Βασιλικά κοσμήματα που βγήκαν λαθραία από τη χώρα την περίοδο της Επανάστασης στη Ρωσία το 1917, μαζί με σπάνια έγχρωμα διαμάντια, προσφέρονται σε δημοπρασία την επόμενη εβδομάδα στη Γενεύη, αναζητώντας συλλέκτες με… βαθιά τσέπη για να τα αποκτήσουν.
Ένα πορτοκαλί-ροζ διαμάντι βάρους 25,62 καρατίων, που υπολογίζεται σε 3,6 έως 5,38 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,9 έως 5,9 εκατομμύρια δολάρια), σε ένα δαχτυλίδι, είναι ίσως το κορυφαίο αντικείμενο στην εξαμηνιαία πώληση κοσμημάτων του οίκου Sotheby’s στην ελβετική πόλη τον Νοέμβριο.
«Η αγορά είναι αυτή τη στιγμή πολύ δυναμική και μετά την πανδημία οι άνθρωποι είναι πολύ πρόθυμοι να αγοράσουν κοσμήματα σήμερα και να αγοράσουν κάτι απτό που μπορούν να απολαύσουν», εκτιμούν οι άνθρωποι του οίκου Sotheby’s.
Για τους συλλέκτες ιστορικών πολύτιμων λίθων, μια μεγάλη οβάλ καρφίτσα με ζαφείρι και διαμάντια και ασορτί σκουλαρίκια από τη κοσμηματοθήκη της Μεγάλης Δούκισσας Μαρίας Παβλόβνα, της θείας του τελευταίου Ρώσου αυτοκράτορα Νικολάου Β’, επιστρέφει ξανά στο φως της δημοσιότητας.
«Ανήκαν στη Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Παβλόβνα της Ρωσίας που ήταν η βασίλισσα της κοινωνικής ζωής στην Αγία Πετρούπολη. Ήταν σύζυγος του Μεγάλου Δούκα Βλαντιμίρ, δηλαδή του γιου του τσάρου (Αλέξανδρος Β’) και διέθετε μια φανταστική συλλογή από κοσμήματα», σύμφωνα με τον Ολιβιέ Βάγκνερ, επικεφαλής του τμήματος κοσμημάτων του οίκου Sotheby’s στη Γενεύη.
Η Μαρία Παβλόβνα εμπιστεύτηκε το βασιλικό σετ κοσμημάτων στον φίλο της Βρετανό διπλωμάτη Άλμπερτ Χένρι Στόπφορντ, ο οποίος τα μετέφερε στο Λονδίνο για φύλαξη μαζί με άλλα κοσμήματα. Σήμερα η αξία τους εκτιμάται σε 280.000-480.000 ελβετικά φράγκα, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών.
Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι η Μαρία Παβλόβνα κατάφερε και δραπέτευσε από την επαναστατική Ρωσία, ενώ πέθανε τρία χρόνια αργότερα, το 1920, στη Γαλλία. Η καρφίτσα και τα σκουλαρίκια της πωλούνται από μια ευρωπαϊκή πριγκιπική οικογένεια που τα αγόρασε σε δημοπρασία το 2009, δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών.
Latest News
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
Νέο «χτύπημα» από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο - Επενδύει σε εταιρεία AI για αθλητικά βίντεο
Η τεχνολογία της ScorePlay χρησιμοποιείται από περισσότερους από 200 αθλητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο
Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον φέρνει αποχωρήσεις - Πόσοι έφυγαν από τη δουλειά τους
Τα ευρήματα της έρευνας Workmonitor της Randstad για τις προσδοκίες των εργαζομένων
Πέθανε ο συγγραφέας Τομ Ρόμπινς
Την είδηση γνωστοποίησε η σύζυγός του, Αλέξα Ρόμπινς, στο Facebook.
Χάρι Πότερ: Σπάνιο βιβλίο σώθηκε από τα σκουπίδια και πωλήθηκε για 25.000 ευρώ
Ο δημοπράτης Ντάνιελ Πιρς βρήκε το βιβλίο πρώτης έκδοσης Χάρι Πότερ ανάμεσα σε αντικείμενα που προορίζονταν για τον κάδο απορριμμάτων.
Οι 20 ποδοσφαιρικές ομάδες με τα υψηλότερα έσοδα - Η έκθεση της Deloitte [πίνακας]
Η Ρεάλ Μαδρίτης πέτυχε ένα νέο ορόσημο, καθώς γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος που καταγράφει έσοδα 1 δισ. ευρώ σε μία μόνο αγωνιστική περίοδo
Εστιακή θεραπεία προστάτη με το ρομποτικό σύστημα FocalOne
Το ενεργό παρόν αλλά και το πολλά υποσχόμενο μέλλον στον χαμηλού κινδύνου καρκίνο προστάτη
Γιατί μένουν ακάλυπτες οι ανάγκες ασθενών στην Ελλάδα - Η αρνητική διάκριση στην ΕΕ
Σχεδόν το 70% των ιατρικών αναγκών που δεν καλύπτονται αφορούν οικονομικούς λόγους – Η κρατική χρηματοδότηση πάντα λιγότερη από τους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς
Κάντο όπως η τηλεόραση του '50 - Τι επιλέγει το Netflix
Το Netflix επενδύσει σε ζωντανές μεταδόσεις και talk show για να ενισχύσει τα νέα διαφημιστικά εγχειρήματά της
Καρκίνος του Ήπατος: Τα νεότερα δεδομένα στη θεραπεία του
Η διάγνωση όλων των κακοήθων όγκων ήπατος γίνεται απεικονιστικά και απαιτεί τον συνδυασμό τριών μεθόδων