Οι αποφάσεις είναι σαφώς πολιτικές και δεν έχουν να κάνουν με την υγειονομική-επιδημιολογική εικόνα των κρατών που επιδεινώνεται ραγδαία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως ανατολικές, αλλά και στην Κίνα και στις «υποδειγματικές» Ισραήλ και Αυστραλία.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός – Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και αδύναμα συστήματα υγείας δοκιμάζουν τις αντοχές των κρατών

Και οι πολιτικές αποφάσεις συντείνουν σε παγκόσμιο επίπεδο στο «ξεκλείδωμα» των οικονομιών και στο άνοιγμα των συνόρων, έστω σταδιακά και με προσοχή.

Έρχονται, εξάλλου, τα Χριστούγεννα, πολλά νοικοκυριά στις δυτικές κοινωνίες έχουν φτιάξει ένα σεβαστό κομπόδεμα κατά τους μήνες των αναγκαστικών εγκλεισμών και των απαγορεύσεων και η λαχτάρα για «ταξίδια μακρινά ως την Τζαμάικα» είναι καταγεγραμμένη σε όλες τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, σε κάθε γωνιά της γης.

Επιχειρώντας να δώσει το στίγμα των ταξιδιωτικών εξελίξεων των ημερών, η γαλλική «Les Echos» ξεκινά από το Ισραήλ, την Αργεντινή και την Ταϊλάνδη, που άνοιξαν από την περασμένη Δευτέρα και πάλι τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τουρίστες εμβολιασμένους και πρόσφατα «ελεγμένους» από υγειονομικής απόψεως. Σημειωτέον ότι πολλοί τουριστικοί προορισμοί απαιτούν όχι μόνο πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και πρόσφατο τεστ, rapid ή μοριακό, για να επιτρέψουν τη διέλευση επιβατών ακόμα και τράνζιτ.

Στο Αμπού Ντάμπι, για παράδειγμα, προ 10ημέρου δεν επέτρεψαν την μετεπιβίβαση Ελληνίδας (εμβολιασμένης φυσικά) προερχόμενης από το Ντουμπάι σε αεροσκάφος με προορισμό την Αθήνα. Η επιβάτιδα αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Ντουμπάι, για να υποβληθεί σε τεστ Covid και να ξεκινήσει πάλι το ταξίδι της επιστροφής προς την πατρίδα, πληρώνοντας βέβαια νέο εισιτήριο αφού είχε χάσει την ανταπόκριση.

Ισραήλ, Αργεντινή, Ταϊλάνδη

Και οι τρεις προαναφερθείσες χώρες (Ισραήλ, Αργεντινή, Ταϊλάνδη) είχαν από το καλοκαίρι ξεκινήσει να ανοίγουν προσεκτικά και με μέτρο τα σύνορά τους. Η Ταϊλάνδη επέτρεψε μάλιστα από τον περασμένο Ιούλιο τις επισκέψεις στα δημοφιλή εξωτικά νησιά της (Πούκετ). Τώρα επιτρέπει στους ξένους να επισκέπτονται ολόκληρη την επικράτειά της, όπως είχε πράξει λίγο νωρίτερα η Σιγκαπούρη. Ο τουρισμός συνεισφέρει εξάλλου κατά το ένα πέμπτο στη διαμόρφωση του ταϊλανδέζικου ΑΕΠ. Περίπου 10 με 15 εκατ. επισκέπτες αναμένει την επόμενη χρονιά η Ταϊλάνδη, πολύ λιγότερους από τα 40 εκατ. που την είχαν επισκεφθεί το 2019.

Στο ΑΕΠ της Αργεντινής ο τουρισμός συνεισφέρει κατά 10%. Η χώρα του τάνγκο έχει ανοίξει εδώ και ένα μήνα τα σύνορά της με τις γειτονικές χώρες και τώρα υποδέχεται τουρίστες από τον υπόλοιπο κόσμο υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι διαθέτουν πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Το Ισραήλ δέχεται γκρουπ τουριστών από το εξωτερικό από τα μέσα Σεπτεμβρίου (με προορισμό τους Αγίους Τόπους κυρίως), αλλά ο τουριστικός κλάδος της χώρας περιμένει εναγωνίως τους ανεξάρτητους τουρίστες, καθώς ο θρησκευτικός τουρισμός είναι βέβαια καλοδεχούμενος αλλά όχι τόσο αποδοτικός. Έπειτα από τον αριθμό-ρεκόρ των 4,55 εκατ. επισκεπτών που είχε υποδεχθεί το 2019 το Ισραήλ, εφέτος ελπίζει να υποδεχθεί 300.000.

Η επιφυλακτική Αυστραλία

Η Αυστραλία άνοιξε τα σύνορά της, αλλά όχι για τους τουρίστες. Την περασμένη Δευτέρα εγκατέλειψε την πολιτική «Μηδέν Covid» που την έχει απομονώσει από τον υπόλοιπο κόσμο εδώ και 18 μήνες – και είναι γνωστό ότι ανέκαθεν αισθάνονταν πολύ έντονα το αίσθημα της απομόνωσης οι Αυστραλοί… – επιτρέποντας πλέον από την περασμένη Δευτέρα την επιστροφή στην πατρίδα τους των Αυστραλών πολιτών και των άλλων μονίμων κατοίκων της χώρας που έτυχε να βρίσκονται στο εξωτερικό όταν ξέσπασε η πανδημία. Περίπου ένα εκατομμύριο ξένοι πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Αυστραλία, κατά πληροφορίες της «Echos».

