
Σε μια μέρα που αναμένουμε και πάλι τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης έδωσε την εικόνα από την υγειονομική κατάσταση στην περιοχή.
Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1, ο κ. Τσαλικάκης τόνισε ότι «η κατάσταση είναι πιεστική». Στη συνέχεια παρέθεσε τα στοιχεία για τις νοσηλείες σε απλές κλίνες και ΜΕΘ covid, αλλά και για τις ΜΕΘ που αφορούν τα λεγόμενα «καθαρά» (non covid) περιστατικά.
417 ασθενείς σε απλές κλίνες – 67 κατειλημμένες ΜΕΘ covid
Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Τσαλικάκης, σε απλές κλίνες νοσηλεύονταν σήμερα το πρωί πάνω από 417 ασθενείς, ενώ αναμένονταν να προστεθούν άλλοι 50 από τη χτεσινή εφημερία, ενώ 35 ασθενείς φιλοξενούνται στην «Αρωγή» που έχει μπει στη μάχη που δίνει για ακόμη μία φορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συνολικά, δηλαδή, τα νοσοκομεία που ανήκουν στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ διαχειρίζονται περίπου 500 περιστατικά σε απλές κλίνες covid, ενώ από τις 74 ΜΕΘ covid της συγκεκριμένης Υγειονομικής Περιφέρειας είναι κατειλημμένες οι 67.
Δύσκολη όμως είναι η κατάσταση για τους non covid ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικές Θεραπείας, καθώς πλέον ελάχιστα είναι τα κενά στο σύνολο των 61 «καθαρών» ΜΕΘ στην 4η ΥΠΕ. Ένα με δυο κενά κρεβάτια υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση σε περιφερειακά νοσοκομεία, όπως της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.
Έξι παιδιά νοσηλεύονται
Ο κ. Τσαλικάκης επισήμανε ακόμη ότι το πρωί νοσηλεύονταν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της πέντε παιδιά και βρέφη και ακόμη ένα παιδί στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Επίσης, το πρωί της Παρασκευής παρέμεναν στο Ιπποκράτειο για νοσηλεία τρεις έγκυες.
Νέα έκκληση για τους εμβολιασμούς
Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ απηύθυνε έκκληση αφενός προς όλους τους πολίτες -εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους- να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊο και αφετέρου προς τους ανεμβολίαστους με covid-19 «να μη μένουν από εγωισμό στο σπίτι» αν νοσήσουν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν δεν υποχωρούν τα συμπτώματα μετά την 1η ή 2η μέρα είτε θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους ή στο εφημερεύον νοσοκομείο, καθώς η διαχείριση των περιστατικών είναι δύσκολη εάν πάνε στο νοσοκομείο την 7η ή την 8η μέρα. Αντίθετα, από τους εμβολιασμένους οι οποίοι θα νοσήσουν και θα χρειαστούν νοσηλεία, το 90% θα πάρει εξιτήριο σε 4-5 μέρες.
Ο κ. Τσαλικάκης αναφέρθηκε επίσης στην «αφόρητη πίεση» που καταγράφεται σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης εξηγώντας για ποιον λόγο αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή λειτουργίας περιφερειακών ιατρείων, καθώς και ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των Κέντρων Υγείας.
Για την τρίτη δόση
Τέλος, αναφερόμενος στην πορεία του εμβολιασμού ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ τόνισε πως υπάρχει κινητικότητα στα ραντεβού για την 3η δόση, ενώ εντύπωση -όπως είπε- προκαλεί η αύξηση των εμβολιασμών από τις κινητές ομάδες. Μάλιστα, όπως ανάφερε, οι εμβολιασμοί αφορούν ακόμη την πρώτη δόση, ενώ αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον για εμβολιασμούς στις κινητές μονάδες της Χαλκιδικής που «ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας».


Latest News

Συγγνώμη... λάθος, λένε στον Λευκό Οίκο για το Χάρβαρντ - Τι αποκαλύπτουν οι ΝΥΤ
Χωρίς εξουσιοδότηση στάλθηκε η επίμαχη κυβερνητική επιστολή στο Χάρβαρντ, σύμφωνα με πηγές των New York Times

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα – Υγεία, αγάπη και δύναμη σε όλο τον κόσμο» (pic)
Το μήνυμα του ηγέτη του Ολυμπιακού στα social media για το Πάσχα.

Πούτιν: «Πασχαλινή εκεχειρία» στη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας
Η εκεχειρία αρχίζει σήμερα το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ολοκληρώθηκαν οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα - Τρίτος γύρος στη Ρώμη
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abbas Araqchi και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Steve Witkoff, διαπραγματεύτηκαν έμμεσα

Μητσοτάκης για Πάσχα: «Μέσα από τον πόνο και τις δυσκολίες γεννιούνται το φως και η ελπίδα»
«Μέσα από την ψυχή μας να αναπηδήσουν αισθήματα καλοσύνης, αισθήματα αλληλεγγύης, αισθήματα ελπίδας», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης

Έσπασαν και φέτος οι μπότηδες στην Κέρκυρα – Το εντυπωσιακό έθιμο του Πάσχα
Από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των σπιτιών στην Κέρκυρα, οι μπότηδες, δηλαδή μεγάλα ή μικρά κεραμικά βαμμένα κόκκινα δοχεία γεμάτα με νερό, έπεσαν με θόρυβο στο δρόμο

O Μητσοτάκης στην Πρώτη Ανάσταση στην Τήνο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για το Πάσχα στο νησί της Τήνου

Δημογραφικό: Πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα του 2050
Τα τελευταία χρόνια, οι δημογραφικές αλλαγές στην Ελλάδα απασχολούν όλο και περισσότερο τους επιστήμονες και τους φορείς

Έτοιμος ο Τραμπ να αναγνωρίσει την ρωσική κατοχή της Κριμαίας
Τι δηλώνει πηγή που γνωρίζει για την φερόμενη πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ στο CNN – Η Ρωσία έχει καταλάβει την Κριμαία από το 2014

Aργυρού: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομίας η αναβάθμιση της S&P
Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού σχολίασε τη σημασία αυτής της αναβάθμισης