Οπως όλοι αντιλαμβάνονται, παρά την έξαρση της πανδημίας που απειλεί να βυθίσει όλη τη χώρα σε μια τραγωδία χωρίς προηγούμενο, ο κόσμος ολόκληρος κι εμείς βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα φάση του οικονομικού κύκλου. Το 2022 τίποτε δεν θα είναι ίδιο με ό,τι είχαμε συνηθίσει τα δύο τελευταία χρόνια κλεισμένοι τον περισσότερο καιρό στα σπίτια μας, εργαζόμενοι μακριά από τα γραφεία μας, με την κυβέρνηση να δείχνει ανοχή στα χρέη που έμεναν απλήρωτα στην Εφορία, στα Ταμεία, στους δήμους, ακόμη και στη ΔΕΗ.
Αντιθέτως επιδοτούσε τις απώλειες τζίρου που είχαν οι κλειστές επιχειρήσεις, αναπλήρωνε ένα μέρος από τα χαμένα εισοδήματα των εργαζομένων και προστάτευε τους ανέργους εξασφαλίζοντας ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Οι μέρες αυτές πέρασαν, χωρίς ακόμη να έχουμε απαλλαγεί από τους μεγάλους κινδύνους για την ίδια τη ζωή που έφερε η πανδημία. Η οικονομία άνοιξε σε όλον τον κόσμο, καλύπτοντας σαν ελατήριο τις απώλειες στην παραγωγή, στην κατανάλωση, στον τουρισμό, δημιουργώντας τεράστιες ανάγκες για μεταφορές.
Μαζί όμως με αυτή την «αναπτυξιακή άνοιξη», όπως αρέσκονται οι κυβερνήσεις να προβάλλουν για επικοινωνιακούς λόγους το αναμενόμενο rebound της οικονομίας, επανεμφανίστηκε ο πληθωρισμός που πυροδότησε η απότομη αύξηση της ζήτησης και τροφοδοτείται από τεχνητές (εν πολλοίς) ελλείψεις αερίου και την κερδοσκοπία που εμφιλοχωρεί σε τέτοιες περιόδους.
Ολα δείχνουν πως πολύ σύντομα θα περάσουμε από τα αρνητικά επιτόκια, στον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων. Ηδη οι κεντρικές τράπεζες κλείνουν τις στρόφιγγες της απεριόριστης ρευστότητας και προετοιμάζουν το έδαφος για ανάληψη δράσης, αν το φαινόμενο του πληθωρισμού αποδειχθεί ότι δεν είναι «παροδικό», όπως υποστηρίζουν οι μισοί ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες, εκτίμηση την οποία υιοθετεί η ελληνική κυβέρνηση.
Ο οικονομικός κύκλος θα είναι και αυτή τη φορά αμείλικτος, αν οι πληθωριστικές πιέσεις δεν καμφθούν, αν το κόστος χρήματος αρχίσει να ανεβαίνει για επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αν η κατανάλωση «φοβηθεί» από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία και η ίδια η οικονομία.
Ας ελπίσουμε ότι αυτή η ανασφάλεια δεν θα πυροδοτήσει και τον πολιτικό κύκλο στη χώρα μας και η κυβέρνηση θα διατηρήσει την πολιτική ψυχραιμία που χρειάζεται για να τα βγάλει πέρα τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.