Συνεχίζει την επέλασή του ο κορωνοϊός αφού ο Νοέμβριος έχει μπει με τον χειρότερο τρόπο. Νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΕΟΔΥ, ενώ 65 ακόμα συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους.

Οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 477, ενώ το ΕΣΥ πιέζεται σχεδόν όσο και τον περσινό χειμώνα. Έτσι, ανοίγει για άλλη μια φορά η συζήτηση για το αν θα χρειαστεί lockdown, έστω κι αν η κυβέρνηση, και μάλιστα δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το αποκλείει.

Ειδικοί, όμως, επισημαίνουν ότι στην ιατρική δεν χωρούν δογματισμοί…

«Ασφυξία» στις εντατικές

Το ΕΣΥ πιέζεται, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ και στην Αττική οι εφημερίες ήταν «άγριες» λόγω της αύξησης των εισαγωγών. Ενδεικτικά, κάποιες εικόνες από σήμερα.

Η εφημερία στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης τελείωσε με τέσσερις διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ και στο «Παπανικολάου» ξεκίνησε χωρίς καμία ελεύθερη κλίνη. «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» ήταν αυτή που πέρασε το «Γεννηματάς» στην Αθήνα, αν και η διοίκηση του νοσοκομείου διέψευσε τη συγκεκριμένη δήλωση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη, η οποία στη συνέχεια απάντησε ξανά.

Στην Πάτρα, πολύ δύσκολη η κατάσταση είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», ενώ ασφυκτική πίεση δέχεται η Λάρισα και ο Βόλος. Στα όρια του burnout είναι το υγειονομικό προσωπικό.

Ο κοροναϊός «πνίγει» τα νοσοκομεία

Αναλυτικότερα, μια εφιαλτική εφημερία έζησε χθες το «Ιπποκράτειο» στη Θεσσαλονίκη. 150 νοσηλευόμενοι, τρεις έγκυες ανάμεσα τους και τέσσερις διασωληνωμένοι εκτός μονάδας. «Και έχουμε και 8 παιδιά που νοσηλεύονται σε κλίνες και όχι στις μονάδες» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του «Ιπποκρατείου», Χρήστος Τζελέπης.

Ουρές ασθενοφόρων σχηματίστηκαν στην εφημερία του «Παπαγεωργίου» εκεί όπου 5 ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας – Θράκης νοσηλεύονται 1.207 ασθενείς, ενώ 499 κατέληξαν από τις 12 Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι τις τελευταίες 15 ημέρες, 87% ανεμβολίαστοι.

«Σήμερα το νοσοκομείο “Παπανικολάου” ξεκινάει εφημερία χωρίς καμία ελεύθερη κλίνη σε ΜΕΘ και με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ» πρόσθεσε ο Νίκος Καπραβέλος.

Μεγάλη η πίεση στον Βόλο

«Το νοσοκομείο “έχει τελειώσει”, δεν αντέχει άλλο και κάποιοι πρέπει να το πουν. Έχει κλατάρει το νοσοκομείο» σημείωσε ο διευθυντής νευροχειρουργικής του νοσοκομείου Βόλου Νίκος Χαφτούρας, που με τρεμάμενη φωνή παραδέχεται τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει επέλθει το νοσοκομείο.

«Η κατάσταση είναι δραματική είναι μια μαύρη μέρα χθες είχαμε 5 θανάτους. Είμαστε σε ένα πόλεμο χωρίς στρατιώτες και πυρομαχικά . Ένας γιατρός για 150 ασθενείς», πρόσθεσε.

Ακόμη και η ροή του οξυγόνου του νοσοκομείου καταρρέει από την πίεση. Συνολικά στη Θεσσαλία νοσηλεύονται 450 ασθενείς.

«Έκρηξη» εισαγωγών στην Πάτρα

Στα όρια τους και τα νοσοκομεία της δυτικής Ελλάδας με 400 ασθενείς σε κλίνες και μονάδες. Στην Πάτρα οι γιατροί εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Την ίδια ώρα, εφιαλτική είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη για 9.000 κρούσματα ημερησίως σε ένα μήνα από τώρα.

«Δεν πρόκειται να φτάσουμε τα 10.000 κρούσματα εάν τα μέτρα εφαρμοστούν. Θα φτάσουμε τα 9.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου» υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για το ΕΣΥ, με την επίταξη γιατρών να βρίσκεται προ των πυλών και νοσοκομεία να επιστρατεύονται αποκλειστικά για περιστατικά που προκαλεί ο κοροναϊός.

Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς

Οι ειδικοί συνεχίζουν να κάνουν εκκλήσεις για να προχωρήσει ο εμβολιασμός. Άλλωστε, το ποσοστό του 63% περίπου που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή δεν είναι ικανό για να πούμε ότι η χώρα διαθέτει τείχος ανοσίας απέναντι στον κοροναϊό. Οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο.

Σύμφωνα με την επίσημη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 402 (84.28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 75 (15.72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η διαφορά είναι χαοτική και αποκαλυπτική για το πόσο προστατεύουν τα εμβόλια για να μη νοσήσει κανείς σοβαρά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι αν κάνει κάποιος το εμβόλιο είναι άτρωτος. Η τήρηση των υγειονομικών μέτρων είναι κάτι που χρειάζεται να το ακολουθούμε όλοι.

Να σημειώσουμε ότι ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, χθες Κυριακή, είχε τονίσει ότι: «Με βάση τους διασωληνωμένους τους σημερινούς (σ.σ. την Κυριακή), από 100 χιλιάδες εμβολιασμένους προκύπτει ένας διασωληνωμένος και προκύπτει ένας διασωληνωμένος για κάθε 9.000 ανεμβολίαστους».

Υπάρχει πιθανότητα lockdown;

Ο ίδιος, καθώς και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος απάντησαν στο ερώτημα αν υπάρχει η περίπτωση να πάμε ξανά σε lockdown έστω κι αν «η οικονομία δεν αντέχει», όπως σημειώνουν συνεχώς τα κυβερνητικά στελέχη.

Ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή και οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι πάρα πολύ κουρασμένοι. Πρόσθεσε ότι το Σύστημα Υγείας έχει αντέξει έως τώρα δύο φορές και πέρα από τα όριά του, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι καλό να τα εξαντλούμε «κάθε τρεις και λίγο».

Για τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ο πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε ότι εφαρμόζονται για να τους προστατεύσουν και πρέπει να τηρηθούν και να επιτηρηθούν.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε όσους βρίσκουν «ευφυείς» τρόπους για να παρακάμπτουν τους ελέγχους, λέγοντας πως εκθέτουν τον εαυτό τους αλλά και τους συνανθρώπους τους σε κίνδυνο. Πρότεινε μάλιστα να εξεταστεί ξανά το ζήτημα των πιστοποιητικών από γειτονικές χώρες που γίνονται δεκτά στη χώρα μας.

Το lockdown είναι σαν ακρωτηριασμός

Ο κ. Εξαδάκτυλος παρομοίασε το lockdown με ακρωτηριασμό που γίνεται κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί αλλά κανείς δεν μπορεί δογματικά να τον απορρίψει.

«Τα lockdown είναι σαν τους ακρωτηριασμούς στη χειρουργική. Είναι απολύτως ανεπιθύμητα, απευκταία, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να αποφευχθούν, αλλά ο δογματισμός στην ιατρική δεν επιτρέπεται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ζήτημα του lockdown αναφέρθηκε και ο Ηλίας Μόσιαλος. «Αν τα μέτρα δεν υλοποιηθούν, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει διλήμματα, με έσχατο το lockdown», εκτίμησε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι η πολιτεία μπορεί να εξετάσει τοπικούς περιορισμούς ή την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, αυτό που μπορεί να αποτρέψει ένα νέο lockdown είναι ο συνδυασμός δύο παραγόντων: από τη μία η ενίσχυση του ΕΣΥ για να αντέξει στην αύξηση των κρουσμάτων που οδηγούν σε περισσότερες εισαγωγές και διασωληνωμένους και από την άλλη η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών. Όπως και να έχει, οι δύσκολες αποφάσεις είναι μπροστά…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κόλαφος για τα αδέρφια Καρυπίδη οι αποκαλύψεις της νομικής συμβούλου του Μαρινάκη – Βδέλλες σε επιχειρηματίες αναλαμβάνουν εκστρατείες κατασυκοφάντησης
Επικαιρότητα |

Κόλαφος για τα αδέρφια Καρυπίδη οι αποκαλύψεις της νομικής συμβούλου του Μαρινάκη

Τι απαντά η νομική σύμβουλος του Βαγγέλη Μαρινάκη σε όσα ψευδώς «διαρρέουν» οι Θεόδωρος Καρυπίδης και η Ειρήνη Καρυπίδη την ώρα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συκοφαντική εκστρατεία