Εκπρόσωποι των κυβερνήσεων στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη θα επικεντρωθούν σήμερα στα ορυκτά καύσιμα, με δεσμεύσεις για τον περιορισμό της παραγωγής και της χρήσης του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα.

Οι ανακοινώσεις που έχουν προγραμματιστεί έχουν στόχο να επιταχύνουν τη στροφή των χωρών σε πιο καθαρές μορφές ενέργειες, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους παγκόσμιους ηγέτες, είναι απαραίτητη προκειμένου να μειωθούν δραστικά τα αέρια του θερμοκηπίου και να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όμως οι δεσμεύσεις αναμένεται να φέρουν ξανά στην επιφάνεια το βαθύ χάσμα μεταξύ των πλούσιων χωρών, που πιέζουν για τον άμεσο τερματισμό της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, και των πιο φτωχών, αναπτυσσόμενων χωρών που βασίζονται στον άνθρακα και τα άλλα ορυκτά καύσιμα για την ανάπτυξή τους.

Διαβάστε επίσης: Ο χρόνος τελειώνει – δεν χρειαζόμαστε άλλη κλιματική ρητορική, αλλά πραγματική δράση

Η Πολωνία, το Βιετνάμ και η Χιλή θα είναι μεταξύ των χωρών που αναμένεται να δεσμευτούν να σταματήσουν να βασίζονται στον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας και να μην κατασκευάσουν άλλα τέτοια εργοστάσια υπογράφοντας μαζί με συνολικά 190 χώρες και οργανισμούς μια συμφωνία για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν τη συμφωνία αυτή θα υπογράψουν χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία και η Τουρκία, όπου βρίσκονται υπό κατασκευή πολλά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με άνθρακα. Τον Σεπτέμβριο η Κίνα είχε ανακοινώσει ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους εργοστασίων στο εξωτερικό, αλλά όχι και στο εσωτερικό της χώρας.

Ξεχωριστά, τουλάχιστον 19 χώρες σχεδιάζουν να δεσμευθούν σήμερα στην COP26 να σταματήσουν την κρατική χρηματοδότηση έργων στο εξωτερικό που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα, όπως δήλωσαν πηγές που έχουν γνώση του ζητήματος.

Περισσότερες χώρες επίσης ενδέχεται να ενταχθούν στη συμμαχία Beyond Oil and Gas, της οποίας ηγούνται η Δανία και η Κόστα Ρίκα.

Βασικός στόχος των συζητήσεων στην COP26 είναι να διασφαλιστούν δεσμεύσεις από τα κράτη για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου –κυρίως από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο—σε τέτοιο επίπεδο ώστε να περιοριστεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Ο τρόπος που θα υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις εξακολουθεί να είναι υπό εξέταση, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Από την καύση του άνθρακα παράγεται περίπου το 37% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η φτηνή, άφθονη τοπική παραγωγή σημαίνει ότι ο άνθρακας κυριαρχεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, της Πολωνίας και της Ινδίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»