![Βρέθηκε γονίδιο που διπλασιάζει τον κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας από COVID-19](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/11/pnevmonas.jpg)
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει ένα γονίδιο που διπλασιάζει τον κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας που προκαλείται από την COVID-19. Το γονίδιο γνωστό ως LZTFL1 φαίνεται να σταματά τα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος από την σωστή καταπολέμηση του SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Genetics, βασίζεται σε προηγούμενες εργασίες που είχαν εντοπίσει περιοχές DNA στο χρωμόσωμα 3 που διπλασίασαν τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19 σε ενήλικες κάτω των 65 ετών. Η ομάδα εξήγησε τώρα ποιο γονίδιο δημιουργούσε την αύξηση του κινδύνου και πώς.
«Ο γενετικός παράγοντας που βρήκαμε εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν πολύ βαριά μετά τη μόλυνση από κορωνοϊό. Δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο ο πνεύμονας ανταποκρίνεται στη μόλυνση είναι κρίσιμος. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι περισσότερες θεραπείες έχουν επικεντρωθεί στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στον ιό», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Τζέιμς Ντέιβις, σε ανακοίνωση του.
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι έξι στους δέκα ανθρώπους με καταγωγή από τη Νότια Ασία έφεραν αυτό το γονίδιο, σε σύγκριση με το 15 τοις εκατό των λευκών Ευρωπαίων και το 2 τοις εκατό των ανθρώπων με καταγωγή από την Αφρική και την Καραϊβική. Ο γενετικός παράγοντας μπορεί να εξηγήσει ορισμένες αποκλίσεις στα αποτελέσματα σχετικά με την υγεία μεταξύ διαφορετικών εθνοτικών ομάδων αλλά όχι όλων. Για παράδειγμα, οι μαύροι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID-19 από τους λευκούς συμπολίτες τους.
«Οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες είναι επίσης πιθανό να είναι σημαντικοί στη εξήγηση του γιατί ορισμένες κοινότητες έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα άσχημα από την πανδημία COVID-19», πρόσθεσε ο καθηγητής Ντέιβις.
Ενώ ο παράγοντας κινδύνου είναι ανησυχητικός, η ομάδα δηλώνει πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός για την προστασία του καθενός και της υπόλοιπης κοινωνίας από τον ιό.
«Αν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γενετική μας σύσταση, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα άτομα με το γονίδιο υψηλότερου κινδύνου είναι πιθανό να ωφεληθούν ιδιαίτερα από τον εμβολιασμό. Εφόσον το γενετικό σήμα επηρεάζει τον πνεύμονα και όχι το ανοσοποιητικό σύστημα, σημαίνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος θα πρέπει να ακυρωθεί από το εμβόλιο», κατέληξε ο καθηγητής Davies.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Συγκράτηση στη φαρμακευτική δαπάνη και ενίσχυση των γενοσήμων το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elpen-production-600x300.jpg)
Συγκράτηση στη φαρμακευτική δαπάνη και ενίσχυση των γενοσήμων το 2025
Μείωση του clawback, επιμερισμό της δαπάνης σε πρωτότυπα και γενόσημα και χώρο για την καινοτομία, οι στόχοι του υπουργείου Υγείας για το 2025
![Εστιακή θεραπεία προστάτη με το ρομποτικό σύστημα FocalOne](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_1548988871-600x251.jpg)
Εστιακή θεραπεία προστάτη με το ρομποτικό σύστημα FocalOne
Το ενεργό παρόν αλλά και το πολλά υποσχόμενο μέλλον στον χαμηλού κινδύνου καρκίνο προστάτη
![Υγεία: Δύο στους τρεις ακάλυπτους ασθενείς αδυνατούν να πληρώσουν τις θεραπείες τους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/dapanesygeia-600x273.jpg)
Γιατί μένουν ακάλυπτες οι ανάγκες ασθενών στην Ελλάδα - Η αρνητική διάκριση στην ΕΕ
Σχεδόν το 70% των ιατρικών αναγκών που δεν καλύπτονται αφορούν οικονομικούς λόγους – Η κρατική χρηματοδότηση πάντα λιγότερη από τους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς
![Καρκίνος του Ήπατος: Τα νεότερα δεδομένα στη θεραπεία του](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/doctor-lense-tablet-600x360.jpg)
Καρκίνος του Ήπατος: Τα νεότερα δεδομένα στη θεραπεία του
Η διάγνωση όλων των κακοήθων όγκων ήπατος γίνεται απεικονιστικά και απαιτεί τον συνδυασμό τριών μεθόδων
![Ταμείο Ανάκαμψης: Εντάσσεται η διενέργεια προληπτικών διαγνωστικών τεστ μαστογραφίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Masto.jpg)
Στο Ταμείο Ανάκαμψης οι προληπτικές μαστογραφίες
Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχει κάθε γυναίκα πολίτης της χώρας που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 45-74 και διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης
![Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Η Υγειονομική Διπλωματία στο Πλαίσιο των Γεωπολιτικών Εξελίξεων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/5-600x480.jpg)
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Η Υγειονομική Διπλωματία στο Πλαίσιο των Γεωπολιτικών Εξελίξεων
Η εκδήλωση συγκέντρωσε εξέχουσες προσωπικότητες, μέλη της Αθηναϊκής Λέσχης, καθώς και διακεκριμένα στελέχη από τον χώρο της υγείας και της πολιτικής
![Ανεπαρκής η περίθαλψη και σύστημα υγείας με ελλείψεις στην Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/palliative-care-banner-600x358.jpg)
Ανεπαρκής η περίθαλψη και σύστημα υγείας με ελλείψεις στην Ελλάδα
Πενταετές σχέδιο του ΠΟΥ, της Ε.Ε. και του υπουργείου Υγείας για την προαγωγή της ποιότητας περίθαλψης και ασφάλειας των ασθενών στην Ελλάδα
![Παγκόσμια ταμεία υγείας: Συναγερμός για αύξηση χορηγιών μετά την απόφαση Τραμπ για ΠΟΥ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/farmaka-2-600x400.jpg)
Αγώνας δρόμου για τα παγκόσμια ταμεία υγείας - Ζητούν αύξηση χορηγιών μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ
Διάφορα παγκόσμια ταμεία υγείας προσπαθούν να συγκεντρώσουν επιπλέον χορηγίες φέτος μετά τη στάση των ΗΠΑ στον ΠΟΥ
![Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Τα τρία μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ADONIS-600x400.jpg)
Οι 3 αλλαγές στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ - Πώς εμπλέκονται βιομηχανία, ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικά φαρμακεία
Προσλαμβάνονται άμεσα με μπλοκ παροχής υπηρεσιών 20 φαρμακοποιοί προκειμένου να ενισχύσουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