Ο Ισημερινός θα επιδιώξει να επιστρέψει στη διεθνή κεφαλαιαγορά και εργάζεται ώστε ν’ ανακτήσει την αξιοπιστία του μετά την αναδιάρθρωση των κρατικών ομολόγων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Σιμόν Κουέβα.
Πέρυσι, η χώρα κατάφερε να αναδιαρθρώσει περίπου 17,4 δισ. δολάρια ανταλλάσσοντας περίπου 10 παλαιότερες ομολογιακές εκδόσεις με τρία νέα ομόλογα που λήγουν το 2030, το 2035 και το 2040 και βελτιώνοντας τα επιτόκια. Μετά την ανταλλαγή, ο Ισημερινός δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολογου για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του παρά τα προβλήματα ρευστότητάς του, που επιδεινώθηκαν από την πανδημία.
«Ο Ισημερινός έχει ταχθεί στο να επιστρέψει σταδιακά στις διεθνείς κεφαλαιαγορές», δήλωσε ο Κουέβα στους δημοσιογράφους. «Αλλά θα το κάνει με μεθοδικότητα και προβλέψιμο τρόπο».
Οι χρεοκοπίες του παρελθόντος και το ΔΝΤ
Η χώρα έχει μια κακή προϊστορία στις διεθνείς αγορές, με πολλές χρεοκοπίες, αναδιάρθρωσεις και αλλαγές. Τώρα θέλουμε να οικοδομήσουμε μια σοβαρή, αξιόπιστη χώρα στο εξωτερικό», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο θα συμπεριλάβει στο σχέδιο δαπανών του για το επόμενο έτος «εξωτερικές τοποθετήσεις» ύψους περίπου 1,2 δισ. δολάρια, οι οποίες θα περιλαμβάνουν εκδόσεις ομολόγων και εμπορικές συναλλαγές με ιδιωτικές τράπεζες.
Αλλά μια απόφαση για είσοδο στις κεφαλαιαγορές θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνησή του, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία συζητείται στο νομοθετικό σώμα, και ο διάλογος με διεθνείς οργανισμούς για νέες πιστώσεις, τονίζει ο Κουέβα. Ο Ισημερινός έχει στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και σε άλλους δανειστές για να αναζητήσει χρηματοδότηση με καλύτερους όρους.
Η κυβέρνηση προβλέπει εξωτερικό δανεισμό περίπου 3,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμό για το 2022.
Το 2008 ο Ισημερινός κήρυξε μορατόριουμ σε μέρος του εμπορικού χρέους του. Το 2014 επέστρεψε στην αγορά με έκδοση ομολόγου. Το δημόσιο χρέος (κρατικά ομόλογα) ανήλθε σε περίπου 17,7 δισ. δολάρια, που αντιστοιχεί στο 17,3% του ΑΕΠ τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας.
Latest News
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