Η Αλγερία άνοιξε επίσης τα θαλάσσια σύνορά της που παρέμεναν κλειστά από το Μάρτιο του 2020 και υποδέχεται πλέον κρουαζιερόπλοια από τις βόρειες ακτές της Μεσογείου. Επιτράπηκε επίσης ο απόπλους κρουαζιερόπλοιων από τη χώρα και την Τρίτη ένα σκάφος της Algérie Ferries με περίπου χίλιους επιβάτες προσέγγισε τη Μασσαλία της Γαλλίας.

America, America

Σημειωτέον ότι στο γενικότερο άνοιγμα των συνόρων στους ξένους επισκέπτες υπάρχουν και εξαιρέσεις. Σε αντίθεση με την Αλγερία, το γειτονικό Μαρόκο πρόσφατα απαγόρευσε όλες τις πτήσεις από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία. Την επόμενη εβδομάδα, πάντως, αναμένονται και άλλες άρσεις απαγορεύσεων. Τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, για παράδειγμα, ανοίγουν τα σύνορά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες – κάτι που εκατομμύρια ταξιδιώτες περιμένουν ανυπομονώντας, όπως σημειώνει η ρεπόρτερ της «Echos» Σοφί Αμσιλί.

Οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό που θα φτάσουν στα αμερικανικά αεροδρόμια και στα λιμάνια θα πρέπει να διαθέτουν για να επιδείξουν στις αρχές (που μετά από τι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, εδώ και μια 20ετία δηλαδή, δεν αστειεύονται…) εκτός από πιστοποιητικό εμβολιασμού και αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό. Για τη διάβαση των χερσαίων συνόρων των ΗΠΑ εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση έως τα τέλη του έτους, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις και αφού ο σκοπός του ταξιδιού κρίνεται «πολύ σημαντικός» από τις αμερικανικές αρχές.

«Ο τερματισμός των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων από και προς τις ΗΠΑ πανηγυρίζεται από τις αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης καθώς τα υπερατλαντικά δρομολόγια συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση του τζίρου τους», σημειώνει η ρεπόρτερ της «Echos».

Στην Ιαπωνία μόνο για δουλειά

Εφημερίδες της Ιαπωνίας δημοσίευσαν πληροφορίες ότι επίκειται χαλάρωση των μέτρων περιορισμού των διασυνοριακών μετακινήσεων στη χώρα. Η κυβέρνηση του Τόκιο πρόκειται να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις για το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων, που θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα.

Οι ξένοι που επισκέπτονται την Ιαπωνία για επαγγελματικούς λόγους και οι Ιάπωνες που επίσης επιστρέφουν από επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό, λέγεται ότι θα μένουν πλέον καραντίνα μόνο τρεις ημέρες και όχι δέκα, υπό προϋποθέσεις όμως.

Οι ξένοι φοιτητές και οι μαθητευόμενοι θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να μπουν στη χώρα. Δεν θα επιτρέπεται όμως ακόμα η είσοδος στην Ιαπωνία για τουρισμό. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «Nikkei», η κυβέρνηση του Τόκιο θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες για την έκδοση και πάλι αδειών παραμονής (visas) μακράς διαρκείας για επαγγελματικούς λόγους. «Δεν είναι λίγα τα στελέχη δυτικών εταιρειών που απασχολούνται σε θυγατρικές στην Ιαπωνία και αδυνατούν εδώ και μήνες να μεταβούν στον τόπο της εργασίας τους», αναφέρει η επίσης οικονομική «Les Echos».

Ερμητικά «κλειστή» η Κίνα

Σε αντίθεση με την Ιαπωνία, στην Κίνα η τάση της κυβέρνησης την περίοδο αυτή είναι να περιορίζει όχι μόνο τις διασυνοριακές μετακινήσεις αλλά και τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Η Κίνα είναι η τελευταία μεγάλη χώρα του πλανήτη που διατηρεί την στρατηγική «Μηδέν Covid», καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν πληθύνει σε διάφορες επαρχίες. Το ενδιαφέρον της διεθνούς εμπορικής κοινότητας, ασφαλώς, στρέφεται κυρίως στη ναυσιπλοΐα, διότι οι κινεζικές αρχές κατά καιρούς «κλείνουν» μεγάλα λιμάνια της χώρας για να περιορίσουν την πανδημία, πρακτική που επηρεάζει δραματικά την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων δεν προβλέπεται ούτε για το Χονγκ Κονγκ. Ο τοπικός τύπος αναφέρει, πάντως, ότι επίκεινται συνομιλίες με το Πεκίνο για να επιτραπούν και πάλι οι μετακινήσεις πολιτών μεταξύ ηπειρωτικής Κίνας και Χονγκ Κονγκ, που από την 1η Ιουλίου 1997, ως γνωστόν, έπαψε να είναι βρετανική αποικία και αποτελεί αυτοδιοικούμενη περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τέλος βιώσιμης ανάπτυξης: Οι ξενοδόχοι κατά της απόφασης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Τουρισμός |

Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος

Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού