Ένας από τους ελάχιστους κλάδους που οι πωλήσεις του δεν επηρεάζονται από τη φήμη του, αποτελεί η φαρμακοβιομηχανία. Είναι σχεδόν απίθανο κάποιος ασθενής να μην πάρει το φάρμακό του, επειδή η φαρμακευτική που το παράγει ενεπλάκη σε κάποιο σκάνδαλο.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης, στο πλαίσιο παρουσίασης δύο ερευνών για τη φήμη του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας τόσο στο κοινό, όσο και σε στελέχη κρατικών φορέων και παραγόντων κοινωνικών εταίρων.
Σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari, η πανδημία βελτίωσε τη φήμη των φαρμακευτικών στο ευρύ κοινό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ένας κλάδος που εμφανίζει μέτρια εικόνα στην άποψη του κοινού. Οι πολίτες αναγνωρίζουν το ρόλο της φαρμακοβιομηχανίας στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, όμως έχει μειωθεί σε σχέση με το 2004 ή το 2019 το ποσοστό των ατόμων που εκτιμούν πως επωμίζονται το κόστος των ερευνών, υπό την έννοια ότι το κόστος αυτό θα καλυφθεί από τη δραστηριότητά τους. Επίσης μειωμένο είναι το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν ότι μειώνεται ο χρόνος θεραπείας και ότι συμβάλλουν σε ασθένειες που ήταν ανίατες.
Παρότι η πλειονότητα των πολιτών δεν πιστεύει πως η φαρμακοβιομηχανία ενδιαφέρεται για την προστασία της δημόσιας υγείας, το ποσοστό για το αντίθετο φαίνεται πως αυξάνεται, εξαιτίας της πανδημίας.
Ελλείψεις φαρμάκων
Επίσης, το 65% των πολιτών αποδίδουν τις ελλείψεις φαρμάκων στις φαρμακευτικές, το 76% εκτιμούν ότι κύριος στόχος είναι οι πωλήσεις και το κέρδος ακόμη και με αθέμιτα μέσα, και το 80% πιστεύει πως οι φαρμακευτικές επιδιώκουν και προωθούν την πολυφαρμακία.
Καλύτερη βαθμολογία, πετυχαίνουν οι ελληνικές φαρμακευτικές οι οποίες πήραν βαθμό 6,6 με άριστα το 10 έναντι των πολυεθνικών που πήραν βαθμό 5,8 με άριστα το 10. Οι βαθμοί είναι βελτιωμένοι σε σχέση με το 2019 όπου οι ερωτηθέντες βαθμολόγησαν με 6,2 τις ελληνικές και με 5,3 τις πολυεθνικές.
Η πανδημία συνέβαλε στη βελτίωση της φήμης των ελληνικών φαρμακευτικών, έναντι των πολυεθνικών η οποία μειώθηκε.
Ελληνικές – πολυεθνικές
Αναλυτικά, οι πολίτες πιστεύουν πως οι ελληνικές φαρμακευτικές έχουν προοδεύσει σε υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων, παράγουν φάρμακα εφάμιλλα με τα εισαγόμενα και εξάγουν σε όλο τον κόσμο.
Οι πολυεθνικές από την πλευρά τους, σύμφωνα με την έρευνα, έχουν αναλάβει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για πολλές ασθένειες, αναπτύσσουν αποκλειστικά τα νέα καινοτόμα φάρμακα και έχουν ελληνική διοίκηση που ενδιαφέρεται για τη χώρα.
Στη διάρκεια της πανδημίας, οι πολίτες (68%) θεωρούν ότι έδωσαν μεγάλο αγώνα για να βοηθήσουν την ανθρώπινη υγεία, όμως το 82% θεωρεί πως οι φαρμακευτικές εκμεταλλεύθηκαν την κατάσταση για δικό τους οικονομικό συμφέρον και το 58% δεν πιστεύει ότι έκαναν μεγάλες δωρεές για να βοηθήσουν τους οργανισμούς υγείας.
Σε ότι αφορά τον αγώνα κατά της πανδημίας, οι συμμετέχοντες έδωσαν περισσότερα εύσημα στις ελληνικές φαρμακευτικές έναντι των πολυεθνικών σε ποσοστό 66% έναντι 59%, αντίστοιχα, ενώ παράλληλα οι ελληνικές φαρμακευτικές χαρακτηρίστηκαν πιο ευέλικτες από τις πολυεθνικές.
Οι κοινωνικοί εταίροι
Στην αντίστοιχη έρευνα της Reputation Unique σε στελέχη κρατικών οργανισμών και κοινωνικών εταίρων, οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν μείωση της επιθετικής στάσης της φαρμακοβιομηχανίας απέναντι στην Πολιτεία σε σχέση με το 2014 κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης, δικαιολογώντας την ηπιότερη στάση του 2020, ως στάση αναμονής σε μια κυβέρνηση ενός έτους.
Επιθετική στάση
Αντίστοιχα ηπιότερη χαρακτηρίστηκε και η στάση της Πολιτείας απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία το 2020, έναντι του 2018. Ειδικά για το 2018, η επιθετική πολιτική της Πολιτείας χαρακτηρίστηκε ηπιότερη για τις ελληνικές φαρμακευτικές έναντι των πολυεθνικών.
Σε ότι αφορά την καλή φήμη των φαρμακευτικών, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων για πρώτη φορά έθεσαν στην κορυφή δύο ελληνικές φαρμακευτικές, ενώ το 2010 ήταν μόνο πολυεθνικές στις πρώτες 10 θέσεις, το 2012 μπήκαν και δύο ελληνικές φαρμακευτικές στη 10άδα και από το 2016 στις πρώτες θέσεις βρίσκονται τρεις ελληνικές φαρμακευτικές.
Συνολικά οι κοινωνικοί εταίροι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για το μέλλον της φαρμακοβιομηχανίας.
Latest News
Τα τέσσερα νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής - Τι πιστεύουν οι πολίτες [γραφήματα]
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025 - Τι θα γίνει με το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο
Ο crypto επενδυτής που πλήρωσε 6 εκατ. για μία μπανάνα σχεδιάζει να την... φάει
Τι σχέση μπορεί να έχει μία μπανάνα με τα κρυπτονομίσματα αλλά και διάσημα έργα τέχνης που βγαίνουν στο σφυρί
Στο γυναικείο μπάσκετ η νέα μεγάλη επένδυση του Αντετοκούνμπο
Ο Αντετοκούνμπο έχει υιοθετήσει τη φιλοσοφία του «money never sleeps» ενώ παράλληλα έχει έντονη φιλανθρωπική δράση
Οταν η μπανάνα είναι... έργο τέχνης πωλείται 6,2 εκατ. ευρώ
Στη δημοπρασία... κονταροχτυπήθηκαν επτά ενδιαφερόμενοι αγοραστές
Η «χρυσή» αποχώρηση του Ναδάλ - Πόσα κέρδισε από το τένις
Από το επαγγελματικό του ντεμπούτο ως 14χρονος το 2001, ο Ναδάλ έχει συγκεντρώσει νίκες και τεράστια ποσά
Σπάει ρεκόρ η αξία της μουσικής βιομηχανίας της Βρετανίας
Οι περιοδείες των σούπερ σταρ βοήθησαν την βρετανική μουσική βιομηχανία να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ
Economist: Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον Economist τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Sotheby’s: 65,5 εκατ. δολ. για τα «Νούφαρα» του Μονέ
Η πώληση του έργου του Κλοντ Μονέ σε τιμή μεγαλύτερη από την αρχική ισοδυναμεί με μια σημαντική νίκη για τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's
Με... ρυθμούς Snoop Dogg οι επιχειρηματικές συμβουλές στη Μάρθα Στιούαρτ
Ο διάσημος ράπερ έγινε επιχειρηματικός σύμβουλος της Μάρθα Στιούαρτ και της άλλαξε τη ζωή
Έσπασε τα κοντέρ: 60 εκατ. νοικοκυριά καθηλώθηκαν στο Netflix για τον αγώνα Πολ-Τάισον
Οι τρεις κριτές βαθμολόγησαν τον αγώνα υπέρ του Πολ με σκορ 80-72, 79-73 και 79-73 - Όλα τα ρεκόρ του Netflix