
«Σήμερα είναι μια ημέρα περηφάνιας για την Pfizer», δηλώνει ο Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας, σε μήνυμά του στο twitter, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το Paxlovid, το χάπι κατά του κορωνοϊού.
Ο κ. Μπουρλά τονίζει ότι η σημερινή ημέρα δείχνει ξεκάθαρα «τη δύναμη της επιστήμης αλλά και των επιστημόνων να αναπτύσσουν ταχύτατα ένα αγαθό που θα ωφελήσει το σύνολο της ανθρωπότητας».
Today is a proud day for @Pfizer. A day when the power of our science and our scientists’ ability to rapidly advance a homegrown asset for the benefit of humankind is on full display.
Here is a quick thread:
— Albert Bourla (@AlbertBourla) November 5, 2021
Ο επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης μελέτης φάσης 2 έδειξαν ότι το υποψήφιο αντιικό σκεύασμα χορηγούμενο σε συνδυασμό με χαμηλή δόση του φαρμάκου ritonavir, μειώνει κατά 89% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από κορωνοϊό σε ενήλικες υψηλού ρίσκου μη νοσηλευόμενους.
Ο κ. Μπουρλά τονίζει ότι τα εάν εγκριθεί το σκεύασμα από τις αρμόδιες αρχές, φαίνεται πως έχει τις προϋποθέσεις να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, σώζοντας ανθρώπινες ζωές, μειώνοντας την σοβαρότητα της νόσησης από COVID-19 και εξαλείφοντας έως και εννέα στις δέκα νοσηλείες.
Today’s news is simply remarkable and suggests that our oral antiviral candidate, if approved by regulators, has the potential to be a real game changer, saving patients’ lives, reducing the severity of COVID-19 infections and eliminating up to nine out of ten hospitalizations.
— Albert Bourla (@AlbertBourla) November 5, 2021
«Άκρως αποτελεσματικό» το χάπι κατά του κορωνοϊού της Pfizer
Λίγες ημέρες μετά το πράσινο φως που έδωσε η Βρετανία στο χάπι της Merck για την αντιμετώπιση της Covid-19, η Pfizer ανακοίνωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα για μια δεύτερη θεραπεία.
Το χάπι της Pfizer είναι «άκρως αποτελεσματικό» στην πρόληψη της σοβαρής νόσου μεταξύ ατόμων υψηλού κινδύνου που ξεκίνησαν τη φαρμακευτική αγωγή αμέσως αφότου εκδήλωσαν συμπτώματα.
Η κλινική δοκιμή έδειξε ότι το χάπι, το οποίο σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία Paxlovid, μειώνει κατά 89% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου εφόσον χορηγηθεί τρεις ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Τα αποτελέσματα ήταν τόσο ενθαρρυντικά ώστε η ανεξάρτητη επιτροπή που παρακολουθούσε τη δοκιμή αποφάσισε τον πρόωρο τερματισμό της. Αυτό θα επιτρέψει τη χορήγηση της θεραπείας και στους εθελοντές της μελέτης που έλαβαν ψευδοφάρμακο (placebo).
«Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν και τα πιο τρελά μας όνειρα» δήλωσε σύμφωνα με τους New York Times η Αναλιέσα Άντερσον, στέλεχος της Pfizer που ανέλαβε την ανάπτυξη του φαρμάκου.
Η εταιρεία σκοπεύει τώρα να υποβάλει αίτημα έγκρισης στις ρυθμιστικές αρχές. Μέχρι σήμερα, οι μόνες διαθέσιμες θεραπείες για την Covid-19 ήταν ενέσιμες.
Διαβάστε ακόμη: Έρχεται και στην Ελλάδα το χάπι κατά του ιού
Όχι για όλους
Τόσο το χάπι της Pfizer όσο και η αντίστοιχη θεραπεία της Merck δεν προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό αλλά για ομάδες υψηλού ρίσκου, όπως οι άνω των 60 ετών ή οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα.
Και οι δύο εταιρείες έχουν αρχίσει την παραγωγή πριν λάβουν το πράσινο φως των ρυθμιστικών αρχών, αρχικά όμως οι θεραπείες θα είναι διαθέσιμες σε περιορισμένες μόνο ποσότητες.
Και στις δύο περιπτώσεις, το κόστος εκτιμάται πως θα είναι υψηλό. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη συνάψει συμβόλαια με τη Merck και με τη Pfizer για δόσεις που επαρκούν για συνολικά 3,4 εκατομμύρια ασθενείς με τιμή γύρω στα 700 δολάρια ανά ασθενή.
Η Pfizer έχει υποσχεθεί εκπτώσεις για τις φτωχότερες χώρες, ενώ η Merck έχει παραχωρήσει δωρεάν τα δικαιώματα παραγωγής γενοσήμων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Πώς λειτουργεί η θεραπεία
Η αρχή της προσπάθειας για την ανάπτυξη του χαπιού της Pfizer ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, την εποχή της επιδημίας SARS στην Ασία. Πέρυσι, η εταιρεία τροποποίησε τη θεραπεία ώστε να στοχεύει τον πανδημικό κορωνοϊό και να χορηγείται απο το στόμα αντί ενδοφλέβια.
Το χάπι ανήκει στην κατηγορία των πρωτεϊνικών αναστολέων που χρησιμοποιούνται ευρέως κατά του HIV και αναστέλλει μια πρωτεΐνη που επιτρέπει στον ιό να πολλαπλασιάζεται.
Σύμφωνα με τη Pfizer, οι εθελοντές της κλινικής δοκιμής δεν ανέφεραν σοβαρές παρενέργειες.
Πώς λαμβάνεται
Η θεραπεία της Pfizer περιλαμβάνει 20 χάπια που χορηγούνται σε διάστημα 5 ημερών, μαζί με 10 χάπια ριτοναβίρης, φάρμακο κατά του HIV, το οποίο παρατείνει τη διάρκεια της δράσης.
Συγκριτικά, η θεραπεία της Merck αποτελείται από 40 χάπια σε διάστημα 5 ημερών και προσφέρει περίπου 50% μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές.
Το χάπι της Merck λειτουργεί με διαφορετικό μηχανισμό, αφού σχεδιάστηκε να εισαγάγει λάθη στο γενετικό υλικό του ιού. Για προληπτικούς λόγους, οι ασθενείς που το λαμβάνουν θα πρέπει να εφαρμόζουν αντισύλληψη. Η Βρετανία, η πρώτη χώρα που το ενέκρινε, συνέστησε να μην χρησιμοποιείται σε εγκύους, θηλάζουσες και σε γυναίκες που θα μπορούσαν να μείνουν έγκυες στη διάρκεια της θεραπείας.


