
Πολύ… μπλα, μπλα, όπως καταγγέλλει και η Γκρέτα Τούνμπεργκ, και λίγη πρακτική δράση εξακολουθούμε να βλέπουμε από τη σύνοδο του COP26 στη Γλασκόβη, με μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που αφορά τον καθορισμό συγκεκριμένου χρονικού ορίου για τη διακοπή της παραγωγής ορυκτών καυσίμων να δυσκολεύεται να μαζέψει υπογραφές.
Βέβαια, η συμμαχία του «Beyond Oil and Gas Alliance» που δημιουργήθηκε με αρχική πρωτοβουλία της Δανίας (που είναι η κυριότερη πετρελαιοπαραγωγική χώρα στην Ε.Ε.) και της Κόστα Ρίκα πρόκειται να ανακοινώσει αύριο, Τετάρτη, την προσθήκη επιπλέον μελών. Όμως, για την ώρα τον μεγαλύτερο ντόρο προκάλεσε η είδηση της χώρας που αποφάσισε να μείνει… μακριά. Πρόκειται για τη Βρετανία που δήλωσε πως δεν μπορεί να δεσμευτεί στη μείωση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων διότι κάτι τέτοιο θα της προκαλούσε σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα.
Η βρετανική απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις στις εγχώριες περιβαλλοντολογικές και ακτιβιστικές ομάδες που έσπευσαν να κάνουν λόγο για υποκρισία της Ντάουνινγκ Στριτ που υποτίθεται πως έχει ανακοινώσει, από το Μάρτιο, την πρόθεση της για απολιγνιτοποίηση της χώρας και μείωση της παραγωγής στα κοιτάσματα της Βορείου Θάλασσας, αλλά αποφεύγει να βάλει την υπογραφή της σε μια διεθνή συμφωνία που θα την δέσμευε.
Σύμφωνα δε, με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, ο Μπορίς Τζόνσον σκοπεύει το αμέσως επόμενο διάστημα, ήτοι εσκεμμένα μετά το πέρας της συνόδου, να ανακοινώσει την χορήγηση άδειας εκμετάλλευσης ενός νέου κοιτάσματος στη Βόρεια Θάλασσα, του project στο Κάμπο με δυνατότητα εξόρυξης τουλάχιστον 170 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.
Διαβάστε επίσης: COP26 – Σε κίνδυνο ο στόχος για το κλίμα – Τι εκτιμούν οι επιστήμονες
Το τελευταίο βέβαια επιβεβαιώνει αυτό που έχει καταγγείλει εδώ και καιρό ο ΟΗΕ: πως δηλαδή αντί η παγκόσμια κοινότητα να έχει μπει σε μια τροχιά μείωσης της παραγωγής ορυκτών καυσίμων, πρόκειται να προχωρήσει σε νέα σημαντική αύξηση τα επόμενα χρόνια, μέσα από σειρά project που έχουν ανακοινωθεί από διάφορες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ρωσία, η Αυστραλία και η Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, η παραγωγή άνθρακα θα υποχωρήσει, όμως η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα εκτιναχθεί στο ανώτερο σημείο της εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια και βέβαια σε επίπεδα που δεν συνάδουν με τους κλιματικούς στόχους, σίγουρα όχι με τους στόχους της Συνθήκης του Παρισιού, πόσο μάλλον με τους πιο φιλόδοξους στόχους που θέλει να ορίσει η Γλασκόβη για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Συγκεκριμένα υπολογίζεται πως η παγκόσμια παραγωγή ορυκτών καυσίμων θα αυξηθεί κατά 110% πάνω από τα επίπεδα που θα έπρεπε να βρίσκεται, αν όντως θέλαμε να «πιάσουμε» τον στόχο για υπερθέρμανση μόλις κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων