
Ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σημείωσε μείωση κατά την εβδομάδα έως την 31η Οκτωβρίου 2021. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 95,9 μονάδες από τις 101,2 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας.
Βασικός υποδείκτης που ευθύνεται για την αλλαγή αυτή είναι αυτός της αγοράς εργασίας ο οποίος μειώθηκε σημαντικά κατά την εβδομάδα αυτή μετά την αύξηση της προηγούμενης εβδομάδας. Έτσι, ο υποδείκτης της αγοράς εργασίας μειώθηκε κατά 3,5 μονάδες, ενώ την ίδια στιγμή ο υποδείκτης της υγείας επιδεινώθηκε περεταίρω καθώς παρουσίασε μείωση κατά 0,9 μονάδες (μετά την προηγούμενη μείωση κατά 1,6 εβδομάδες κατά την προηγούμενη εβδομάδα). Από τους υπόλοιπους υποδείκτες η παραγωγή / βιομηχανία παρουσίασε βελτίωση κατά 0,8 μονάδες και ο χρηματοοικονομικός κλάδος βελτίωση κατά μόλις 0,1 μονάδες.
Για την Ευρωζώνη δεν υπάρχει ανανέωση των στοιχείων από την Oxford Economics κατά την εβδομάδα αυτή.


Προβλέψεις ΑΕΠ 2021-2024
Δεν υπάρχουν νέες προβλέψεις.
Οι δυο πίνακες παρουσιάζουν τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας έως το 2024. Ο πρώτος αφορά σε ένα σενάριο με ρυθμό μεγέθυνσης το 2021 της τάξης του 6,01% και το 2022 της τάξης του 5,98% και ο δεύτερος σε ένα σενάριο με ρυθμό μεγέθυνσης το 2021 της τάξης του 8,2% και το 2022 της τάξης του 3,8%. Ο δεύτερος ουσιαστικά αναπαριστά τις εκτιμήσεις όπως τις δίνει η Oxford Economics.




Πανδημία και Οικονομία
Δυστυχώς, κατά την εβδομάδα αυτή αυξήθηκαν σημαντικά τα κρούσματα (3687 κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, από 3210 κατά μέσο όρο κατά την προηγούμενη εβδομάδα), οι θάνατοι (44,3 κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, από 36,1 κατά μέσο όρο κατά την προηγούμενη εβδομάδα), αλλά και ο δείκτης θετικότητας των τεστ που πραγματοποιούνται (18% κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, από 15% κατά μέσο όρο κατά την προηγούμενη εβδομάδα).
Μεθοδολογία Δεικτών Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του E-learning ΕΚΠΑ


Latest News

Δασμοί και αβεβαιότητα φέρνουν ύφεση – Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
Όταν οι επιχειρήσεις δεν ξέρουν τι να περιμένουν από το διεθνές περιβάλλον, είναι λιγότερο πιθανό να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις ή να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος

ΟΤ Delphi Economic Forum X-Γεράσιμος Σιάσος: Το ΕΚΠΑ καταθέτει αίτηση για παράρτημα στην Κύπρο
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, μιλώντας στο πλαίσιο του ΟΤ Delphi Economic Forum X, δήλωσε ότι «το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Κολούμπια και το Τζονς Χόπκινς είναι ήδη παρόντα στην Ελλάδα μέσω συνεργασιών»

Γ. Σιάσος: Τα δημόσια πανεπιστήμια διακρίνονται στο διεθνές στερέωμα και θα παραμείνουν στην κορυφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων, που αποτελούν την ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος

Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2025 και 2026 - Νέες προβλέψεις από 25 οίκους
Για το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι προβλέψεις της Focus Economics κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε η Netcompany με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το μνημόνιο υπέγραψε από τη Netcompany, o κ. Αλέξανδρος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος Netcompany-Intrasoft, και από το ΟΠΑ, ο Πρύτανης και Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλης Βασδέκης

ΕΤΕπ: Δάνειο 95 εκατ. ευρώ για φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συγχρηματοδοτεί με δάνειο ύψους €95 εκατ. την κατασκευή και λειτουργία φοιτητικών εστιών και νέων ακαδημαϊκών εγκαταστάσεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης