Κρίσιμο θεωρείται το σημερινό Eurogroup σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας και ειδικά των ενεργειακών ανατιμήσεων στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ενώ ο Δεκέμβριος προμηνύεται δύσκολος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Το Eurogroup θα συζητήσει τις μακροοικονομικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού, και τις προοπτικές πολιτικής στην ευρωζώνη

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και ο πληθωρισμός, η οικονομική διακυβέρνηση, η τραπεζική ένωση και το ψηφιακό ευρώ, είναι τα βασικά θέματα στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup.

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Διαβάστε επίσης: Υψηλότερη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Νοέμβριο

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν και πάλι την αύξηση των τιμών της ενέργειας και την τρέχουσα άνοδο του πληθωρισμού (4,1% τον Οκτώβριο στην ευρωζώνη), καθώς και τις επιπτώσεις στην οικονομική ανάκαμψη. Θα κάνουν, επίσης, απολογισμό της μακροοικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη, με την ανάπτυξη να παραμένει ισχυρή, αν και σε πιο ήπιο ρυθμό σε σύγκριση με την περίοδο μετά το τελευταίο lockdown, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

Η οικονομική διακυβέρνηση

Εξάλλου, οι υπουργοί Οικονομικών θα κάνουν μια πρώτη γενική συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, στη βάση της δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε η Επιτροπή στα τέλη Οκτωβρίου. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, το Eurogroup θα συζητάει το θέμα τακτικά, ως το καλοκαίρι που η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της.

Οι συζητήσεις του Eurogroup θα έχουν ως στόχο να δώσουν στην Επιτροπή μια «καλή ιδέα» για το «επίπεδο φιλοδοξίας των κρατών» όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ενώ το Συμβούλιο Ecofin θα αναλάβει ηγετικό ρόλο σε περίπτωση νομοθετικής πρότασης. Ορισμένες χώρες θέλουν να συνεχιστεί η ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων, ενώ κάποιες άλλες θεωρούν ότι έχουν δείξει την ευελιξία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, κανείς δεν υποστηρίζει την «τυφλή» εφαρμογή των ορίων μείωσης του χρέους που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί αρκετά για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη υγειονομική κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) που είναι αρμόδιο για την εξυγίανση μεγάλων προβληματικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ, θα παρουσιάσουν στους Υπουργούς Οικονομικών την έκθεσή τους για τη μείωση του κινδύνου στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτή η ανάλυση είναι θετική, καθώς δείχνει συνολική μείωση του κινδύνου, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Oι Υπουργοί θα συζητήσουν τους στόχους πολιτικής και τις χρήσεις του ψηφιακού ευρώ στο πλαίσιο του γρήγορου ρυθμού ψηφιοποίησης στην παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου του ψηφιακού ευρώ στην ευρωζώνη και στο κοινό νόμισμα. Οι Υπουργοί θα προβούν επίσης σε απολογισμό των σχετικών πρωτοβουλιών και εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία