Το γιατί το αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσκομίζοντας τεκμήρια για το πορτοφόλι μας. «Έχω, εδώ στα χέρια μου, λογαριασμούς των επόμενων μηνών των κατοίκων του νησιού, που δείχνουν πρακτικά το μηδενισμό του σκέλους των ανταγωνιστικών χρεώσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, χάρη στον συμψηφισμό που έχει πραγματοποιηθεί.
Ένας ενδεικτικός λογαριασμός: από τα 407 ευρώ θα πέσει στα 157 ευρώ. Και αντίστοιχα παραδείγματα, αντίστοιχες μειώσεις, θα δουν όλοι οι κάτοικοι του νησιού πολύ σύντομα, στους επόμενους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Είναι μια τολμηρή απάντηση, όχι μόνο στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στις αυξήσεις των τιμών που προκαλεί η πρόσφατη κρίση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».
Οι Ενεργειακές Κοινότητες
«Οι ενεργειακές κοινότητες είναι τοπικοί αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων πρωτίστως οι πολίτες (είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα) μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας. Το νέο θεσμικό πλαίσιο διασφαλίζει ευνοϊκούς όρους για τη σύσταση και τη λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων, με στόχο την ενίσχυση όχι μόνο των ατομικών / οικογενειακών εισοδημάτων, αλλά και της τοπικής επιχειρηματικότητας, της αλληλέγγυας οικονομίας και την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας».
Το απόσπασμα αυτό ανήκει σε κείμενο που απαντά στην ερώτηση «Τι είναι οι ενεργειακές κοινότητες (ΕΚΟΙΝ)»; Το κείμενο του 2018 υπογράφει ο Τάκης Γρηγορίου ο οποίος, όπως διαβάζω στο site https://www.greenpeace.org/greece/, «από το 2008 κατέχει τη θέση του υπεύθυνου εκστρατείας για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace».
«Πετυχαίνουμε εδώ στη Χάλκη να περάσουμε στην εποχή- και επιτρέψτε μου εδώ να δανειστώ έναν αγγλοσαξονικό όρο- των prosumers, των καταναλωτών – παραγωγών, που αξιοποιούν τις φυσικές πηγές ενέργειας για να καλύψουν τις ανάγκες τους χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις. Καλώ σήμερα και τους υπόλοιπους νησιωτικούς Δήμους να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα, να δημιουργήσουν, με την υποστήριξή μας, τις δικές τους Ενεργειακές Κοινότητες και να ενταχθούν με τη σειρά τους στην πρωτοβουλία GR – eco islands», τόνισε παράλληλα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην χτεσινή εκδήλωση στη Χάλκη για την ένταξη του νησιού στην πρωτοβουλία GR – eco islands.
Η Ιδέα και η Εφαρμογή: Η ιδέα για τη δημιουργία και λειτουργία των Ενεργειακών Κοινοτήτων – μια ιδέα που προέρχεται από τον χώρο της Πολιτικής Οικολογίας- βρήκε την εφαρμογή της στο πανέμορφο μικρό νησί της Δωδεκανήσου. «Αυτή η Ενεργειακή Κοινότητα Χάλκης είναι πρωτοποριακή για τη χώρα μας, καθώς αποτελεί τον πρώτο φωτοβολταϊκό σταθμό Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού που υλοποιείται, εδώ στη Χάλκη, σε διασυνδεδεμένο νησί, με τη συμμετοχή του Δήμου», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «και αυτό το μοντέλο ενεργειακής δημοκρατίας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για κάθε μικρό νησί αυξάνοντας ουσιαστικά τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αυτά και μειώνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα αλλά και το πιο σημαντικό: τα κόστη στους λογαριασμούς των κατοίκων».
Οι Διαφωνίες: Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και εκπρόσωποι κινήσεων στο χώρο της Πολιτικής Οικολογίας μπορεί να εναντιώνονται σε «πρωτοβουλίες σύμπραξης της κυβέρνησης με τη ρυπογόνο αυτοκινητοβιομηχανία, όταν η τελευταία επιδίδεται σε μεθόδους greenwashing και όχι σε πράξεις ουσίας για τον μηδενισμό των εκπομπών της, όπως για παράδειγμα η VW στην Αστυπάλαια» (όπως διαβάζω σε σχόλια του ελληνικού γραφείου της Greenpeace στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην COP26 στη Γλασκώβη) αλλά κακά τα ψέματα χωρίς τις επιχειρήσεις και την αγορά δεν γίνεται …πράσινη μετάβαση στη πράξη. Καλός και άγιος ο ακτιβισμός αλλά δεν είναι εκείνος που διαθέτει τα κλειδιά της παραγωγικής διαδικασίας.
Οι Νέοι Μέτοχοι
Έχουμε και καταγράφουμε: CVC, Oak Hill, EBRD, BlackRock, Fidelity, Wellington, Helikon, Covalis, GAMA, Discovery, Zimmer, Kayne Anderson, T Rowe, Millennium Partners, Hengistbury Inv. Partners, Light Sky, JNE Partners, Ghisallo Capital, Fiera Capital, Schronfeld Strategic Advisors. Στη λίστα των νέων μετόχων της ΔΕΗ περιλαμβάνονται πλην του βασικού μετόχου, που είναι το Ελληνικό Δημόσιο, ένας ικανός αριθμός από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds στον κόσμο. Καλύτερη απόδειξη γι΄αυτό δεν υπάρχει εκτός από την αναφορά των ονομάτων τους. Ως γνωστόν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ – που αποτέλεσε το γεγονός της εβδομάδας που πέρασε- ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία συγκεντρώνοντας συνολικά κεφάλαια ύψους 1,350 δις. ευρώ στο ανώτατο εύρος της τιμής διάθεσης των 9 ευρώ. Το βιβλίο συγκέντρωσε προσφορές πάνω από 4 δις. ευρώ από πλήθος μεγάλων διεθνών επενδυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κατανεμητέο ποσό (εξαιρουμένων των ποσών που καλύφθηκαν από Υπερταμείο, CVC, EBRD) υπερκαλύφθηκε 5 φορές.
Στο σημείο αυτό έχουν νόημα τα ποιοτικά στοιχεία: α) Το 90% των επενδυτών είναι long investors, δηλαδή επενδυτικά κεφάλαια με μακροπρόθεσμη στρατηγική, β) το 87% των επενδυτών που συμμετείχαν στην ΑΜΚ προέρχονται από το εξωτερικό και το 13% από την Ελλάδα και γ) το 20% των επενδυτών είναι υφιστάμενοι μέτοχοι, ενώ το 80% είναι νέοι επενδυτές.
Τα Νέα Κεφάλαια : Το ποσό του 1,35 δις. ευρώ – η σοδειά της αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου- θα έρθουν για να χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 9,3 δις. ευρώ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2026 καθιστώντας τη ΔΕΗ ηγέτιδα δύναμη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με τις επενδύσεις αυτές, η ΔΕΗ ισχυροποιεί τη θέση της ως σημαντική περιφερειακή ενεργειακή εταιρεία και ταυτόχρονα αναβαθμίζει και τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας.
H Εμπιστοσύνη: Η Εθνική Τράπεζα ενήργησε ως μοναδικός Σύμβουλος Έκδοσης και Κύριος Ανάδοχος για τη Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα μετοχών της ΔΕΗ Α.Ε., στο πλαίσιο της Αύξησης του Μετοχικού της Κεφαλαίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ. Ο Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση που σημειώθηκε επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της διεθνούς και εγχώριας επενδυτικής κοινότητας στη Διοίκηση και τις προοπτικές της ΔΕΗ και της χώρας ενώ διαπιστώνεται και η αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για μετοχικές εκδόσεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά».
Η Βιώσιμη Κινητικότητα
Έντονη δραστηριότητα καταγράφει ομολογουμένως τους τελευταίους μήνες η BEAT στα ζητήματα βιώσιμης κινητικότητας.
Η γνωστή εφαρμογή, που τον περασμένο Ιούνη παρουσίασε τη δέσμευση της για μετάβαση σε μια εποχή μηδενικών ρύπων, απευθύνθηκε την Τετάρτη μέσα από ανοιχτή επιστολή της Γενικής Διευθύντριας της Άσπας Τοπαλίδου στα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Μεταφορών.
Η επιστολή είχε τίτλο «πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα» και ζητούσε μεγαλύτερη ταχύτητα στις πολιτικές στήριξης των οδηγών να κάνουν τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, ενώ παράλληλα παρέθετε ορισμένα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου.
Το Παραλειπόμενο: Για όσους δεν έχουν καλή μνήμη πάντως, η στήλη έχει ένα παραλειπόμενο. Η πρώτη πρόταση του “white paper” της BEAT προς την Πολιτεία τον περασμένο Ιούνιο ήταν «κάθε νέο ΕΔΧ (ταξί) από την αρχή του 2025 πρέπει να είναι μηδενικών ρύπων», μια πρόταση που περιλαμβάνονταν στις προχθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού ενόψει του Κλιματικού νόμου. Σύμπτωση; Η στήλη δεν το πιστεύει, αλλά το timing πέτυχε. Έτσι κι’ αλλιώς, οι καλές ιδέες είναι για να αξιοποιούνται, απ’ όπου κι’ αν προέρχονται. Αφού έγινε η αρχή πάντως, ας ασχοληθούν λίγο τα αρμόδια Υπουργεία με ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο για τις ψηφιακές πλατφόρμες, μήπως και κάποια στιγμή πάψει η χώρα να είναι η μαύρη τρύπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»