Η Ισπανική Σχολή Ιππασίας της Βιέννης, με τα εντυπωσιακά κατάλευκα άλογα Λιπιτσάνερ, είναι συνώνυμη με την αυτοκρατορική αίγλη της πόλης.
Για εκατοντάδες χρόνια τα υπέροχα άλογά της διασκέδαζαν τους γαλαζοαίματους και σήμερα εκατομμύρια τουρίστες.
Την Παρασκευή, ωστόσο, οι αυστριακές κρατικές ελεγκτές αρχές κατηγόρησαν τη σχολή ότι για το καλύτερο μέρος της περασμένης δεκαετίας τα οικονομικά της σχολής ήταν σε κρίση.
«Η σχολή είναι οικονομικά βιώσιμο μόνο χάρη στις δημόσιες επιχορηγήσεις», ανέφερε το Αυστριακό Ελεγκτικό Συνέδριο σε μια έκθεση προς το σχολείο που υπογράμμισε επίσης τις συνέπειες των οικονομικών προβλημάτων για την ευημερία ορισμένων από τα άλογά της.
Ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα στη Βιέννη και σύμβολο του αυτοκρατορικού παρελθόντος της Αυστρίας, η Σχολή πήρε το όνομά της από την αρχική καταγωγή των Lipizzaners που εκτρέφει. Είναι η παλαιότερη ακαδημία ιππασίας στον κόσμο και μια από τις πιο φημισμένες και η ίδρυσή της τοποθετείται είναι στα τέλη του 16ου αιώνα.
Όπως γράφουν οι Financial Times, η Σχολή ξεκίνησε ως εμπορική επιχείρηση το 2001, ενώ παρέμενε εξ ολοκλήρου στην ιδιοκτησία του αυστριακού κράτους. Όμως τα οικονομικά της επιδεινώνονται σταθερά και χάνει χρήματα κάθε χρόνο από το 2014, αποκαλύπτει η έκθεση ελέγχου.
Η έκθεση τονίζει επίσης, ότι ενώ μέχρι το 2020 υπήρχε ζήτημα «επισφάλειας» σήμερα υπάρχει ζήτημα «επιβίωσης». Και αναφέρει ότι η Σχολή επέζησε πέρυσι μόνο χάρη στη διάσωση των 7 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Γεωργίας που της επέτρεψε να συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς του προσωπικού και να καλύπτει τα έξοδά της. Οι κρατικοί ελεγκτές λένε ότι τα χρήματα δεν επαρκούν ακόμη.
Ο έλεγχος καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι η οικονομική κρίση είχε αντίκτυπο στην καλή διαβίωση των ζώων. «Η οικονομική κατάσταση της Ισπανικής Σχολής Ιππασίας απαιτούσε όλο και περισσότερες παραστάσεις. . . [αλλά] ως αποτέλεσμα, περιστασιακά δεν δόθηκε στους επιβήτορες ο κατάλληλος χρόνος για ανάρρωση. Επιπλέον, οι επιβήτορες χρησιμοποιήθηκαν σε παραστάσεις των οποίων η φυσική σύσταση δεν το επέτρεπε αυτό», αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με τους στόχους που τέθηκαν όταν η Σχολή ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από 20 χρόνια, τα έσοδα υποτίθεται ότι προέρχονται από την πώληση εισιτηρίων σε τουρίστες και λάτρεις της ιππασίας για τις θεαματικές χορογραφημένες παραστάσεις της, οι οποίες ισχυρίζονται ότι προβάλλουν τις πιο απαιτητικές ικανότητες ιππασίας στον κόσμο.
Επιπλέον, παρ’ όλο το μεγαλείο τους, οι μπαρόκ στάβλοι της σχολής στο κέντρο της Βιέννης χρειάζονται επειγόντως εκσυγχρονισμό και επαγγελματική αναβάθμιση για την υγεία των αλόγων. Η οικονομική κατάσταση της σχολής σημαίνει ότι τέτοιες επενδύσεις κεφαλαίου είναι αδύνατες.
Το σύστημα εξαερισμού στους στάβλους έχει χαλάσει «εδώ και χρόνια», είπαν οι ελεγκτές, πράγμα που σημαίνει ότι οι πόρτες των στάβλων πρέπει να παραμένουν συνεχώς ανοιχτές. Και τα άλογα σπάνια ασκούνται αρκετά, λόγω της πίεσης του προσωπικού και του χρόνου.
Απαιτείται πλέον ένας «πολυετής» οικονομικός διακανονισμός και επιχορήγηση έκτακτης ανάγκης από την αυστριακή κυβέρνηση, καταλήγει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η σχολή ιππασίας αρνήθηκε να σχολιάσει την οικονομική της θέση, αλλά τόνισε ότι από το 2019 η προστασία της ευημερίας για τα άλογα είχε ενισχυθεί. Είπε ότι οι ώρες επισκεπτών είχαν μειωθεί, οι ρουτίνες άσκησης παρατάθηκαν και προσλήφθηκε κτηνίατρος πλήρους απασχόλησης, με 24ωρη ιατρική περίθαλψη για τα άλογα.
Latest News
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Charlie Hebdo: «Παραμένουμε απτόητοι»
Δέκα χρόνια μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση εναντίον του, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό διοργάνωσε διαγωνισμό γελοιογραφίας. Το θέμα της: ο Θεός και η χριστιανική θρησκεία.
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.
Η τελετή απονομής και οι νικητές στις Χρυσές Σφαίρες
Στο «Emilia Pérez» του γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ, το οποίο απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών, απονεμήθηκε η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας
Έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Τσαρλς Ντίκενς – Σπάνια αντικείμενα
Μια έκθεση με σπάνια αντικείμενα που αξίζει να επισκεφθείτε αν βρεθείτε στο Λονδίνο
Πέθανε ο ηθοποιός των «Star Wars» Άνγκους ΜακΊνες
Ο ηθοποιός Άνγκους ΜακΊνες πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Την είδηση επιβεβαίωσε με μια ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook η οικογένειά του.
Μαργαρίτης Σχοινάς: «Να επιστρέψουν τα Ελγίνεια»
Μιλώντας στη βρετανική Telegraph ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ζητεί να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Οι «δίδυμες» πόλεις Νόβα Γκόριτσα και Γκορίτσια
Για πρώτη φορά, ένα διασυνοριακό ζευγάρι πόλεων γίνεται Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, με αέρα από κεντροευρωπαϊκό μπαρόκ και σοσιαλιστική ουτοπία.
Οι 10 σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις εντός του 2024
Οι ανακαλύψεις αλλάζουν την Ιστορία, αποκαλύπτουν άγνωστα κεφάλαιά της και θέτουν νέα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.