Νότια Αφρική βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Για να σώσει το δημοκρατικό της σχέδιο, πρέπει να τεθεί σε μια πορεία προς μια χωρίς αποκλεισμούς δυναμική ανάπτυξη, δημιουργώντας έναν ενάρετο κύκλο που εκπληρώνει την υπόσχεση του Νέλσον Μαντέλα για «μια καλύτερη ζωή για όλους».

Η οικονομία θα μπορούσε να ακολουθήσει καλύτερο ή χειρότερο δρόμο. Ενας δρόμος είναι η ασθενής ανάπτυξη που οδηγεί σε δημοσιονομική κρίση, μειώνοντας περαιτέρω τα εισοδήματα και την απασχόληση και προκαλώντας περισσότερες εμφύλιες αναταραχές όπως αυτή τον Ιούλιο, όταν ταραχές και λεηλασίες σάρωσαν τη χώρα. Υπάρχει καλός λόγος να ανησυχούμε ότι η Νότια Αφρική βρίσκεται ήδη σε αυτό το μονοπάτι, δεδομένων των προβληματικών μεσοπρόθεσμων προοπτικών για το χρέος της. Οταν μια χώρα έχει σταθερό ή αρνητικό πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο, η πραγματική ανάπτυξη πρέπει να υπερβαίνει το πραγματικό επιτόκιο του αποθέματος χρέους της.

Για να αποφευχθεί μια κρίση χρέους, οι πραγματικές αποδόσεις πρέπει να μειωθούν ή/και να αυξηθεί η πραγματική ανάπτυξη. Η λιτότητα από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Για να τεθεί σε πιο σταθερή οικονομική βάση, η Νότια Αφρική χρειάζεται ένα πρόγραμμα για την επέκταση της κοινωνικής ευημερίας και την ανακεφαλαιοποίηση των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα να αναλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να επιδιώκει τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Αλλες μεταρρυθμίσεις πρέπει να στοχεύουν σε υψηλότερα ποσοστά επενδύσεων. Εκτός από πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του COVID-19, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να επικεντρωθούν στο επιθετικό τουριστικό μάρκετινγκ. Σε δημιουργία νέων κινήτρων για την υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την υιοθέτηση της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, τη δημιουργία κέντρων δεδομένων και τον μετασχηματισμό της γεωργίας και της εξόρυξης. Την αναθεώρηση βιομηχανικών πολιτικών και πολιτικών εργασίας.

Η δοκιμασία μιας αξιόπιστης πορείας δημοσιονομικής εξυγίανσης βρίσκεται στο μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα. Η λύση εδώ απαιτεί τα συνδικάτα και η κυβέρνηση να συμφωνήσουν σε μεσοπρόθεσμους μισθούς του δημόσιου τομέα χωρίς μεταγενέστερες διολισθήσεις. Το κλειδί είναι η πάταξη της διαφθοράς και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών για την υγεία, την εκπαίδευση και την ασφάλεια.

Η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελούν προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η επιτυχής εφαρμογή ολόκληρου του πακέτου θα έθετε την οικονομία και την κοινωνία της Νότιας Αφρικής σε μια πιο βιώσιμη πορεία, φέρνοντας το αρχικό όραμα του Μαντέλα πιο κοντά. Δεν τολμάμε να μιλήσουμε για την εναλλακτική λύση.

Ο Νουριέλ Ρουμπινί είναι επίτιμος καθηγητής Οικονομικών στη Stern School of Business του New York University Stern School of Business, επικεφαλής οικονομολόγος της Atlas Capital Team, CEO της Roubini Macro Associates και συνιδρυτής του TheBoomBust.com.

Ο Κόλιν Κόλμαν είναι πρώην υψηλόβαθμος συνεργάτης του Yale University και πρώην εταίρος της Goldman Sachs.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Νέοι κανόνες για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων [Airbnb]
Experts |

Νέοι κανόνες για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων [Airbnb]

Στο σημερινό μας σημείωμα θα δούμε τις νέες προδιαγραφές που θεσπίστηκε με τον νόμο 5170/2025, τους περιορισμούς  που έχουν μπει αλλά και τις αλλαγές που έχουν γίνει στο Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση.

Τεχνητή νοημοσύνη για το δημόσιο συμφέρον
Experts |

Τεχνητή νοημοσύνη για το δημόσιο συμφέρον

Tο κλειδί για την εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης είναι να την αντιμετωπίζουμε όχι ως έναν τομέα που αξίζει περισσότερη ή λιγότερη υποστήριξη, αλλά μάλλον ως μια τεχνολογία γενικής χρήσης που μπορεί να μεταμορφώσει όλους τους τομείς

Μειώνεται ο φόρος στα κουπόνια των εταιρικών ομολόγων – Ποιοι θα ωφεληθούν
Experts |

Μειώνεται ο φόρος στα κουπόνια των εταιρικών ομολόγων – Ποιοι θα ωφεληθούν

Στο σχέδιο νόμου για την Ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνεται -πλην άλλων- και μείωση του συνετελεστή φορολογίας των κουπονιών στα εταιρικά ομόλογα από 15% σε 5%.