh που δεν μπορούν να αναβαθμιστούν για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης θα κλείσουν σταδιακά, σύμφωνα με την NDRC.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% των συνολικών εκπομπών CO2 στην Κίνα, η οποία έχει δεσμευτεί να κορυφώσει τις εκπομπές άνθρακα πριν από το 2030 και να πετύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060.

Η μέση χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα είναι μικρότερη από τα 370 γραμμάρια ανά kWh το 2005, έχοντας μειωθεί κατά περίπου 17,4%.

«Η μείωση της χρήσης άνθρακα συνέβαλε στον περιορισμό κατά 6,67 δισεκατομμυρίων τόνων των εκπομπών CO2 από τον τομέα της ενέργειας το 2006-2020, που αντιστοιχεί στο 36% των συνολικών μειώσεων εκπομπών στη βιομηχανία», ανέφερε η NDRC.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι της σημερινής ανακοίνωσης προηγήθηκε εκείνη της Κυριακής, σύμφωνα με την οποία η ημερήσια παραγωγή άνθρακα ξεπέρασε τους 11,5 εκατ. τόνους, έχουντας αυξηθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου κατά 1,1 εκατ. τόνους, κάτω από την πίεση των εκτεταμένων προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα