Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 7% φέτος προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με τη νέα έκθεσή της για τις οικονομίες που χρηματοδοτεί.
Για το 2022, η EBRD προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 3,9% καθώς η ανάκαμψη θα επιταχύνεται και θα προωθούνται σημαντικά έργα υποδομών. Ωστόσο, σημειώνει, παραμένουν σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι, που συνδέονται κυρίως με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και τον αντίκτυπό της στον τουρισμό και άλλες υπηρεσίες.
Η ελληνική οικονομία, σημειώνει η έκθεση, ανακάμπτει σθεναρά μετά τη μεγάλη συρρίκνωσή της κατά 9% το 2020. Το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε 4,5% σε τριμηνιαία βάση και περαιτέρω κατά 3,4% στο δεύτερο τρίμηνο. Ο τουριστικός τομέας είχε καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση φέτος, αν και κινείται ακόμη αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα – ρεκόρ του 2019.
Για τη δημοσιονομική πολιτική, η EBRD αναφέρει ότι παραμένει προσανατολισμένη στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, με το έλλειμμα πιθανόν να υπερβεί το 7% του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο έτος.
Διαβάστε επίσης: Handelsblatt για ελληνική οικονομία – «Καλές προοπτικές, ευνοϊκές αξιολογήσεις»
Η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και το ΕΣΠΑ αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη, τονίζει ο οίκος.
O αναπληρωτής διευθυντής της τράπεζας, Peter Sanfey, δήλωσε: «Η ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας έως τώρα το 2021 είναι ένα πολύ θετικό σημάδι και είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς την ισχυρή εστίαση στην πράσινη και την ψηφιακή ατζέντα στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, το οποίo προδιαθέτει θετικά για μία μελλοντική βιώσιμη ανάπτυξη».
Ανάπτυξη 5,5% των χωρών της EBRD
Η EBRD αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της και για το σύνολο των χωρών που χρηματοδοτεί στο 5,5% από 4,2% σε σχέση με τον Ιούνιο, μετά την ισχυρή επίδοση στο πρώτο φετινό εξάμηνο, αλλά προειδοποίησε για τους σοβαρούς κινδύνους στο μέλλον.
«Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας, οι σφιχτές αγορές εργασίας, η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι υποτιμήσεις νομισμάτων ορισμένων οικονομιών της EBRD είχαν αρχίσει να ωθούν ανοδικά τον πληθωρισμό πριν ακόμη την τελευταία έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Κατά μέσο όρο, ο πληθωρισμός στις περιοχές της EBRD υπερέβη τον Σεπτέμβριο του 2021 τα επίπεδα του 2019 κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Αντιδρώντας, μία σειρά κεντρικών τραπεζών στις περιοχές της EBRD αύξησαν τα βασικά επιτόκιά τους», σημειώνει η τράπεζα.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