Latest News

Οι γυναίκες έχουν το λόγο - Καμπάνια του ΣΕΛΠΕ
Οι γυναίκες δεν περιμένουν να πάρουν θέση-την διεκδικούν-την δημιουργούν-την κατακτούν -Tο μήνυμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας(ΣΕΛΠΕ)

Ποια ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα
Τα 12 φαίνεται ότι έχουν φτάσει τα ξένα πανεπιστήμια που έχουν καταθέσει αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα – Πώς γίνεται η αξιολόγηση

MEGA: Στην κορυφή της τηλεθέασης και τον Μάρτιο
To MEGA αναδείχτηκε κορυφαίος σταθμός στην ελληνική τηλεόραση για το σύνολο του Α’ τριμήνου του 2025.

Διπλή αναβάθμιση της Πειραιώς από την DBRS - Σε BBB, σταθερό το outlook
Η αναβάθμιση 2 βαθμίδων και η σταθερή τάση αντικατοπτρίζουν τις ισχυρές και συνεχείς βελτιώσεις στην κερδοφορία και το προφίλ κινδύνου του Ομίλου

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 950 ευρώ το 2027
«Στηρίζουμε σταθερά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας

Ζημιές από τις πλημμύρες σε Πάρο και Μύκονο
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Μύκονο και την Πάρο, με τις πλημμύρες να αφήνουν πίσω τους σοβαρές ζημιές

«Δεν αστειεύομαι» – Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Σύνταγμα και τα σχέδια για μια τρίτη προεδρική θητεία
Παρά το συνταγματικό όριο, ο Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτές του μιλούν ήδη όλο και πιο συχνά για το πώς ο Αμερικανός νυν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2028

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στη σκιά της φυλάκισης Ιμάμογλου
Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ ο Γεραπετρίτης θα δει το Φιντάν με ατζέντα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Τραμπ: Η καταδίκη της Λεπέν θυμίζει τη χώρα μας
«Πολύ μεγάλη υπόθεση» χαρακτήρισε ο Τραμπ την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, για την οποία όπως είπε «Ξέρω πολύ καλά πώς είναι» καθώς «θυμίζει τη χώρα μας».

«Έξυπνο» φανάρι καταγράφει όσους περνούν με κόκκινο
Η πρώτη ψηφιακή κάμερα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πιλοτικά στον Άλιμο – Προς το παρόν οι παραβάσεις όσων περνούν το κόκκινο φανάρι καταγράφονται χωρίς την επιβολή προστίμων