Το διοξείδιο του άνθρακα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και στη διάσκεψη COP26 στη Γλασκόβη. Εχει, άλλωστε, αναγορευτεί σε βασικό «μέτρο» για την αποτίμηση της κατάστασης του πλανήτη και για τους υπολογισμούς που αφορούν στο μέλλον του. Οπως, επίσης, και για την αξιολόγηση των επιδόσεων – θετικών και αρνητικών – των διάφορων κρατών και κυβερνήσεων, όπως και των πολιτών τους.
Δικαίως. Το διοξείδιο αποτελεί ένα παράγωγο της καύσης οργανικών ενώσεων το οποίο συνοδεύει σχεδόν κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Εχει χαρακτηριστεί δε από τους επιστήμονες ως ο «φονέας της ατμόσφαιρας». Θεωρείται, ως εκ τούτου, ο βασικός υπεύθυνος για την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας, το αποκαλούμενο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και για τις καταστροφικές του συνέπειες.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες υπολογίζουν ότι η συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα ξεπέρασε το 2020 τα 420 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) και είναι σήμερα η μεγαλύτερη εδώ και 4 εκατ. χρόνια. Μάλιστα, ο ρυθμός αύξησης είναι ο υψηλότερος εδώ και 66 εκατ. χρόνια, γεγονός ακόμη πιο ανησυχητικό, που κάνει τους ειδικούς να ισχυρίζονται ότι έχουμε εισέλθει ήδη σε «αχαρτογράφητες περιοχές».
Παρά δε το γεγονός ότι πέρυσι οι εκπομπές μειώθηκαν κατά σχεδόν 6,5% εξαιτίας της πανδημίας και του «παγώματος» της παγκόσμιας οικονομίας, φτάνοντας τα 34 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους, αυτό δεν αντιστρέφει την τάση. Για του λόγου το αληθές, η πρόβλεψη είναι ότι φέτος θα «συντρίψουν» και το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ των 36,44 δισ. τόνων, που καταγράφηκε το 2019.
Διαβάστε επίσης: COP26 – Οι 2+1 συμφωνίες της Συνόδου Κορυφής – Τα επόμενα βήματα
Τα τέσσερα σενάρια
Με αυτούς τους αριθμούς ως αφετηρία, υπάρχουν διάφορα σενάρια για το μέλλον – και μάλιστα, το σχετικά κοντινό, με ορίζοντα το 2100. Τα πιο βασικά από αυτά είναι τέσσερα: Το πρώτο, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη να είναι μικρότερη του 1,5 βαθμού Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Το δεύτερο, η αύξηση να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς. Το τρίτο, η αύξηση να φτάσει στους 2,4 βαθμούς. Και το τέταρτο, που είναι και το χειρότερο, να κυμανθεί από τους 2,7 ως τους 3,1 βαθμούς Κελσίου.
Τα δύο πρώτα σενάρια, τα πιο καλά από τα τέσσερα, προϋποθέτουν ότι οι «καθαρές» εκπομπές διοξειδίου στην ατμόσφαιρα (οι ποσότητες που εκπέμπονται μείον αυτές που απορροφώνται, με φυσικά ή τεχνητά μέσα) θα μηδενιστούν κάποια στιγμή ως το τέλος του αιώνα ή, έστω, θα πλησιάσουν το μηδέν. Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει θα τεθούν και να υλοποιηθούν πολύ πιο φιλόδοξοι στόχοι, καθώς με τους ήδη υπάρχοντες πιθανότερα είναι τα υπόλοιπα δύο, τα πιο κακά.
Συγκεκριμένα, εάν όλα τα κράτη τηρήσουν κατά γράμμα τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, τότε η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας θα διαμορφωθεί στους 2,4 βαθμούς. Στην περίπτωση, από την άλλη, που εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα που έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ, τότε η αύξηση θα φτάσει τους 2,7-3,1 βαθμούς – με αποτέλεσμα, ο πλανήτης και η ανθρωπότητα να βρεθούν μπροστά σε τεράστιους κινδύνους και σε άνευ προηγουμένου «ακραία» φαινόμενα.
Προφανώς, πρόκειται για δεδομένα τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά και από πρώτο χέρι οι συμμετέχοντες στην COP26. Παρόλα αυτά, αδυνατούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή και προσπαθούν να επιρρίψουν οι μεν τις ευθύνες στους δε – Αμερικανοί και Ευρωπαίοι στους Κινέζους (κυρίως) και τανάπαλιν. Οπως είναι δε γνωστό, όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν βατράχια, ήτοι οι πιο φτωχοί του πλανήτη. Κι αυτό είναι κάτι που παραδέχθηκε ο ίδιος ο οικοδεσπότης της διάσκεψης, Μπόρις Τζόνσον, σε μια κρίση… ειλικρίνειας: «Γιατί θα έπρεπε να υποστούν αυτή την άμεση συνέπεια, αυτή την απώλεια και τη ζημιά, εξαιτίας των εκπομπών οι οποίες ξεκίνησαν στη χώρα μας πριν από 250 χρόνια;», αναρωτήθηκε, αναφερόμενος στην πρώτη βιομηχανική επανάσταση.
Δύο αριθμοί, δύο αλήθειες
Ποιοι, λοιπόν, πρέπει να επωμιστούν τη βασική ευθύνη σήμερα; Είναι γεγονός ότι, σε απόλυτους αριθμούς, η Κίνα εκπέμπει σχεδόν διπλάσιες ποσότητες διοξειδίου στην ατμόσφαιρα σε σύγκριση με τις δεύτερες ΗΠΑ – σχεδόν 10 δισ. τόνους ετησίως έναντι περίπου 4,5 δισ. Οσο για την ΕΕ των «27» και των 450 εκατ. κατοίκων, έχει κάθε λόγο να περηφανεύεται, καθώς οι δικές της εκπομπές ξεπερνούν οριακά τα 2,5 δισ. τόνους.
Διαβάστε επίσης: Κλίμα – Οι εκπομπές CO2 επανήλθαν σχεδόν στο επίπεδο ρεκόρ πριν από την πανδημία
Μόνο που οι παραπάνω αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια. Πολύ απλά, διότι η κατάσταση αποτυπώνεται πιο πιστά όχι από το σύνολο των εκπομπών, αλλά από την ποσότητα διοξειδίου που αντιστοιχεί σε κάθε πολίτη. Εδώ, λοιπόν, αναδεικνύεται μια διαφορετική εικόνα: Στις ΗΠΑ αναλογούν 13 τόνοι ετησίως κατά κεφαλή, έναντι 7,1 στην Κίνα και 6,5 στην ΕΕ. Στη σχετική λίστα, μάλιστα, στις πρώτες θέσεις συναντάμε άλλες χώρες – τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 18,2 τόνους, την Αυστραλία με 14,6, τη Σαουδική Αραβία με 14,5 και τον Καναδά με 13,8 – ενώ το αντίστοιχο ποσό στη Ρωσία είναι 10,8 τόνοι κατά κεφαλή.
Εάν σε αυτά συνυπολογίσουμε και την παράμετρο που έθεσε ο Τζόνσον, δηλαδή τα πολύ περισσότερα χρόνια που ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει αποκομίσει οφέλη από τα ορυκτά καύσιμα και την ασύδοτη εκπομπή διοξειδίου στην ατμόσφαιρα, τότε ασφαλώς θα δώσει ένα κάποιο δίκιο στα επιχειρήματα του Πεκίνου – το οποίο ας σημειωθεί πως δεν υπέγραψε ούτε τη συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου.
Φυσικά, εάν είναι αλήθεια ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, τότε αυτό που προέχει είναι να σωθεί και όχι να αναζητηθούν οι ευθύνες για το ποιοι την έφεραν ως εδώ. Ακόμη και έτσι, όμως, η Δύση πρέπει να επωμιστεί το μεγάλο βάρος – και η Κίνα το βάρος που συνεπάγεται η φιλοδοξία της να γίνει η νέα υπερδύναμη.
Τελικά, φαίνεται πως και εδώ «είναι η οικονομία, ανόητοι».
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων