«Φίλος» ανεμβολίαστος με πήρε τηλέφωνο «περιχαρής» για να μου δηλώσει τα εξής: «Είδες που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 6.000 στην Ελλάδα; Καταρρίφθηκε ο μύθος ότι τα εμβόλια δουλεύουν». Γνωρίζοντας ότι δεν έχει εμβολιασθεί, του απάντησα με «ψυχραιμία» τα ακόλουθα: Πρώτον, την μεγάλη «ζημία» την κάνουν οι ανεμβολίαστοι (μερικώς ή ολικώς) όπως η «χάρη» σου, οι οποίοι, αυτήν την στιγμή που μιλάμε, παραμένουν στο περίπου 30% των Ελλήνων ενηλίκων. Πράγματι, μόνο το 69,7% των Ελλήνων ενηλίκων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σε σχέση με το 75,2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε Ισπανία και Ιταλία, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 83,9% και 80,5%. Αλλά, είπαμε: εμείς είμαστε πιο έξυπνοι από τους άλλους.

Δεύτερον, ακόμα και ο πλήρης εμβολιασμός δεν προφυλάσσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πράγματι, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα», μειώνεται από το 95% περίπου (δύο εβδομάδες μετά τον πλήρη εμβολιασμό) στο 70% τρεις μήνες και ακόμα πιο χαμηλά στο 50% τέσσερις μήνες μετά. Κάτι που δυστυχώς εξηγεί την αναγκαιότητα τρίτης (booster) δόσης.

Ο «φίλος» δεν «συμπαθεί» ιδιαίτερα τα στατιστικά στοιχεία αλλά εγώ προσπάθησα να επιμείνω: Στην Αγγλία, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021, μόνο 2,4% των θανάτων από τον ιό είχε να κάνει με πλήρως εμβολιασμένους. Και μην μου πεις ότι το ποσοστό είναι μεγάλο διότι, όπως ξέρουμε όλοι μας, το εμβόλιο δεν προφυλάσσει πλήρως.

Ο «φίλος» δεν απάντησε. Δεν πιστεύω ότι θα κάνει το εμβόλιο στην περίπτωση που του στείλουν SMS από το υπουργείο Υγείας. Πράγματι, όσο περισσότερο επιμένεις με ένα SMS τόσο περισσότερο μειώνεται η πιθανότητα (εικάζω εδώ!) ότι θα εμβολιαστεί. Είμαι σίγουρος, όμως, ότι εάν χρειάζεται να κάνει 2 αρνητικά tests προκειμένου να πάει στο εμπορικό για τα αγαπημένα ψώνια του, θα «ζοριστεί». Θα «ζοριζόταν» επίσης εάν του επέβαλαν αρνητικά tests για να πάει εκκλησία. Η «εγκύκλιος» της εκκλησίας για αρνητικά tests δεν ξέρω κατά πόσον θα τον πείσει να πληρώσει για αρνητικά tests ή εάν θα προτιμήσει να εμβολιαστεί. Εκτίμηση μου είναι ότι απλώς θα πηγαίνει στην εκκλησία με μάσκα προστασίας «ποντάροντας» στο ότι κανείς δεν θα τον ελέγχει στην είσοδο του ναού. Φαίνεται όμως ότι τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται τα ραντεβού για πρώτο εμβολιασμό.  Ίδωμεν.

* Κώστας Μήλας, καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts