
Επενδυτικό clawback 250 εκατ. ευρώ συνολικά για τα έτη 2022 έως και 2024 προβλέπεται με κοινή υπουργική απόφαση για τις φαρμακευτικές που διεξάγουν προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης ή προχωρούν σε επενδύσεις ενίσχυσης της παραγωγής τους, νέες δραστηριότητες, εξοπλισμό, εγκαταστάσεις κλπ.
Οι φαρμακευτικές μπορούν να συμψηφίζουν επενδύσεις τους με το clawback που καλούνται να καταβάλουν σε ετήσια βάση για τις παραπάνω χρονιές, με τα ποσά του συμψηφισμού να διαμορφώνονται ως εξής:
- για την περίοδο 01.10.2021-30.06.2022, ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ – η εκταμίευση θα γίνει το 2022
- για την περίοδο 01.07.2022-31.12.2022 ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ – η εκταμίευση θα γίνει το 2023
- για την περίοδο 01.01.2023-31.12.2023 ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ – η εκταμίευση θα γίνει το 2024.
Δαπάνες που επιλέγονται
Οι δαπάνες που μπορούν να συμψηφιστούν αφορούν αμοιβές προσωπικού, αποσβέσεις αγοράς ή leasing μηχανολογικού εξοπλισμού, υποδομής, εξαρτήματα, εγκαταστάσεις και πρόσθετα κόστη εργαστηριακής ή ημιβιομηχανικής κλίμακας για δοκιμές, δαπάνες αγοράς, κατασκευής, ανέγερσης κτιρίων εγκαταστάσεων, ανάθεση τμήματος της έρευνας σε εξωτερικούς συνεργάτες ή φορείς κλπ.

Ιδίως για την έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων, αφορά ενέργειες που πραγματοποιούνται προκειμένου να τεθεί σε κυκλοφορία ένα φαρμακευτικό προϊόν είτε με νέες φαρμακοτεχνικές μορφές, είτε για ανάπτυξη πρώτης ύλης, κλινικές μελέτες φάσεων 1,2,3, φαρμακοκινητικής, φαρμακοδυναμικής βιοισοδυναμίας, σταθερότητας, με τήρηση της προβλεπόμενης νομοθεσίας, από φορέα με τη σχετική πιστοποίηση του ΕΟΦ. Αφορά επίσης δοκιμαστικές παρτίδες, νέες τεχνολογίες, μελέτες σκοπιμότητας, συστήματα πληροφορικής, αποθήκευσης και διαχείρισης αρχείων και πληροφοριών.
Εξαιρέσεις
Η απόφαση δεν εφαρμόζεται για περιφερειακές επενδυτικές ενισχύσεις με επιλέξιμες δαπάνες 100 εκατ. και πάνω, ή για ενισχύσεις για έρευνα και ανάπτυξη εάν το έργο αφορά:
- Βιομηχανική έρευνα 20 εκατ. ευρώ και πάνω ανά επιχείρηση και έργο,
- Πειραματική ανάπτυξη 15 εκατ. ευρώ και πάνω ανά επιχείρηση και έργο,
- Ενισχύσεις για μελέτες σκοπιμότητας για προετοιμασία ερευνητικών δραστηριοτήτων από 7,5 εκ. ευρώ και πάνω ανά μελέτη.
Προθεσμίες υποβολής
Τα αιτήματα πιστοποίησης δαπανών και συμψηφισμού έργων έρευνας και ανάπτυξης επενδυτικών σχεδίων για τα οποία οι δικαιούχοι έχουν αιτηθεί ενίσχυσης, υποβάλλονται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης:
- για την περίοδο 01.10.2021-30.06.2022 η υποβολή των αιτήσεων πιστοποίησης δαπανών και συμψηφισμού από τις εταιρείες έως 31.10.2022.
- για την περίοδο 01.07.2022-31.12.2022 η υποβολή των αιτήσεων πιστοποίησης δαπανών και συμψηφισμού από τις εταιρείες έως 31.03.2023.
- για την περίοδο 01.01.2023-31.12.2023 η υποβολή των αιτήσεων πιστοποίησης δαπανών και συμψηφισμού από τις εταιρείες έως 31.03.2024.


Latest News

Σε κίνδυνο φτώχειας 1 στους 4 Ελληνες - Πιο εκτεθειμένα τα παιδιά
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια στην Ελλάδα - Παιδιά, γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες βρίσκονται πιο κοντά στη φτώχεια

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης
![ΤτΕ: Στα 4,1 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το α΄ τρίμηνο [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/thumbnail_stocks_agores_merismata_xrimatistirio_shutterstock_-600x414.jpg)
ΤτΕ: Στα 4,1 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το α΄ τρίμηνο [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Ντόναχιου σε Μητσοτάκη: Εξαιρετική η επιτυχία της ελληνικής οικονομίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου στο Μέγαρο Μαξίμου

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης - Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών
Οι προσδοκίες στη Βιομηχανία βελτιώθηκαν σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ και σε ετήσια βάση διαμορφώνονται υψηλότερα, σύμφωνα με το δελτίο του ΙΟΒΕ

Η Ελλάδα αποκτά Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Πώς μπορεί να «φουσκώσει» ο κρατικός κουμπαράς – Θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα;
Τα εμπόδια και οι ευκαιρίες για να αυξηθεί το πλεόνασμα – Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει κοινωνικό μέρισμα

Τρομακτική αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων
Πρωτοβουλία για κοινωνικό διάλογο γύρω από τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ζητά από την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ

Ο κίνδυνοι, η στάσιμη παραγωγικότητα και οι επενδύσεις – Τα «καμπανάκια» του ΙΟΒΕ
Αν ο κίνδυνος μιας έντονης κρίσης είναι πολύ μικρός (αναφορικά με τους δασμούς), δεν ισχύει το ίδιο για το ενδεχόμενο στασιμότητας στην ελληνική οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα πρώτα μαθήματα από το RRF – Τα συμπεράσματα των ευρωβουλευτών από την Αθήνα
Oι ευρωβουλευτές της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκονται από χθες στην Αθήνα