Στα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η νέα ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια, ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους, που «είδαν στους λογαριασμούς τους άλλοι μηδενικά ποσά και άλλοι ελάχιστα από αυτά που περίμεναν με βάση τις δηλώσεις που υπέβαλαν τον Ιούνιο του 2021 με βάση τις οδηγίες και τα κριτήρια της προηγούμενης ΚΥΑ του 2015», αναφέρεται με νέα επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ).

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΚ, η νέα ΚΥΑ δημοσιεύτηκε χωρίς καμία διαβούλευση με τους φορείς των κτηνοτρόφων και των αγροτών και είναι κατά την γνώμη του πρόχειρη, δεν λαμβάνει υπ΄ όψη τα μεγάλα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, τις αδικίες που θα υπάρξουν σε πραγματικούς παραγωγούς και κτηνοτρόφους και το κυριότερο και απαράδεκτο, έχει αναδρομική ισχύ, που είναι και αντισυνταγματικό.

Με βάση την μέχρι τώρα εκτίμηση του ΣΕΚ, σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργούνται, παραθέτει τις προτάσεις του για το τι πρέπει να γίνει:

1. Με έκδοση νέας ΚΥΑ να ανασταλεί η ισχύς της εκδοθείσας ΚΥΑ και περαιτέρω επεξεργασία της από το Υπουργείο με την συμμετοχή των φορέων των κτηνοτρόφων και παραγωγών.

2. Εναλλακτικά, τροποποίηση της εκδοθείσας ΚΥΑ σε κρίσιμα σημεία που δημιουργούν προβλήματα και αδικίες, ιδιαίτερα σε κτηνοτρόφους, διαχωρίζοντας τους πραγματικούς παραγωγούς από αυτούς που παίρνουν επιδοτήσεις χωρίς να τις δικαιούνται.

Τα σημεία που επικεντρώνει την προσοχή για τροποποίηση, είναι τα παρακάτω:

• Κατάργηση της αναδρομικότητας της συγκεκριμένης ΚΥΑ.

• Αντιστοίχηση ΑΤΑΚ αγροτεμαχίων με ΑΑΔΕ. Η προϋπόθεση για δήλωση του ΑΤΑΚ των αγροτεμαχίων ή των βοσκοτόπων, παρόλο ότι είναι σωστή, χρήζει πολλών διευκρινήσεων για άρση αδικιών και περιορισμό σημαντικών προβλημάτων.

Προτείνει στην φάση αυτή να γίνεται ο έλεγχος στα ΑΦΜ των παραγωγών με βάση τα δηλούμενα στο Ε9 αγροτεμαχίων, με όριο απόκλισης έως 3 στρέμματα.

• Σταθεροποίηση του Γεωγραφικού Υπόβαθρου και όχι συνεχείς τροποποιήσεις του μετά την υποβολή των Δηλώσεων των παραγωγών, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα πολλαπλών διορθώσεων και αδικιών.

• Έλεγχος των ιδιωτικών βοσκοτόπων και ιδιαίτερα των μεγάλων δηλούμενων εκτάσεων ακόμα και σε περιοχές ιδιαίτερα απομακρυσμένες από την έδρα της αγροτικής και κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

• Εκτάσεις Natura και βιολογικά καλλιεργούμενες εκτάσεις. Αρκετοί παραγωγοί που έχουν μονοετείς καλλιέργειες (κτηνοτροφικές ζωοτροφές) σε περιοχές Natura, είδαν τα αγροτεμάχια αυτά να μηδενίζονται, με αποτέλεσμα να δέχονται ποινές στην προκαταβολή και ενδεχομένως στην εκκαθάριση της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Πολλοί παραγωγοί από αυτούς είναι δικαιούχοι του μέτρου 11 της βιολογικής καλλιέργειας και πληρώνονται από αυτά για τις καλλιέργειες αυτές, ενδεχομένως εγκρίθηκαν, βαθμολογήθηκαν το 2017 ή το 2019 όταν έκαναν την αίτηση ένταξης, επειδή είχαν τα αγροτεμάχια αυτά σε περιοχή Natura και τώρα δέχονται ποινές.

• Η τροποποίηση που έγινε με την νέα ΚΥΑ έναντι της προηγούμενης και αφορά την μείωση των βοσκοτόπων σε αμνοερίφια μικρότερα του έτους, κατά 2/3 σε σχέση με τα άνω του έτους, δημιουργεί προβλήματα στους νέους κτηνοτρόφους που ενώ είχαν κάνει τις δηλώσεις τους ΟΣΔΕ με βάση την προηγούμενη, τώρα με την νέα ΚΥΑ απεντάσονται από την επιδότηση και ουσιαστικά εκεί που θα έπρεπε να δοθούν περισσότερα κίνητρα, τώρα καταστρέφονται. Ζητάμε η απόδοση βοσκοτόπων μειωμένη, να δίνεται στα ζώα που είναι κάτω των 3 μηνών.

• Τα 67 εκατομμύρια ευρώ, των λιγότερων εκτιμώμενων επιδοτήσεων θα πρέπει να κατανεμηθούν στους νέους κτηνοτρόφους, ακόμα και στους παλαιούς «νέους» που εντάχθηκαν από το 2009 και παραμένουν με τα ίδια δικαιώματα, παρά την σημαντική αύξηση του ζωϊκού τους κεφαλαίου.

Επί πλέον των παραπάνω ο ΣΕΚ επανέρχεται στο ζήτημα της σημαντικής αύξησης του κόστους ζωοτροφών και ενέργειας, ζητώντας άμεση οικονομική στήριξη, είτε με de minimis, είτε με κορονοενίσχυση είτε μέσω άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου. «Η κτηνοτροφία άλλωστε δεν έχει στηριχθεί μέχρι τώρα σχεδόν καθόλου. Είναι κρίσιμο θέμα βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων», σημειώνει

«Ο ΣΕΚ σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να συμφωνήσει στην κάλυψη αυτών που δηλώνουν είτε ανύπαρκτα ζώα, είτε ψεύτικες εκτάσεις και βοσκοτόπους κτλ. Αυτοί ζητάμε να τιμωρηθούν, με ανάκληση των επιδοτήσεων και απόδοσή τους σε πραγματικούς κτηνοτρόφους και παραγωγούς. Όχι όμως στη λογική « μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά». Όχι οριζόντιες πολιτικές.

Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων παραγωγών, δεν είναι απατεώνες και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όλοι σαν τέτοιοι», καταλήγει ο ΣΕΚ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO