
Επιφυλακτικοί για την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας βραχυπρόθεσμα, αλλά σαφώς πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές βελτίωσης της μεσοπρόθεσμα εμφανίζονται οι επενδυτές, σύμφωνα με το δείκτη οικονομικού κλίματος που καταρτίζει το ινστιτούτο Zew.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης που αποτυπώνει το επενδυτικό κλίμα αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση της γερμανικής οικονομίας υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, χάνοντας άλλες 9,1 μονάδες, στις 12,5, που είναι το χαμηλότερο σημείο του δείκτη εδώ και ένα πεντάμηνο. Κι αυτό διότι η αγορά φαίνεται να έχει αποδεχτεί πως το τρέχον τρίμηνο η οικονομία θα συνεχίσει να πιέζεται από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τις ελλείψεις, αλλά και τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις.
Όμως, πιο βασικό για τους αναλυτές είναι το γεγονός πως ο δείκτης προσδοκιών ανέβηκε για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο και μάλιστα πολύ πάνω από το αναμενόμενο, αντανακλώντας την πεποίθηση της αγοράς πως τα προβλήματα θα αρχίσουν να καταλαγιάζουν σταδιακά από τις αρχές της νέας χρονιάς και μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δείκτης αυξήθηκε –αντί της προβλεπόμενης μείωσης του- κατά 9,7 μονάδες, στις 31,7 μονάδες.
Αναλυτές σχολιάζουν πως η αναβαθμισμένη αισιοδοξία πως τα προβλήματα σταδιακά θα ξεπεραστούν αποτυπώνεται και στην πορεία του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης DAX «έπιασε» προ ημερών νέα επίπεδα ρεκόρ.
«Για το πρώτο τρίμηνο του 2022, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως αναμένεται ανάκαμψη των ρυθμών ανάκαμψης και πτώση του πληθωρισμού τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρωζώνη» σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Zew, Άχιμ Βαμπάχ. Δεν είναι τυχαίο πως και ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε επίσης στις 25,9 μονάδες, έναντι 21 μονάδων τον περασμένο μήνα.
Σε σχόλιο του, ο κορυφαίος οικονομολόγος της DZ Bank, Μάικλ Χόλσταϊν συμφώνησε με τη θετική αυτή εκτίμηση υποστηρίζοντας πως ο όγκος των παραγγελιών που παραμένουν σε εκκρεμότητα στο βιομηχανικό τομέα θα κρατήσουν ζωντανή την πορεία ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας μετά και την ερχόμενη άνοιξη.


Latest News

Κλιμακώνει τον «πόλεμο» με το Χάρβαρντ η Ουάσινγκτον - Στο στόχαστρο οι ξένοι φοιτητέςνατότητας να δέχεται αλλοδαπούς φοιτητές
Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας - DHS θέλει το Χάρβαρντ να παραδώσει πειθαρχικά αρχεία αλλοδαπών φοιτητών και προσωπικού

Πλήγμα για Hermès - LVMH λόγω δασμών -Αντιδρούν όμως διαφορετικά στον Τραμπ
Η LVMH κατηγορεί την ΕΕ για τους δασμούς και απειλεί με... μετακόμιση - Όχι όμως και η Hermès, που ανακοίνωση αυξήσεις

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα κόστη για πλοία που συνδέονται με την Κίνα
Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν «στοχευμένη δράση για ν’ αποκαταστήσουν τ’ αμερικανικά ναυπηγεία», επιβάλλοντας νέα αυξημένα κόστη σε πλοία που ελλιμενίζονται στα λιμάνια τους και συνδέονται με την Κίνα.

Η Κίνα και το... Πάσχα ρίχνουν τις πωλήσεις της Pernod
Παρόλα αυτά η Pernod τα πήγε καλά στις ΗΠΑ καθώς οι μεταπωλητές εκεί στόκαραν εν όψει δασμών Τραμπ

Από Ιούνιο ανεβάζει... ταρίφα η Ford εάν παραμείνουν οι δασμοί Τραμπ
Προειδοποίηση της Ford προς τους αντιπροσώπους της ότι οι δασμοί πιθανότατα θα αυξήσουν τις τιμές τους επόμενους μήνες

Temu και Shein μειώνουν τις διαφημιστικές δαπάνες σε ΗΠΑ
Η υποχώρηση των Κινέζων λιανοπωλητών απειλεί τα διαφημιστικά έσοδα της Big Tech

Ο μεγαλύτερος φόβος της αγαπημένης μπύρας της Αμερικής δεν είναι οι δασμοί...
Ενώ οι νέοι δασμοί στα εισαγόμενα κουτιά μπύρας θα αυξήσουν το κόστος η κατασκευάστρια της Modelo, προειδοποιεί ότι η καταστολή της μετανάστευσης μειώνει τις πωλήσεις

Τι φοβίζει τον Ντίμον για τις πολιτικές των ΗΠΑ
Ο Τζέιμι Ντίμον φοβάται ότι θα υπάρχει ένα βιβλίο σε 40 χρόνια με θέμα «Πώς χάθηκε η Δύση»
![ΗΠΑ: Εκτιμήσεις για ύφεση στον τουρισμό και απώλειες δισ. δολαρίων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/11/new-york-1867569_1280-600x326.jpg)
Εκτιμήσεις για απώλειες δισ. δολ. απο την ύφεση του τουρισμού στις ΗΠΑ [γράφημα]
Σύμφωνα με τις προβλέψεις περιπου 20 δισ.δολ. θα χαθούν στις ΗΠΑ απο τις λιανικές πωλήσεις των τουριστών

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση