Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της στη συμφωνία-δέσμευση για τον τερματισμό και την αντιστροφή της αποψίλωσης των δασών μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η οποίαεπετεύχθη στη διάρκεια της συνόδου για το κλίμα στη Γλασκόβη, η Ινδονησία, διά της υπουργού Περιβάλλοντος της χώρας, απέρριψε το σχέδιο ως «ανάρμοστο και άδικο».

Η συμφωνία που υπεγράφη αργά τη Δευτέρα στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια ανάπτυξης της Ινδονησίας, σχολίασε η υπουργός Σίτι Νουρμπάγια Μπάκερ, τονίζοντας ότι οι στόχοι θα πρέπει να τροποποιηθούν.

«Το να αναγκάζεται η Ινδονησία να μηδενίσει την αποψίλωση των δασών έως το 2030 είναι ξεκάθαρα ανάρμοστο και άδικο», έγραψε χθες Τετάρτη στο Twitter.

«Η τεράστια ανάπτυξη της εποχής του προέδρου Τζοκόβι δεν πρέπει να σταματήσει στο όνομα των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα ή στο όνομα της αποψίλωσης των δασών», επεσήμανε αναφερόμενη στον πρόεδρο της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο με το παρωνύμιό του.

Διαβάστε επίσης: COP26 – Η «γκάφα» του Σι, η αποψίλωση των δασών και η απειλή του μεθανίου

Τα σχόλια της Ινδονήσιας υπουργού, τα οποία έγιναν τόσο σύντομα μετά την ανακοίνωση της δέσμευσης των κρατών, υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα στην προσπάθειά της να τερματίσει την αποψίλωση των δασών. Το 85% των παγκόσμιων δασών βρίσκεται σε τρεις χώρες: την Ινδονησία, τη Βραζιλία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Επιτείνοντας τη σύγχυση για τη θέση της Ινδονησίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Μαχέντρα Σίρεγκαρ δήλωσε σήμερα ότι ο τερματισμός της αποψίλωσης των δασών δεν περιλαμβανόταν στη δέσμευση που ανέλαβε η χώρα του στην COP26.

«Η ανακοίνωση που εκδόθηκε δεν αναφέρεται καθόλου στον “τερματισμό της αποψίλωσης των δασών έως το 2030″», σημείωσε σε ανακοίνωσή του.

Η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι ορισμοί για την αποψίλωση των δασών διαφέρουν πολύ, οπότε είναι άδικο να επιβάλλονται στην Ινδονησία τα πρότυπα της Ευρώπης.

Αντίθετα, πρόσθεσε η ίδια, η Ινδονησία έχει δικούς της, λιγότερο απόλυτους στόχους βάσει των οποίων ο τομέας της υλοτομίας θα απορροφά περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από όσα εκλύει στην ατμόσφαιρα ως το 2030, θα μειώσει την αποψίλωση των δασών και θα προχωρήσει σε αναδασώσεις.

Η στροφή 180 μοιρών μιας χώρας κεντρικής σημασίας για τη διάσωση των παγκόσμιων τροπικών δασών προκάλεσε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ινδονησία αλλά και μεταξύ των ακτιβιστών υπέρ του κλίματος.

«Η ανακοίνωση είναι βαθιά απογοητευτική», δήλωσε ο Κίκι Ταουφίκ, επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ των δασών στην Greenpeace Ινδονησίας.

«Φίλοι με το περιβάλλον ή τα χρήματα;», σχολίασε ο χρήστης του Instagram Βάγιο Σάτριο Νουγκρόχο κάτω από την ανάρτηση της Σίτι.

Αν και η Ινδονησία σκοπεύει να σταματήσει τη χρήση άνθρακα στα εργοστάσιά της και να πετύχει την ουδετερότητα το άνθρακα πριν από το 2060, ο τερματισμός της αποψίλωσης των δασών της αποτελεί πρόκληση για τη χώρα.

Η Ινδονησία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα φοινικέλαιου παγκοσμίως και μόνο το 2019 μια έκταση μιάμιση φορά το Βέλγιο κάηκε για την επέκταση των καλλιεργειών φοινικόδεντρων.

Ωστόσο, οι αρχές έχουν αναστείλει από το 2018 την έκδοση νέων αδειών για καλλιέργειες φοινικόδεντρων και μείωσαν την αποψίλωση των δασών κατά 75% πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα