Παρότι διατηρούνται μια σειρά βραχυ-μεσοπρόθεσμων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, οι οποίες συνδέονται με τις εφοδιαστικές αλυσίδες, το κόστος παραγωγής και μεταφοράς, τις τιμές κ.λπ., οι προσδοκίες για την ανάκαμψη στη Ελληνικής οικονομίας σταδιακά ενισχύονται.

Αυτό προκύπτει από τους δύο εξειδικευμένους δείκτες που καταρτίζει και δημοσιεύει σε μηνιαία βάση το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), με στόχο την τακτική παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας.

Πιο αναλυτικά όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΚΕΠΕ προκύπτουν τα εξής από τους δυο δείκτες:

– Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ. Πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Ιούλιο του 2021, ο ΣΔΠ σημείωσε αύξηση, μετά την προσαρμογή της προηγούμενης περιόδου αναφοράς, ξεπερνώντας έτσι ακόμα περισσότερο το υψηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2018, μετά την πολυετή οικονομική κρίση. Η εν λόγω εξέλιξη φαίνεται να αντανακλά την περαιτέρω ενίσχυση των θετικών προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για τη συνέχιση της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών. Με άλλα λόγια, δεν φαίνεται να προκύπτουν ενδείξεις για μια πιο συγκρατημένη αποτίμηση ως προς την επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Εντούτοις, παραμένει σημαντική η αβεβαιότητα που εξακολουθεί να συνοδεύει τη συνολική εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και υπαρκτό το ενδεχόμενο εξασθένισης της δυναμικής της ανάπτυξης στο προσεχές διάστημα, στη βάση μια σειράς βραχυ-μεσοπρόθεσμων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας (που συνδέονται με τις εφοδιαστικές αλυσίδες, το κόστος παραγωγής και μεταφοράς, τις τιμές κλπ.). Για τον λόγο αυτό, απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ, καθώς η ενσωμάτωση των νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων και να παράσχει επιπρόσθετες ενδείξεις για την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

– Δείκτης «Φόβου» KEPE GRIV. Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap. Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV μειώθηκε τον Οκτώβριο του 2021, φτάνοντας το 26,52% στις 29/10/2021 από 29,11% στις 30/9/2021. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,73%. Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2021 η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη κινήθηκε κοντά στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα φτάνοντας το 28,37% από 27,57% τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ενδιαφέρον απο το εξωτερικό αλλα και την εγχώρια αγορά
Ακίνητα |

Πόλος έλξης η Αθηναϊκή Ριβιέρα - Ενδιαφέρον απο διεθνή και εγχώρια αγορά

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι ελκυστική, παρά το γεγονός της μεγάλης αύξησης των τιμών τα τελευταία χρόνια- Εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ από τις τιμές στην Γαλλική και την Ισπανική Ριβιέρα

Θεοδωρικάκος: Προστατεύουμε καταναλωτές, ασφαλιστική πίστη και σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος
Οικονομία |

Θεοδωρικάκος για ασφάλιστρα υγείας: Προστατεύουμε καταναλωτές και σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος

Ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε πως «Θα προχωρήσουμε με νέο δείκτη από την ΕΛΣΤΑΤ που να είναι δίκαιος και να δουλεύει σωστά και ο οποίος θα ισχύει από 1-1-2026»

Ασφαλιστήρια συμβόλαια: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για έρευνες καρτέλ στην ιδιωτική υγεία
Οικονομία |

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Έρευνα για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία

Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αυξήσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιδιωτική υγεία