Πολύ… μπλα, μπλα, όπως καταγγέλλει και η Γκρέτα Τούνμπεργκ, και λίγη πρακτική δράση εξακολουθούμε να βλέπουμε από τη σύνοδο του COP26 στη Γλασκόβη, με μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που αφορά τον καθορισμό συγκεκριμένου χρονικού ορίου για τη διακοπή της παραγωγής ορυκτών καυσίμων να δυσκολεύεται να μαζέψει υπογραφές.

Βέβαια, η συμμαχία του «Beyond Oil and Gas Alliance» που δημιουργήθηκε με αρχική πρωτοβουλία της Δανίας (που είναι η κυριότερη πετρελαιοπαραγωγική χώρα στην Ε.Ε.) και της Κόστα Ρίκα πρόκειται να ανακοινώσει αύριο, Τετάρτη, την προσθήκη επιπλέον μελών. Όμως, για την ώρα τον μεγαλύτερο ντόρο προκάλεσε η είδηση της χώρας που αποφάσισε να μείνει… μακριά. Πρόκειται για τη Βρετανία που δήλωσε πως δεν μπορεί να δεσμευτεί στη μείωση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων διότι κάτι τέτοιο θα της προκαλούσε σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα.

Η βρετανική απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις στις εγχώριες περιβαλλοντολογικές και ακτιβιστικές ομάδες που έσπευσαν να κάνουν λόγο για υποκρισία της Ντάουνινγκ Στριτ που υποτίθεται πως έχει ανακοινώσει, από το Μάρτιο, την πρόθεση της για απολιγνιτοποίηση της χώρας και μείωση της παραγωγής στα κοιτάσματα της Βορείου Θάλασσας, αλλά αποφεύγει να βάλει την υπογραφή της σε μια διεθνή συμφωνία που θα την δέσμευε.

Σύμφωνα δε, με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, ο Μπορίς Τζόνσον σκοπεύει το αμέσως επόμενο διάστημα, ήτοι εσκεμμένα μετά το πέρας της συνόδου, να ανακοινώσει την χορήγηση άδειας εκμετάλλευσης ενός νέου κοιτάσματος στη Βόρεια Θάλασσα, του project στο Κάμπο με δυνατότητα εξόρυξης τουλάχιστον 170 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.

Διαβάστε επίσης: COP26 – Σε κίνδυνο ο στόχος για το κλίμα – Τι εκτιμούν οι επιστήμονες

Το τελευταίο βέβαια επιβεβαιώνει αυτό που έχει καταγγείλει εδώ και καιρό ο ΟΗΕ: πως δηλαδή αντί η παγκόσμια κοινότητα να έχει μπει σε μια τροχιά μείωσης της παραγωγής ορυκτών καυσίμων, πρόκειται να προχωρήσει σε νέα σημαντική αύξηση τα επόμενα χρόνια, μέσα από σειρά project που έχουν ανακοινωθεί από διάφορες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ρωσία, η Αυστραλία και η Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, η παραγωγή άνθρακα θα υποχωρήσει, όμως η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα εκτιναχθεί στο ανώτερο σημείο της εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια και βέβαια σε επίπεδα που δεν συνάδουν με τους κλιματικούς στόχους, σίγουρα όχι με τους στόχους της Συνθήκης του Παρισιού, πόσο μάλλον με τους πιο φιλόδοξους στόχους που θέλει να ορίσει η Γλασκόβη για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Συγκεκριμένα υπολογίζεται πως η παγκόσμια παραγωγή ορυκτών καυσίμων θα αυξηθεί κατά 110% πάνω από τα επίπεδα που θα έπρεπε να βρίσκεται, αν όντως θέλαμε να «πιάσουμε» τον στόχο για υπερθέρμανση μόλις κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου