Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έστειλε στη Γλασκόβη περισσότερους εκπροσώπους από ό,τι οποιαδήποτε χώρα, αποκαλύπτουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες ζητούν να απαγορευτεί η είσοδος σε λομπίστες της βιομηχανίας άνθρακα.

Το επιχείρημά τους είναι ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την απαγόρευση του καπνίσματος παρά μόνο όταν εκδιώχθηκαν από τις συναντήσεις τους οι λομπίστες της καπνοβιομηχανίας.

Το ίδιο θα πρέπει να γίνει με το λόμπι των ορυκτών καυσίμων στην COP26, υποστηρίζουν οι οργανώσεις.

H πρόοδος στη σύνοδο είναι μάλλον περιορισμένη, αν και την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν συμφωνίες για την αποδάσωση, τις εκπομπές μεθανίου και τον λιθάνθρακα.

Διαβάστε επίσης: COP26 – Δεύτερη εβδομάδα συνομιλιών – Οι 4 προκλήσεις

Υπερεκπροσώπηση

Η έρευνα της Global Witness και άλλων οργανώσεων δείχνει ότι στη σύνοδο για το κλίμα συμμετέχουν 503 άτομα που συνδέονται με τα συμφέροντα της αγοράς ορυκτών καυσίμων.

Ο αριθμός υπερβαίνει τους 479 εκπροσώπους που έστειλε η Βραζιλία, η χώρα με τη μεγαλύτερη εθνική αντιπροσωπεία, δείχνει η λίστα των συμμετεχόντων που είχε δημοσιοποιήσει ο ΟΗΕ ενόψει της συνόδου.

Περίπου 40.000 άτομα συμμετέχουν συνολικά στη διάσκεψη, η οποία έχει στόχο να κρατηθεί ζωντανός ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου για την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα.

«Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει ξοδέψει δεκαετίες αρνούμενη την κλιματική κρίση και καθυστερώντας την πραγματική δράση για το πρόβλημα» δήλωσε σύμφωνα με το BBC ο Μιούρεϊ Ουόρθι της Global Witness.

«Η επιρροή της είναι ένας από τους βασικούς λόγους που 25 χρόνια συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα δεν έχουν οδηγήσει σε πραγματική μείωση των παγκόσμιων εκπομπών».

Η έρευνα της οργάνωσης έδειξε:

  • Το λόμπι των ορυκτών καυσίμων είναι μεγαλύτερο από ό,τι όλες μαζί οι αντιπροσωπείες των χωρών που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή τις τελευταίες δύο δεκαετίες –Πουέρτο Ρίκο, Μιανμάρ, Αϊτή, Φιλιππίνες, Μοζαμβίκη, Μπαχάμες, Μπαγκλαντές και Πακιστάν.
  • Λομπίστες των ορυκτών καυσίμων συμμετέχουν στις αντιπροσωπείες 27 χωρών, ανάμεσά τους ο Καναδάς και η Ρωσία.
  • Στη σύνοδο εκπροσωπούνται πάνω από 100 εταιρείες ορυκτών καυσίμων και 30 βιομηχανικοί σύνδεσμοι.

Μια από τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες που κατονομάζει η οργάνωση εκπροσωπεί τον Σύνδεσμο Διεθνούς Εμπορίας Εκπομπών (IETA). Περιλαμβάνει 103 μέλη, ανάμεσά τους τρία άτομα από την πετρελαϊκή εταιρεία BP.

Σύμφωνα με την Global Witness, στην ΙΕΤΑ συμμετέχουν πολλές εταιρείες ορυκτών καυσίμων που προωθούν τις αγορές άνθρακα και τις πιστώσεις εκπομπών ως λύση για να συνεχιστεί η εξόρυξη υδρογονανθράκων.

«Εταιρείες όπως η Shell και η BP συμμετέχουν στις συνομιλίες παρόλο που παραδέχονται ανοιχτά ότι αυξάνουν την παραγωγή φυσικού αερίου» δήλωσε ο Πασκόε Σαμπίντο της οργάνωσης Corporate Europe Observatory, η οποία συμμετείχε στην έρευνα της Global Witness.

«Αν παίρνουμε στα σοβαρά την φιλοδοξία για το κλίμα, οι λομπίστες των ορυκτών καυσίμων πρέπει να μείνουν έξω από τις συνομιλίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green