
Οι αυτόχθονες πληθυσμοί κατέχουν μόνο το ήμισυ των δασών και της γης όπου ζουν, μια κατάσταση που αποδυναμώνει περαιτέρω την τύχη αυτών των εδαφών που θεωρούνται απαραίτητα για την ισορροπία του παγκόσμιου κλίματος, υπογραμμίζει έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιθώριο της COP26, της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.
«Οι αυτόχθονες πληθυσμοί και οι τοπικές κοινότητες καταλαμβάνουν τουλάχιστον 9.580 εκατομμύρια στρέμματα γης» στις 24 χώρες που μελετήθηκαν, στη Λατινική Αμερική, αλλά και στην κεντρική Αφρική και την υποτροπική Ασία, σημειώνει η έκθεση που εκπονήθηκε από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα και τους Πόρους (RRI), το Woodwell Climate Research Center και το Rainforest Foundation (RFUS).
Ωστόσο, οι αυτόχθονες λαοί «έχουν νομικά δικαιώματα σε λιγότερο από το μισό επί της επιφάνειας αυτής, δηλαδή 4.470 εκατομμύρια στρέμματα», μια «ανασφάλεια (που) καθιστά τις κοινότητες και τις εκτάσεις τους πολύ πιο ευάλωτες στις αρπαγές (γαιών) και τις εξωτερικές πιέσεις», προσθέτουν οι συντάκτες της μελέτης αυτής.
Σύμφωνα με έκθεση του FAO, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την άνοιξη, σχεδόν το 80% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας βρίσκεται σήμερα σε εδάφη που κατοικούνται από αυτόχθονες πληθυσμούς, για παράδειγμα, με ένα ποσοστό αποψίλωσης των δασών στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική πολύ χαμηλότερο στις εκτάσεις επί των οποίων οι κυβερνήσεις τους έχουν αναγνωρίσει συλλογικά εδαφικά δικαιώματα.
Μετά την έναρξη της 26ης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, αρκετές ανακοινώσεις έγιναν σε μια προσπάθεια να προστατευθούν οι φυσικοί πόροι του πλανήτη. Μεταξύ αυτών, η δημιουργία ταμείου 1,7 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ποσό που παρέχεται από ανεπτυγμένες χώρες και ιδιωτικές οντότητες όπως το Ίδρυμα Φορντ, για την υποστήριξη των εδαφικών διεκδικήσεων και την προστασία των ιθαγενών κοινοτήτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων