
Η παγκόσμια ταχύτητα μείωσης των εκπομπών διοξειδίου χρειάζεται να πενταπλασιαστεί για την επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού, σύμφωνα με τον δείκτη Net Zero Economy Index της PWC.
Σύμφωνα με τον Δείκτη «PwC Net Zero Economy Index 2021», απαιτείται ρυθμός μείωσης των εκπομπών άνθρακα της τάξης του 12,9% – πέντε φορές μεγαλύτερος από τον ρυθμό που επιτεύχθηκε τον περασμένο χρόνο (2,5%) και οκτώ φορές ταχύτερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα – ώστε να μειωθούν στο ήμισυ οι παγκόσμιες εκπομπές έως το 2030 και να επιτευχθεί μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα. Αυτά είναι τα βήματα που χρειάζεται να πραγματοποιηθούν για την κατάκτηση του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού, τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 ºC και την αποφυγή μιας καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.
Μείωση ζήτησης
Η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια έπεσε κατά 4,3% το 2020, οδηγώντας σε μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με την ενέργεια κατά 5,6% (από τα επίπεδα του 2019), καθώς και σε μείωση των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών. Ως εκ τούτου, ο ρυθμός της παγκόσμιας μείωσης εκπομπών άνθρακα (μείωση έντασης άνθρακα: εκπομπές CO2 από την παραγωγή ενέργειας ανά δολάριο ΑΕΠ) έφτασε στο 2,5%. Πρόκειται ωστόσο για ελάχιστη αύξηση σε σχέση με το 2,4% του 2019. Επιπλέον, η μείωση των εκπομπών που προκάλεσε αυτή η ανωμαλία στη ζήτηση για ενέργεια υπολείπεται κατά πολύ ακόμα από την πρόοδο που χρειάζεται για να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 ºC.
Διαβάστε επίσης: Κλίμα – Οι ελπίδες έμειναν «ανεκπλήρωτες» στην G20, άρχισε η COP26
H Emma Cox, PwC Global Climate Leader, αναφέρει: «Κατά τον χρόνο που πέρασε, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις αναβάθμισαν σημαντικά τις φιλοδοξίες τους σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Παρά το γεγονός αυτό όμως, το χάσμα των εκπομπών συνεχίζει να διευρύνεται. Οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα δεν είναι αρκετές για να ανταποκριθούν στην κλίμακα και την επιτακτικότητα της κλιματικής κρίσης την οποία αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Όλοι οι τομείς της οικονομίας θα χρειαστεί να μετασχηματιστούν για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών».
Απογοήτευση από τις G20
Ακόμα και με την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση του 2020, καμία χώρα μεταξύ των G20 δεν κατάφερε να φτάσει ρυθμό μείωσης εκπομπών του άνθρακα της τάξης του 12,9%, ο οποίος και είναι απαραίτητος για τον περιορισμό της θέρμανσης του πλανήτη στον 1,5°C. Ελάχιστες μόνο χώρες έχουν καταφέρει διαχρονικά να πετύχουν διψήφιο ποσοστό μείωσης. Αν και η πλειοψηφία των G20 έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για το κλίμα, είναι απαραίτητο να μεταφραστούν σε ξεκάθαρες δράσεις και πολιτικές που θα οδηγήσουν στις απαιτούμενες αλλαγές.
H PwC Eλλάδας, ως μέρος της νέας παγκόσμιας στρατηγικής της The New Equation, έχει σαφή δέσμευση και λαμβάνει δράση για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα μέχρι το 2030 μέσα από αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της, την εκπαίδευση των ανθρώπων της και συνολικά του δικτύου πελατών και προμηθευτών.


Latest News

Με δέλεαρ άτοκα δάνεια, η Tesla... σπρώχνει το Model Y στην Κίνα
Η αυτοκινητοβιομηχανία του Ιλον Μασκ, Τesla, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη πτώση στις πωλήσεις των οχημάτων της στην Κίνα

Δύο ταχυφορτιστές εγκατέστησε ο ΗΡΩΝ στην Νέα Οδό
Οι εγκατεστημένοι ταχυφορτιστές είναι ήδη διαθέσιμοι μέσω της εφαρμογής ΗΡΩΝ Pulse
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι της Αρκτικής – Προειδοποίηση για τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέγιστη έκτασή του, η οποία όμως έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
![BYD: Ποιος είναι ο Γουάνγκ Τσουανφού που χτίζει τα όνειρα της Κίνας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_BYD_Ceo_CHUANFU-600x352.png)
Γουάνγκ Τσουανφού: Χτίζει τα Όνειρα της Κίνας με την BYD [γράφημα]
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD του Γουάνγκ Τσουανφού ανακοίνωσε πωλήσεις για όλο το 2024 που ξεπέρασαν αυτές της Tesla

Καμπανάκι IRENA για τις ΑΠΕ - Δεν είναι αρκετές, παρά την αύξηση ρεκόρ το 2024
To συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τις αύξησης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από ηλιακά και αιολικά έργα

Η σουηδική Vattenfall θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία
Το ένα απο τα δύο πάρκα που θα κατασκευάσει στη Βόρεια Θάλασσα η σουηδική Vattenfall θα είναι δυναμικότητας 980 MW

Τα οφέλη και τα εμπόδια για τη μαζική στροφή στην ηλεκτροκίνηση
Πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς η επιλογή EV θα μπορούσε να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία των πόλεων