Το Google Doodle τιμά τον Αμερικανοβρετανό επιστήμονα κινεζικής καταγωγής Charles K. Kao, που θεωρείται ο «πατέρας» των οπτικών ινών, του οποίου οι καινοτομίες έφεραν επανάσταση στην παγκόσμια επικοινωνία και έθεσαν τις βάσεις για το σημερινό Internet υψηλής ταχύτητας.
Τα 88 χρόνια από τη γέννηση του Βρετανοαμερικανού φυσικού και καθηγητή Charles K. Kao, που θεωρείται ο πατέρας των οπτικών ινών και του οποίου οι καινοτομίες έφεραν επανάσταση στην παγκόσμια επικοινωνία και έθεσαν τις βάσεις για το σημερινό internet υψηλής ταχύτητας.
Ο Τσαρλς Κουέν Κάο γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1933 στη Σαγκάη της Κίνας. Γοητευμένος από την πνευματική εργασία από νεαρή ηλικία και με αξιοσημείωτη ακαδημαϊκή επιτυχία, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στην Αγγλία. Έκανε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ενώ εργαζόταν παράλληλα ως μηχανικός στην Standard Telephones and Cables Ltd., όπου οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν το λέιζερ το 1960.
Λίγο μετά την απόκτηση του διδακτορικού του, ο Τσαρλς Κάο και ο συνεργάτης του Τζώρτζ Χώκαμ δημοσίευσαν μία πρωτοποριακή μελέτη το 1966, που υποστήριζε ότι οι ίνες που κατασκευάζονται με καθαρό γυαλί θα μπορούσαν να μεταφέρουν πληροφορίες σε μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιώντας λέιζερ. Ο Kao ηγήθηκε της ανάπτυξης αυτής της επαναστατικής τεχνολογίας και το 1977, το πρώτο τηλεφωνικό δίκτυο μετέφερε ζωντανά σήματα μέσω οπτικών ινών. Μέχρι τη δεκαετία του 1980, Βρετανοαμερικανός επέβλεπε την υλοποίηση δικτύων οπτικών ινών παγκοσμίως.
Ο Τσαρλς Κάο ήταν αφοσιωμένος εκπαιδευτικός εκτός από πρωτοπόρος ερευνητής. Ξεκινώντας το 1987, διατέλεσε για σχεδόν μια δεκαετία ως Αντιπρύτανης του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και ίδρυσε το Ίδρυμα Ανεξάρτητων Σχολείων του Χονγκ Κονγκ.
Η έρευνα-ορόσημο που υλοποίησε κατά τη δεκαετία του 1960, του χάρισε ένα Νόμπελ Φυσικής το 2009 και άνοιξε το δρόμο για τα πάνω από 900 εκατομμύρια μίλια καλωδίων οπτικών ινών που μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε όλο τον κόσμο σήμερα.
O επιστήμονας χτυπήθηκε το 2004 από τη νόσο Αλτσχάιμερ και από το 2016 δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι. Για την επόμενη διετία τον φρόντιζε η σύζυγός του, πριν αφήσει την τελευταία του πνοή τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Χονγκ Κονγκ.
Latest News
Νέες απολύσεις εργαζομένων στη Meta - Τι ισχυρίστηκε ο Zάκερμπεργκ
Αυτή θα είναι μια έντονη χρονιά και θέλω να βεβαιωθώ ότι έχουμε τους καλύτερους ανθρώπους στις ομάδες μας, είπε μεταξύ άλλων το αφεντικό της Meta Platforms
Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοι και γιατί σχεδιάζουν επενδύσεις σε ΑΙ αντί προσλήψεις προσωπικού
Νέα δημοσκόπηση λέει ότι το 51% των ηγετικών στελεχών επιχειρήσεων στοχεύουν να ανακατευθύνουν τις επενδύσεις φέτος στην τεχνητή νοημοσύνη
Οι κίνδυνοι στα smartphones από τα κακόβουλα NFC tags - Τι λέει η Kaspersky
«Η τεχνολογία NFC είναι εξαιρετικά πρακτική, αλλά μπορεί να αποτελέσει φορέα κακόβουλων δραστηριοτήτων», προειδοποιεί ο επικεφαλής ερευνητής ασφάλειας στην Kaspersky
Η ΕΕ επαναξιολογεί τις έρευνες σε Apple, Google και Meta
Σύμφωνα με το νόμο για τις ψηφιακές αγορές, οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν έρευνες τον περασμένο Μάρτιο για τις big tech Apple, Google και Meta
Στα χέρια του Μασκ και το TikTok; - Πώς θα παίξει τη «χρυσή μετοχή» το Πεκίνο
Οι δραστηριότητες του TikTok στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτιμηθούν σε περίπου 40 έως 50 δισεκατομμύρια δολάρια
Facebook: Το ψεύτικο «μήνυμα απενεργοποίησης λογαριασμού» – Τι πρέπει να κάνετε
Έρχεται μήνυμα από φίλους για απενεργοποίηση λογαριασμού του Facebook
Νέο μπλόκο ΗΠΑ στις εξαγωγές μικροτσίπ και τεχνολογίας ΑΙ
Στόχος των νέων περιορισμών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στην τεχνητή νοημοσύνη
Meta και Amazon «κόβουν» τα προγράμματα συμπερίληψης – Νέα συνάντηση Τραμπ και Ζάκερμπεργκ
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ συνεχίζει την επίθεση φιλίας στον Τραμπ καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για ισχυροποίηση των συντηρητικών φωνών.
Οι Κινέζοι ανταγωνιστές «ροκανίζουν» το μερίδιο αγοράς των iPhone της Apple - Ο ρόλος της AI
Το iPhone υποχώρησε κατά μία μονάδα στο 18% του μεριδίου αγοράς το 2024
Ένας Cosmos γεμάτος ανθρωπόμορφα ρομπότ
Θα μπορούν να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή σε χώρους εργασίας όπως τα εργοστάσια