
Οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, ενώ οι εισαγωγές παρέμειναν σχεδόν στάσιμες, ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας περιπλέκουν την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,7% τον μήνα στα 112,3 δισ. ευρώ (129,75 δισ. δολάρια), σε σύγκριση με τις προσδοκίες των οικονομολόγων για μη μεταβολή.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,1% στα 99,2 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από την προβλεπόμενη άνοδο 0,6%.
Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, τον μήνα πριν η πανδημία του κορωνοϊού πλήξει τη Γερμανία, οι εξαγωγές εξακολουθούσαν να μειώνονται κατά 0,3%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,8%.
«Τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά επιβαρύνουν την παραγωγή, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει τις εξαγωγές», δήλωσε στο Reuters ο οικονομολόγος της Bankhaus Lampe, Αλεξαντερ Κρούγκερ, προσθέτοντας ότι αυτή η τάση πιθανότατα θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο του έτους.
Το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 13,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, πολύ χαμηλότερο από ό,τι την περίοδο πριν από την πανδημία, όταν συχνά ξεπερνούσε τα 20 δισ. ευρώ κάθε μήνα.
Η ανάλυση των εμπορικών στοιχείων από έτος σε έτος έδειξε ότι οι γερμανικές εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 10% στα 5,7 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές από τη Βρετανία μειώθηκαν κατά 20% στα 2,3 δισ. ευρώ.
Οι γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 0,2% σε ετήσια βάση στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ και οι εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 16,2% σε ετήσια βάση, στα 10,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Η ασθενέστερη ζήτηση από την Κίνα είναι επίσης λόγος ανησυχίας. Μια έκρηξη ανάπτυξης θα συμβεί μόνο όταν οι αλυσίδες εφοδιασμού λειτουργούν πιο ομαλά. Αλλά αυτό θα πάρει λίγο χρόνο», είπε ο Κρούγκερ.
Τα αδύναμα εμπορικά στοιχεία συνοδεύτηκαν από έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ifo που έδειξε ότι οι προσδοκίες για τις εξαγωγές τον Οκτώβριο έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, καθώς τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά επηρεάζουν τον βιομηχανικό τομέα.
Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας τον περασμένο μήνα μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των εξαγωγών για το έτος στο 8,6% από το 9,2% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο, επικαλούμενος μια «ιστορικά μοναδική έλλειψη ενδιάμεσων αγαθών» που αντιμετωπίζει ο μεταποιητικός τομέας.


Latest News

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό

Αγοράζουν... καναδικά - Στραπάτσο αμερικανικών εταιρειών μετά τους δασμούς
Το κίνημα «Αγοράστε από τον Καναδά» προκαλεί τριγμούς και μεγάλη ανησυχία στους CEO καταναλωτικών εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Στο τραπέζι ο «πάγος» στα επιτόκια στη συνεδρίαση του Απριλίου
Μέλη του δ.σ. που ανήκουν και στα δύο στρατόπεδα, των γερακιών και των περιστεριών φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg

Φεύγει ο επικεφαλής εμβολίων της FDA και οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών γίνονται... συντρίμμια
Ο Μαρκς επέβλεψε την έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA
![Goldman Sachs: Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ - Η ανάλυση της Goldman Sachs [γραφήματα]
Πλέον η Goldman Sachs προβλέπει μικρή ανάπτυξη για το υπόλοιπο του 2025, με ετήσια ανάπτυξη 0,1%, 0% και 0,2% στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα

Συναγερμός για το οικοσύστημα από τον Εμανουέλ Μακρόν
Την ώρα που το Εφετείο καταδίκαζε τη Μαρίν Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος δημιουργούσε Συμβούλιο Οικολογικού Σχεδιασμού

Στο 2,3% ο πληθωρισμός στη Γερμανία - Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Τα νέα δεδομένα έρχονται σε κρίσιμο σημείο για την Γερμανία, καθώς οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι προ των πυλών