![COP26 – Το λόμπι των ορυκτών καυσίμων έστειλε τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία της συνόδου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/11/2021-11-07T162017Z_740595777_RC2RPQ9XVH08_RTRMADP_5_CLIMATE-UN-PROTEST.jpg)
Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έστειλε στη Γλασκόβη περισσότερους εκπροσώπους από ό,τι οποιαδήποτε χώρα, αποκαλύπτουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες ζητούν να απαγορευτεί η είσοδος σε λομπίστες της βιομηχανίας άνθρακα.
Το επιχείρημά τους είναι ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την απαγόρευση του καπνίσματος παρά μόνο όταν εκδιώχθηκαν από τις συναντήσεις τους οι λομπίστες της καπνοβιομηχανίας.
Το ίδιο θα πρέπει να γίνει με το λόμπι των ορυκτών καυσίμων στην COP26, υποστηρίζουν οι οργανώσεις.
H πρόοδος στη σύνοδο είναι μάλλον περιορισμένη, αν και την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν συμφωνίες για την αποδάσωση, τις εκπομπές μεθανίου και τον λιθάνθρακα.
Διαβάστε επίσης: COP26 – Δεύτερη εβδομάδα συνομιλιών – Οι 4 προκλήσεις
Υπερεκπροσώπηση
Η έρευνα της Global Witness και άλλων οργανώσεων δείχνει ότι στη σύνοδο για το κλίμα συμμετέχουν 503 άτομα που συνδέονται με τα συμφέροντα της αγοράς ορυκτών καυσίμων.
Ο αριθμός υπερβαίνει τους 479 εκπροσώπους που έστειλε η Βραζιλία, η χώρα με τη μεγαλύτερη εθνική αντιπροσωπεία, δείχνει η λίστα των συμμετεχόντων που είχε δημοσιοποιήσει ο ΟΗΕ ενόψει της συνόδου.
Περίπου 40.000 άτομα συμμετέχουν συνολικά στη διάσκεψη, η οποία έχει στόχο να κρατηθεί ζωντανός ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου για την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα.
«Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει ξοδέψει δεκαετίες αρνούμενη την κλιματική κρίση και καθυστερώντας την πραγματική δράση για το πρόβλημα» δήλωσε σύμφωνα με το BBC ο Μιούρεϊ Ουόρθι της Global Witness.
«Η επιρροή της είναι ένας από τους βασικούς λόγους που 25 χρόνια συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα δεν έχουν οδηγήσει σε πραγματική μείωση των παγκόσμιων εκπομπών».
Η έρευνα της οργάνωσης έδειξε:
- Το λόμπι των ορυκτών καυσίμων είναι μεγαλύτερο από ό,τι όλες μαζί οι αντιπροσωπείες των χωρών που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή τις τελευταίες δύο δεκαετίες –Πουέρτο Ρίκο, Μιανμάρ, Αϊτή, Φιλιππίνες, Μοζαμβίκη, Μπαχάμες, Μπαγκλαντές και Πακιστάν.
- Λομπίστες των ορυκτών καυσίμων συμμετέχουν στις αντιπροσωπείες 27 χωρών, ανάμεσά τους ο Καναδάς και η Ρωσία.
- Στη σύνοδο εκπροσωπούνται πάνω από 100 εταιρείες ορυκτών καυσίμων και 30 βιομηχανικοί σύνδεσμοι.
Μια από τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες που κατονομάζει η οργάνωση εκπροσωπεί τον Σύνδεσμο Διεθνούς Εμπορίας Εκπομπών (IETA). Περιλαμβάνει 103 μέλη, ανάμεσά τους τρία άτομα από την πετρελαϊκή εταιρεία BP.
Σύμφωνα με την Global Witness, στην ΙΕΤΑ συμμετέχουν πολλές εταιρείες ορυκτών καυσίμων που προωθούν τις αγορές άνθρακα και τις πιστώσεις εκπομπών ως λύση για να συνεχιστεί η εξόρυξη υδρογονανθράκων.
«Εταιρείες όπως η Shell και η BP συμμετέχουν στις συνομιλίες παρόλο που παραδέχονται ανοιχτά ότι αυξάνουν την παραγωγή φυσικού αερίου» δήλωσε ο Πασκόε Σαμπίντο της οργάνωσης Corporate Europe Observatory, η οποία συμμετείχε στην έρευνα της Global Witness.
«Αν παίρνουμε στα σοβαρά την φιλοδοξία για το κλίμα, οι λομπίστες των ορυκτών καυσίμων πρέπει να μείνουν έξω από τις συνομιλίες.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης