Οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, ενώ οι εισαγωγές παρέμειναν σχεδόν στάσιμες, ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας περιπλέκουν την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,7% τον μήνα στα 112,3 δισ. ευρώ (129,75 δισ. δολάρια), σε σύγκριση με τις προσδοκίες των οικονομολόγων για μη μεταβολή.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,1% στα 99,2 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από την προβλεπόμενη άνοδο 0,6%.
Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, τον μήνα πριν η πανδημία του κορωνοϊού πλήξει τη Γερμανία, οι εξαγωγές εξακολουθούσαν να μειώνονται κατά 0,3%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,8%.
«Τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά επιβαρύνουν την παραγωγή, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει τις εξαγωγές», δήλωσε στο Reuters ο οικονομολόγος της Bankhaus Lampe, Αλεξαντερ Κρούγκερ, προσθέτοντας ότι αυτή η τάση πιθανότατα θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο του έτους.
Το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 13,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, πολύ χαμηλότερο από ό,τι την περίοδο πριν από την πανδημία, όταν συχνά ξεπερνούσε τα 20 δισ. ευρώ κάθε μήνα.
Η ανάλυση των εμπορικών στοιχείων από έτος σε έτος έδειξε ότι οι γερμανικές εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 10% στα 5,7 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές από τη Βρετανία μειώθηκαν κατά 20% στα 2,3 δισ. ευρώ.
Οι γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 0,2% σε ετήσια βάση στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ και οι εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 16,2% σε ετήσια βάση, στα 10,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Η ασθενέστερη ζήτηση από την Κίνα είναι επίσης λόγος ανησυχίας. Μια έκρηξη ανάπτυξης θα συμβεί μόνο όταν οι αλυσίδες εφοδιασμού λειτουργούν πιο ομαλά. Αλλά αυτό θα πάρει λίγο χρόνο», είπε ο Κρούγκερ.
Τα αδύναμα εμπορικά στοιχεία συνοδεύτηκαν από έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ifo που έδειξε ότι οι προσδοκίες για τις εξαγωγές τον Οκτώβριο έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, καθώς τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά επηρεάζουν τον βιομηχανικό τομέα.
Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας τον περασμένο μήνα μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των εξαγωγών για το έτος στο 8,6% από το 9,2% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο, επικαλούμενος μια «ιστορικά μοναδική έλλειψη ενδιάμεσων αγαθών» που αντιμετωπίζει ο μεταποιητικός τομέας.
Latest News
Με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ οι αγορές - Ο φόβος για τα επιτόκια
Ο χρόνος ανακοίνωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή για τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής
Γιατί η SEC μηνύει τον Ίλον Μασκ - Το «colpo grosso» με τη μετοχή του Twitter
Η SEC αναφέρει ότι ο σύμμαχος Τραμπ «κέρδισε» περίπου 150 εκατ. δολ. με το να μην αποκαλύψει εγκαίρως το μερίδιο αγορά του Twitter
Αλουμίνιο και LNG στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι μελετούν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά νέο πακέτο με κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα στοχεύουν στην ενεργειακή της βιομηχανία
Πώς η Ταϊλάνδη μετατρέπεται σε πόλο έλξης παγκόσμιων επενδύσεων
Η Ταϊλάνδη έχει δηλώσει ότι διερευνά την προσφορά νέων κινήτρων για να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες
H εκστρατεία των 30 δισ. για απαλλαγή των social media από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων
Ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου επενδυτή στο Facebook, ξεκινούν μια καμπάνια για ανεξάρτητα soial media.
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες
Πώς η ΑΙ αυξάνει την χρήση του φυσικού αερίου
Οι κλιματικοί στόχοι κινδυνεύουν καθώς η Big Tech στρέφεται στο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση ενέργειας
Οι θεριακλήδες της Κίνας και τα φορολογικά έσοδα του Σι Τζινπίνγκ
Το 7% των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης προέρχονται από την φορολόγηση της China National Tobacco Corporation, η οποία κατέχει το μονοπώλιο καπνού
Οι «χρησμοί» του πανίσχυρου CEO της BofA για το 2025 - Τραμπ, τράπεζες και κλίμα
Ο CEO της BofA, Μπράιαν Μόινιχαν, έχει αναδειχθεί σε μια ήρεμη δύναμη της Wall Street
Γιατί η ισορροπία δυνάμεων στην αγορά εργασίας γέρνει και πάλι προς τα αφεντικά
Με την αγορά εργασίας λιγότερο σφιχτή, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εντολές επιστροφής στο γραφείο, μικρότερα μπόνους και όχι άλλες ημέρες ασθενείας για κατοικίδια