Στο «μάτι» του κορωνοϊού βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα, με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία σημειώνουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, να έχουν σημάνει συναγερμό τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο της χώρας μας.

Τα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες είναι εφιαλτικά, με αιχμή τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οι επιστήμονες προβλέπουν τα κρούσματα να αγγίξουν τις 10.000 τη μέρα, τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 800, καθώς και τους νεκρούς να προσπερνούν τους 120 ημερησίως.

«Μετά τις 20 Νοεμβρίου η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη» υποστηρίζει ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. Ο ίδιος σημειώνει πως «το κύμα αυτό είναι το πιο καταστροφικό, αφού το στέλεχος είναι υπερμεταδοτικό».

Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας. Η αλλαγή του καιρού η ταχύτητα της εξάπλωσης του στελέχους Δέλτα αλλά και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στην βόρεια Ελλάδα, έχουν ήδη πολλαπλασιάσει τα κρούσματα και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι μεγάλη.

Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι εάν δεν ανακοπεί η πορεία της πανδημίας, κυρίως μέσω του εμβολιασμού, τότε θα δούμε τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να γεμίζουν ασφυκτικά οι μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και δεκάδες άνθρωποι να χάνουν την ζωή τους.

«Στο δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου θα κορυφωθεί το νέο κύμα της πανδημίας» υπογραμμίζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σχεδόν 40.000 κρούσματα σε έξι μέρες

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το πώς εξαπλώνεται η πανδημία. Στις 1 Νοεμβρίου είχαμε 5.449 νέα κρούσματα. Την επόμενη μέρα φτάσαμε στα 6.700 ενώ και στις 3 του μηνός είχαμε 6.150 κρούσματα. Στις 4 του μηνός φτάνουμε στα 6.808 κρούσματα, ενώ την επόμενη μέρα σημειώνεται νέο αρνητικό ρεκόρ με 6.909 κρούσματα. Σήμερα Σάββατο καταγράφονται 6.393. Οι αριθμοί προκαλούν τρόμο: 38.409 κρούσματα μέσα σε μόλις έξι μέρες.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε ολόκληρη την χώρα βρίσκονται 459 συνάνθρωποί μας, ενώ από την αρχή του μήνα και μέσα σε μόλις έξι ημέρες 293 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Έως 10.000 κρούσματα τη μέρα και… ενδεχόμενο νέο lockdown

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν προκαλέσει έντονη συζήτηση γύρω από την πιθανότητα επιβολής νέου lockdown, ενδεχόμενο το οποίο η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά.

Από την πλευρά του όμως ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέου lockdown είπε «ποτέ μην λες ποτέ» προκαλώντας έντονο προβληματισμό.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχουν απόψεις στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και μέσα στην επιτροπή, ότι τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα θα έπρεπε να είναι αυστηρότερα, κυρίως σε επίπεδο περιορισμού του συνωστισμού. Κάτι που, όπως λέει, οι ειδικοί θα το δουν στην πορεία.

«Κάθε ενδεχόμενο είναι ανοιχτό. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει και του απρόβλεπτου που κινείται η επιδημία, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε στρατηγικές αντιμετώπισης με ορίζοντα δύο τριών εβδομάδων» είπε.

Εξοργιστικές εικόνες από την Ερμού το βράδυ της Παρασκευής

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, προέβλεψε πως το επόμενο διάστημα θα καταγραφούν 8.000-9.000 κρούσματα.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι το τωρινό κύμα παρότι φαντάζει βαρύ, σε επίπεδο θνησιμότητας είναι μειωμένο κατά περίπου 50% σε σχέση με το προηγούμενο, λόγω του εμβολιασμού. «Ακόμα και οι ελάχιστοι εμβολιασμένοι που θα μπουν στις ΜΕΘ επιζούν κι επανέρχονται κανονικά, ενώ οι ανεμβολίαστοι παίζουν με τις ζωές τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Σε λίγο θα πρέπει να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορωνοϊό ή με εγκεφαλικό»

Τρομακτικές είναι και οι δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, η οποία είπε πως «αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα κορωνοϊού, οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα πρέπει σε λίγο να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορωνοϊό ή με εγκεφαλικό».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, είπε πως «είναι σαφές ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Ο καθένας μας ξέρει φίλους και γνωστούς που νοσούν. Έχουμε περισσότερα κρούσματα από ποτέ. Σήμερα όλοι μας ξέρουμε τους τρόπους ατομικής προστασίας, βασικότερος των οποίων είναι ο εμβολιασμός και πρέπει να τους ακολουθούμε. Αυτός που θέλει να παρακάμψει τα μέτρα, μπορεί. Αν θέλουν, μαζεύονται 20-30 φίλοι σε ένα σπίτι, χωρίς να τηρείται κανέναν μέτρο. Το θέμα είναι ο καθένας να τηρήσει τα μέτρα ατομικής προστασίας».

