Η ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε την πρώτη έγκριση στο χάπι της Merck κατά του κορωνοϊού, ένα φάρμακο που έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς σε ζητήματα δημόσιας Υγείας ως σημαντικό νέο εργαλείο στη μάχη ενάντια στην πανδημία.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Merck δήλωσε ότι η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας χορήγησε άδεια για το φάρμακο με όνομα Lagevrio για ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για το πρώτο «πράσινο φως» που παίρνει το molnupiravir, μια εύκολη στη χορήγηση θεραπεία που μείωσε στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19 για άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα, κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.
Εν αντιθέσει με τις βρετανικές αρχές, οι ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και ΕΕ αξιολογούν ακόμα το φάρμακο της Merck, για το οποίο έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες από τις κυβερνήσεις από τότε που δημοσιεύθηκαν τα θετικά αποτελέσματα της φάσης 3 των κλινικών δοκιμών τον περασμένο μήνα.
Στην πρώτη αντίδρασή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Merck χαρακτήρισε την αδειοδότηση του molnupiravir ως ένα σημαντικό επίτευγμα για την εταιρεία.
«Πιστοί στην αποστολή μας να σώσουμε ζωές, θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με αυστηρότητα και ταχείς ρυθμούς ώστε το molnupiravir να μπορεί να διατεθεί σε ασθενείς σε όλο τον κόσμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα» είπε.
Χαιρετίζουν οι ειδικοί
Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας καλωσόρισαν την ανάπτυξη του φαρμάκου για τη θεραπεία της Covid-19 που μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι εντός πέντε ημερών από τη μόλυνση με τον ιό.
Ο David Dowdy, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, είπε ότι η έγκρισή του είναι μια ευπρόσδεκτη πρόοδος που θα μπορούσε να σώσει ζωές στη μάχη κατά της Covid-19.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το αντιικό χάπι δεν αποτελεί την τέλεια θεραπεία, δεδομένου ότι «προσέφερε» μόνο 50% μείωση νοσηλειών και θανάτων, ενώ οι ασθενείς έπρεπε να λάβουν το φάρμακο αρκετά νωρίς προκειμένου να είναι αποτελεσματικό.
«Δεδομένου ότι το φάρμακο δεν σταματά τη μόλυνση, δεν είμαι σίγουρος ότι θα έφτανα στο σημείο να ισχυριστώ ότι αλλάζει το παιχνίδι» είπε ο David Dowdy.
Latest News
Συγκράτηση στη φαρμακευτική δαπάνη και ενίσχυση των γενοσήμων το 2025
Μείωση του clawback, επιμερισμό της δαπάνης σε πρωτότυπα και γενόσημα και χώρο για την καινοτομία, οι στόχοι του υπουργείου Υγείας για το 2025
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
Νέο «χτύπημα» από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο - Επενδύει σε εταιρεία AI για αθλητικά βίντεο
Η τεχνολογία της ScorePlay χρησιμοποιείται από περισσότερους από 200 αθλητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο
Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον φέρνει αποχωρήσεις - Πόσοι έφυγαν από τη δουλειά τους
Τα ευρήματα της έρευνας Workmonitor της Randstad για τις προσδοκίες των εργαζομένων
Πέθανε ο συγγραφέας Τομ Ρόμπινς
Την είδηση γνωστοποίησε η σύζυγός του, Αλέξα Ρόμπινς, στο Facebook.
Χάρι Πότερ: Σπάνιο βιβλίο σώθηκε από τα σκουπίδια και πωλήθηκε για 25.000 ευρώ
Ο δημοπράτης Ντάνιελ Πιρς βρήκε το βιβλίο πρώτης έκδοσης Χάρι Πότερ ανάμεσα σε αντικείμενα που προορίζονταν για τον κάδο απορριμμάτων.
Οι 20 ποδοσφαιρικές ομάδες με τα υψηλότερα έσοδα - Η έκθεση της Deloitte [πίνακας]
Η Ρεάλ Μαδρίτης πέτυχε ένα νέο ορόσημο, καθώς γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος που καταγράφει έσοδα 1 δισ. ευρώ σε μία μόνο αγωνιστική περίοδo
Εστιακή θεραπεία προστάτη με το ρομποτικό σύστημα FocalOne
Το ενεργό παρόν αλλά και το πολλά υποσχόμενο μέλλον στον χαμηλού κινδύνου καρκίνο προστάτη
Γιατί μένουν ακάλυπτες οι ανάγκες ασθενών στην Ελλάδα - Η αρνητική διάκριση στην ΕΕ
Σχεδόν το 70% των ιατρικών αναγκών που δεν καλύπτονται αφορούν οικονομικούς λόγους – Η κρατική χρηματοδότηση πάντα λιγότερη από τους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς
Κάντο όπως η τηλεόραση του '50 - Τι επιλέγει το Netflix
Το Netflix επενδύσει σε ζωντανές μεταδόσεις και talk show για να ενισχύσει τα νέα διαφημιστικά εγχειρήματά της