Διαβάζω στην ανάρτηση του υφυπουργού: «(H) αξιοποίηση των είκοσι δύο (22) περιφερειακών αεροδρομίων έχει έγκαιρα ξεκινήσει, προχωρά κανονικά και αναμένεται να παραδοθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Σε αυτά τα αεροδρόμια, φυσικά, είναι και αυτό της Ν. Αγχιάλου. Παράλληλα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, αλλά και προοπτικών που έχει το αεροδρόμιο στη Ν. Αγχίαλο θα προωθεί και μία εξειδικευμένη ανάλυση και μελέτη, ώστε να αποτυπωθούν οι δυνατότητες συνδυασμένης αξιοποίησης με διττό χαρακτήρα, τόσο τουριστικό, όσο και εμπορευματικό, μίας και δεν υπάρχει κάποιο άλλο αεροδρόμιο στη χώρα μας με έντονη τη εμπορευματική διάσταση (cargo). Και είναι μία διάσταση, η οποία προκύπτει άμεσα με τις υποδομές που σχετίζονται με το αεροδρόμιο στη Ν. Αγχίαλο (εθνική οδός, σιδηρόδρομος, λιμάνι, βιομηχανικές περιοχές, μελέτη για το σχεδιασμό νέων σιδηροδρομικών γραμμών, μελέτη για την ανάπτυξη διαμετακομιστικού κέντρου, κ.ά.)».
Η Πράσινη Μετάβαση
Την ισχυρή αναπτυξιακή, οικονομική και επιχειρηματική διάσταση που έχει η διαδικασία της πράσινης μετάβασης ανέδειξε σε άρθρο του στο Politico ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα απόσπασμα από το άρθρο (που είναι διαθέσιμο στο primeminister.gr – https://primeminister.gr/2021/11/03/27845): «Η πράσινη μετάβαση είναι, ωστόσο, ένας μετασχηματισμός εντάσεως κεφαλαίου. Η Ελλάδα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να κινητοποιήσει σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αυτό όμως δεν αρκεί. Η Ευρώπη χρειάζεται πιο καινοτόμες προσεγγίσεις για τη χρηματοδότηση και την άντληση κεφαλαίων σε κλίμακα ανάλογη με τα εγχειρήματα που αναλαμβάνουμε σε συλλογικό επίπεδο. Αν η πανδημία μας δίδαξε κάτι, είναι ότι όταν η ανάγκη είναι επιτακτική, μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε την έρευνα και την καινοτομία σε μεγάλη κλίμακα με σπουδαία αποτελέσματα.
Πρέπει, επομένως, να εργαστούμε για να υποστηρίξουμε έξυπνες υποδομές που θα είναι διαλειτουργικές και πέρα από τα εθνικά σύνορα, που θα διέπονται από διαφάνεια, θα είναι προσβάσιμες και ασφαλώς εναρμονισμένες με τους κανόνες του ισότιμου ανταγωνισμού. Μπορούμε να κάνουμε πράξη νέες ιδέες και καινοτόμα εγχειρήματα μόνο αν ο ιδιωτικός τομέας, οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές συνεργαστούν μεταξύ τους. Πρέπει λοιπόν να άρουμε τα εμπόδια για την επένδυση κεφαλαίων διεθνώς και να υποστηρίξουμε τις αγορές που θα δημιουργηθούν, όπως και τις ιδέες στις οποίες θα βασιστούν η πράσινη τεχνολογία και τα εναλλακτικά καύσιμα.
Αυτό συνεπάγεται επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η υπεράκτια αιολική ενέργεια και project Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), όπως το νέο ερευνητικό ινστιτούτο της ΕΕ για τη βιώσιμη ναυτιλία μέσω του οποίου υποστηρίζουμε την ανάπτυξη ιδεών για την πράσινη τεχνολογία που αποβλέπει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας στο μέλλον. Αλλά και project όπως αυτά της Αστυπάλαιας και της Χάλκης – θα παρουσιαστεί την Παρασκευή – που θα μετατραπούν τα νησιά αυτά σε 100% πράσινους και ενεργειακά αυτόνομους προορισμούς για βιώσιμο τουρισμό με την υποστήριξη της Volkswagen και της Citroën».
Οι Κυβερνητικές Πρωτοβουλίες
Σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα θα παρουσιάσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον εθνικό κλιματικό νόμο αλλά και τον εκσυγχρονισμό αδειοδοτικής διαδικασίας έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μαζί με τα τελευταία πάνε και το κρίσιμο ζήτημα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Η μετοχική σύνθεση
Στις 16 Νοεμβρίου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ και την εισαγωγή των νέων μετοχών της προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών προβλέπεται να κτυπήσει το καμπανάκι που θα σημάνει και την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.
Τα Ποσοστά: Καλώς εχόντων των πραγμάτων η μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα έχει ως εξής: Το Υπερταμείο ή αν προτιμάτε, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ) θα είναι ο πρώτος τη τάξει μέτοχος κατέχοντος στην καλύτερη των περιπτώσεων το 23,8 % (και σε κάθε περίπτωση, πάνω από το 23,2%). Θα ακολουθεί με 10,3 % το ΤΑΙΠΕΔ. Το σύνολο των δύο μετόχων που εκπροσωπούν το Ελληνικό Δημόσιο σε καμία των περιπτώσεων το σύνολο τους δεν θα «πέσει» κάτω από το 34,123 %. Οι μέτοχοι (κάτω του 5 %) πριν από την αύξηση θα αντιπροσωπεύουν πλέον ποσοστό κάτω του 30 %. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό τους θα διαμορφωθεί σε 29,7 %. Σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνεται και το πακέτο μετοχών του Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV. Νέα είσοδος εκείνη του CVC με το «γεμάτο» 10 %. Παράλληλα, οι νέοι μέτοχοι δηλαδή οι μέτοχοι της αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατ΄εκτίμηση υπολογίζονται σε ποσοστό 26,2 %.
Η Διασπορά: Ο στόχος της πολυμετοχικής ΔΕΗ σε συνδυασμό με την εξασφάλιση των ουσιαστικών συμφερόντων του δημοσίου (διοίκηση συν ποσοστό ασφαλείας) επιτυγχάνεται σε νέα δυναμική βάση με ισχυρό το στοιχείο της διασποράς αλλά και της διαφοροποίησης.
Τα Funds
Και αν το CVC φιγουράρει στη νέα μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ, ο έτερος των εθνικών επενδυτών, ο Νίκος Σταθόπουλος, Managing Partner του BC Partners σε μια ανάρτηση του στο Linkedin θεωρεί «χαρά και τιμή» την επιστροφή του στο Harvard Business School – «my alma mater», όπως γράφει για αυτό. Ο λόγος για το come back του Σταθόπουλου είναι μια πρόσκληση της καθηγήτριας Victoria Ivashina προκειμένου εκείνος να μοιραστεί με τους φοιτητές της την εμπειρία του από το project της Acuris, μιας global financial intelligence, news, and data company.
Οι Διεκδικητές: Έχει ενδιαφέρον μια από τις σελίδες της παρουσίασης του (επικαιροποιημένου) Στρατηγικού Πλάνου της ΔΕΗ που είναι αφιερωμένη στη θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, την εταιρεία ΔΕΔΔΗΕ. Το ενδιαφέρον υπάρχει ακόμη και στην αναφορά των διεκδικητών μεταξύ των οποίων υπήρξε και το CVC αλλά και στη συμφωνία της ΔΕΗ με τους Αυστραλούς για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα μεταξύ αυτών και για τις θέσεις ευθύνης στη διοίκηση. Η ΔΕΗ κρατά σε κάθε περίπτωση το 51 % και ορίζει τον CEO, τον COO και 6 μέλη στο ΔΣ, ενώ η MAQUARIE του 49 % τον CFO και 4 μέλη στο ΔΣ.
Η Αθήνα του Leon Avigad
Τι να σημαίνει για ένα υποψιασμένο κοινό ταξιδιωτών το γεγονός ότι ο αεικίνητος Leon Avigad, ο συνιδρυτής της ξενοδοχειακής αλυσίδας Brown Hotels αποθεώνει την διοργάνωση της Athens Biennale μέσα από το επιδραστικό Instagram; Νομίζω ότι η ερώτηση αρκεί. Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο ως απάντηση. Ενδεχομένως, ας διαβαστεί με ευρύτητα πνεύματος μια ανάρτηση του και πάλι στο Instargram – εκεί, γράφει πως η Ελλάδα δεν είναι μόνον οι πανέμορφες παραλίες όπως και ότι η Αθήνα μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα ένας σταθμός στη διαδρομή για τη Μύκονο. Η ανάρτηση πάει παρέα με ένα σύντομο video με τον ίδιο να ξεφυλλίζει τον κατάλογο της διοργάνωσης Athens Biennale.
Αλλά, ο Leon Avigad φαίνεται πως έχει αποφασίσει να λογίζεται και ως Αθηναίος πέραν της ιδιότητας του ως επενδυτή – για την ακρίβεια, ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές των ημερών μας στην ξενοδοχειακή υποδομή της ελληνικής πρωτεύουσας. Ο Leon κυκλοφορεί στη πόλη και δημοσιοποιεί την παρουσία του στα στενά του ιστορικού κέντρου, εκεί που αποζητά ευκαιρίες για να μετατρέψει απρόσωπα κτήρια σε εστίες εμπειρίας για μια ξεχωριστή φιλοξενία. Μια φωτογραφία του στις αρχές του προηγούμενου χώρου έχει βγει μπροστά στον πολυχώρο ψυχαγωγίας και πολιτισμού six d.o.g.s επί της Αβραμιώτου.
The Trippi Show
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης συμμετείχε στο podcast “That Trippi Show” με τον Joe Trippi, ο οποίος έχει υπάρξει για χρόνια υπεύθυνος προεκλογικών εκστρατειών του Δημοκρατικού Κόμματος και συνήθως συζητάει για θέματα της αμερικανικής πολιτικής. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, όμως, συζήτησε με τον υπουργό για την Ελλάδα, στην οποία όπως είπε ο παρουσιαστής «κάτι πραγματικά έχει αλλάξει» όσον αφορά την ψηφιοποίηση της χώρας. Εκτός από το τι έχει αλλάξει στον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία δύο χρόνια, ειδικά με την δημιουργία του gov.gr και της πλατφόρμας για τους εμβολιασμούς, κεντρικό θέμα ήταν η αλλαγή που επιφέρει η ψηφιοποίηση του κράτους στον τρόπο με τον οποίο οιπολίτες αντιμετωπίζουν στις συναλλαγές τους με τις κρατικές υπηρεσίες. Σε ερώτηση του Trippi σχετικά με την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος και τις συνέπειες της για την Δημοκρατία, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η μετατροπή των διαδικασιών από «κρατο-κεντρικές» σε «πολιτο-κεντρικές» προσφέρει διαφάνεια και δημιουργεί μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος, ενώ επιπλέον αμβλύνονται οι ανισότητες, καθώς οι υπηρεσίες γίνονται προσβάσιμες σε όλους χωρίς περιορισμούς.
~Τα Ελληνικά Νησιά
### Το έγραψε ο Δημήτρης Φραγκάκης, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ στα social media: «Χρυσό βραβείο απέσπασαν τα ελληνικά νησιά ανάμεσα σε 10 υποψηφιότητες από όλον τον κόσμο, στην απονομή του καταξιωμένου βρετανικού τουριστικού περιοδικού Wanderlust. Η νησιωτική μας χώρα βγήκε πρώτη στην κατηγορία του “Πιο επιθυμητού προορισμού”.
Είχα την τιμή να παραλάβω το βραβείο εκ μέρους του ΕΟΤ στην τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο Kensington Palace. Είναι μια επιβεβαίωση της εξαιρετικής δουλειάς που έχει γίνει στον τουρισμό από τη χώρα μας, τα τελευταία δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας».
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»