Σε ότι αφορά τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, η κ. Γκάγκα παρατήρησε πως «κάποιοι λένε ότι τα νέα μέτρα είναι αυστηρά και άλλοι ζητούν να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα» και ότι εφαρμόζεται ότι είναι απαραίτητο, όπου είναι απαραίτητο.

Μεγαλύτερο όπλο ο εμβολιασμός

Δεδομένων των παραπάνω στοιχείων, όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν πως ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο, για να μην γίνει η Ελλάδα… «Μπέργκαμο» του τέταρτου κύματος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, σημείωσε ότι άπαντες θα πρέπει να πειθαρχούν στα μέτρα.

«Το πώς θα πάμε μέχρι τις γιορτές εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθούμε. Πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό του εμβολιασμού, πρέπει να γίνει την επαναληπτική δόση όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Ο καθηγητής, σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου, υπογράμμισε ότι «δε θα πρέπει να υπάρχει ο περιορισμός του 6μηνου», ιδίως για πιο ευάλωτους ενήλικες, όπως οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα.

«Δε δημιουργεί καμία παρενέργεια το να κάνουν γρηγορότερα την τρίτη δόση» είπε.

Στην ανάγκη να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός εστιάζει ο Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν κατά 1.000-2.000 τα ημερήσια κρούσματα.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως αυτό το κύμα που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και διαρκεί μέχρι σήμερα, δηλαδή 128 ημέρες, ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων είναι 26 και το σύνολο των θανάτων είναι 3.362.

«Η διαφορά έγκειται στην επίδραση του εμβολιασμού. Γλιτώσαμε 3.000 θανάτους μεταξύ των δύο κυμάτων», υπογράμμισε ο ίδιος.

Πρόσθεσε δε ότι αν είχε εμβολιαστεί το 85%-90% του πληθυσμού οι ημερήσιοι θάνατοι θα ήταν κάτω από 10, ίσως και μηδενικοί κάποιες μέρες, όπως συμβαίνει στην Πορτογαλία.

«Είναι σαφές ότι εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που εμποδίζει διάφορους ανθρώπους να εμβολιαστούν, που δεν είναι πάντα το ίδιο, και να απαντήσουμε στο πρόβλημα κάθε κοινωνικής ομάδας, στη γλώσσα της. Πολύ χρήσιμη θα ήταν ακόμη μία επίσημη ανακοίνωση των παρενεργειών του εμβολίου, ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση που γίνεται κυρίως στα social media. Και επίσης απαιτείται κατά τη γνώμη μου πανστρατιά. Πόρτα-πόρτα. Να κινητοποιηθούν πολιτευτές, συνδικαλιστές, σύλλογοι. Να υπάρξει μία πολύ μεγάλη κινητοποίηση της Πολιτείας. Δεν φτάνει να βγαίνουμε οι γιατροί και να λέμε αυτά που λέμε, ούτε να βγαίνουν οι αρχηγοί των κομμάτων και να λένε αυτά που λένε» εξηγεί ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Χρειάζεται λιγότερο τεχνική και πατερναλιστική προσέγγιση του θέματος και περισσότερη να μπει κανείς στον τρόπο σκέψης αυτών που δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Να καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα τους. Και χωρίς να τους αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν τη ζωή τους, να προσπαθήσει να τους πείσει να εμβολιαστούν» συμπληρώνει.

«Θερίζει» η πανδημία στους νέους και στους ανεμβολίαστους

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νέου αυτού κύματος είναι ότι χάνουν τη ζωή τους πλέον νέοι άνθρωποι έως 39 ετών. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα δύο νέων που κατέληξαν από φονικό ιό.

Είχε κάνει την πρώτη δόση. Πριν προλάβει όμως να αναπτύξει ανοσία νόσησε με κορωνοϊό. Η άτυχη 27χρονη εισήχθη στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης πριν από 10 ημέρες. Την περασμένη Τέταρτη η υγεία της επιδεινώθηκε και διασωληνώθηκε. Ωστόσο δεν τα κατάφερε. Κατέληξε το βράδυ της Παρασκευής.

Στο στόχαστρο αυτού του τέταρτου κύματος της πανδημίας βρίσκονται πολλοί νέοι και ανεμβολίαστοι.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Καιρός: Τα έκτακτα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου
Επικαιρότητα |

Καιρός: Ποια έκτακτα μέτρα εισηγείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Αναλυτικά τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου που συνεδρίασε για την κακοκαιρία – Πού θα κλείσουν σχολεία – Σε ποιες περιοχές είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες