Μόλις πριν από δύο ημέρες το Facebook ανακοίνωσε ότι δεν θα εφαρμόζονται τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, η μητρική εταιρεία Meta διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη δέσμευση δεν αφορά τα προϊόντα που θα προκύψουν για το λεγόμενο Metaverse.

Η ανακοίνωση εκ μέρους του Facebook έγινε ουσιαστικά στον απόηχο της κριτικής που ασκείται στα συστήματα αναγνώρισης προσώπου και αφορούσε την κατάργηση του εργαλείου Face Recognition αλλά και την διαγραφή όλων των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί από περισσότερους του ενός δισεκατομμυρίου χρηστών.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο εργαλείο περιλαμβάνει και τον αμφιλεγόμενο αλγόριθμο DeepFace ο οποίος χρησιμοποιείται για να αναγνωρίζει ανθρώπους σε φωτογραφίες που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα για να γίνει το γνωστό tagging, δηλαδή η τοποθέτηση ετικέτας στη φωτογραφία.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Recode, η μητρική εταιρεία Meta διευκρινίζει πλέον ότι όλα αυτά δεν αφορούν τα προϊόντα που σχετίζονται με τη νέα πλατφόρμα Metaverse.

«Θεωρούμε ότι η τεχνολογία αυτή έχει την προοπτική να χρησιμοποιηθεί με θετικό τρόπο στο μέλλον, διατηρώντας την ιδιωτικότητα, τον έλεγχο και τη διαφάνεια. Επιπλέον, είναι μια προσέγγιση που θα συνεχίσουμε να διερευνούμε καθώς εξετάζουμε πώς οι μελλοντικές μας πλατφόρμες και συσκευές υπολογιστών μπορούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις ανάγκες των ανθρώπων», ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της Meta προς την ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Recode, η Meta θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί μία ποικιλία βιομετρικών εργαλείων καθώς θα ολοκληρώνει το περιβάλλον του Metaverse. Σε αυτά τα εργαλεία θα περιλαμβάνεται και το DeepFace, η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που αναλαμβάνει να «ταιριάξει» τα πρότυπα προσώπου που παράγει το σύστημα αναγνώρισης του Facebook με τις φωτογραφίες των χρηστών της πλατφόρμας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Metaverse της Meta είναι ουσιαστικά ένας «χώρος» εικονικής πραγματικότητας στον οποίο θα έχουν πρόσβαση πολλαπλοί χρήστες, μέσω συγκεκριμένου hardware. Με σύνθετα άβαταρ και παρακολούθηση προσώπου σε πραγματικό χρόνο η πλατφόρμα θα δημιουργεί ουσιαστικά ένα νέο πεδίο συλλογής δεδομένων, πολύ πέρα από τα όρια της πλατφόρμας του Facebook.

Η Meta προς το παρόν δεν έχει αποκαλύψει τα σχέδιά της για το DeepFace, αλλά υπόσχεται ότι οι χρήστες θα ενημερωθούν εγκαίρως για τις επερχόμενες αλλαγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ThreatScene Greece: Ανακοίνωση νέου εξειδικευμένου τμήματος για την ναυτιλία
Τεχνολογία |

«Ασπίδα» από τις κυβερνοεπιθέσεις και στη ναυτιλία στήνει η ThreatScene Greece

«Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοαπειλές», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Τασιοπούλου

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη