Κοινός τόπος για τους αναλυτές διεθνών επενδυτικών τραπεζών είναι πως μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) τον Μάρτιο του 2022, θα υπάρξει μία ρύθμιση «γέφυρα», ώστε η ΕΚΤ να μπορεί να ελέγξει το κόστος δανεισμού και οι τοπικές ομολογιακές αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας και κυρίως της Ιταλίας και την Ελλάδας.
Για τη μεν Ιταλία, αναγκαίο είναι να υπάρχει ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει την ευελιξία στο ύψος των αγορών ομολόγων, για τη δε Ελλάδα, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να συνεχιστούν οι αγορές ομολόγων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η χώρα, η οποία δεν αναμένεται να έχει αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα ως το πρώτο διάστημα του 2023, κινδυνεύει να μείνει «ξεκρέμαστη», αφού δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP), το οποίο και θα συνεχιστεί. Μάλιστα αναφέρονται ενδεικτικά και νέα αρκτικόλεξα π.χ. «PTPP» ή και «PPPP» που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το «ΡΕΡP» που ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Μάρτιο.
Σύμφωνα με την ING π.χ. η ΕΚΤ θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο πώς θα εισαχθεί ένα νέο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο, με το Pandemic Transition Purchase Programme (PTPP), για να αποφευχθούν τυχόν αναταράξεις κατά την περίοδο της μετάβασης της νομισματικής της πολιτικής, στο οποίο θα διατηρηθεί η ευελιξία του PEPP, αλλά κυρίως θα συνεχιστούν οι αγορές των ελληνικών ομολόγων, καθώς τα τελευταία δεν μπορούν να ενταχθούν στο κλασικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων (APP).
300 δισ. ευρώ
Το νέο πρόγραμμα, το «PTPP», θα κυμαίνεται στα 300 δισ. ευρώ και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το τρίτο τρίμηνο του 2022. Εναλλακτικά, η ΕΚΤ ενδέχεται να αποφασίσει να καταστήσει το «παλιό» κλασικό πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) πιο ευέλικτο ώστε να αντιμετωπίσει τα όποια «σοκ» δημιουργηθούν μετά το τέλος του «ΡΕΡP». Το «APP» πάντως , θα συνεχίσει ούτος η άλλος να «τρέχει» με ρυθμό αγορών 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, τουλάχιστον έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Παράλληλα και η Citigroup, αναμένει πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση, για να μπορεί να ελέγξει το κόστος δανεισμού μετά το τέλος του PEPP, είτε προσαρμόζοντας τους όρους του APP ώστε οι αγορές ομολόγων να γίνονται επιλεκτικά και όχι με βάση την κλείδα κατανομής (capital key) είτε δημιουργώντας ένα νέο αρκτικόλεξο, όπως π.χ. ένα Πρόγραμμα Αγορών Ομολόγων μετά την Πανδημία (PPPP) κατά τα πρότυπα του «PEPP» που θα λειτουργεί παράλληλα με το APP, ενώ θα υπάρχει και ευελιξία στο μέγεθος των αγορών ανάλογα με τις συνθήκες, τουλάχιστον ώσπου να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού στο 2%.
Ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα
Η JP Morgan εκτιμά επίσης, πως οι καθαρές αγορές ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ θα συνεχιστούν και μετά το «PEPP», με την ΕΚΤ να δημιουργεί ένα νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων ύψους 200-250 δις. ευρω για μία περίοδο έως και ενός έτους, στο οποίο τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα. Το νέο πρόγραμμα, θα λειτουργεί βέβαια παράλληλα με το κανονικό πρόγραμμα, το «APP», το οποίο «τρέχει» με ρυθμό αγορών 20 δισ. ευρώ μηνιαίως. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα η αμερικανική τράπεζα θεωρεί ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα διάρκειας 8-10 ετών, καθώς προσφέρουν υψηλότερο περιθώριο έναντι της υπόλοιπης ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ένα από τα trades που προτείνει είναι οι long (ανοδικές) θέσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των αντίστοιχων πορτογαλικών ομολόγων.
Αλλά και η Societe Generale, εκτίμησε πρόσφατα πως η ΕΚΤ (η οποία από τον Μάρτιο του 2020 έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 33 δισ. ευρώ) δεν θα αφήσει την Ελλάδα εκτεθειμένη μετά τη λήξη του «PEPP» επιστρατεύοντας την ευελιξία της και βρίσκοντας τρόπο να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.
Οι δύο επιλογές
Μία πρώτη επιλογή θα ήταν να χαλαρώσει τα κριτήρια των αγορών ομολόγων μέσω του «APP» ώστε να συμπεριλάβει και τα ελληνικά που δεν διαθέτουν την «επενδυτική βαθμίδα», ενώ ως δεύτερη επιλογή «βλέπει» τη δημιουργία ενός προσωρινού φακέλου που θα μπορεί να αγοράζει και τα ελληνικά ομόλογα, με στόχο την αποτροπή της αναταραχής στην αγορά μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος το Μάρτιο, περιορίζοντας έτσι και την πιθανότητα διεύρυνσης των spreads.
Από την πλευρά της η DZ Bank, συμβούλευε τους πελάτες της να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα στο μέσον της καμπύλης, καθώς εκτιμούσε ότι ακόμα και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος (PEPP) η ΕΚΤ θα δημιουργήσει ένα διάδοχο πρόγραμμα που θα αποτρέψει τη διεύρυνση των spreads, τα οποία θεωρεί πως κινδυνεύουν περισσότερο να εκτοξευτούν το 2022 αν υπάρξει κάποια πολιτική κρίση στις χώρες της ευρωζώνης και κυρίως στις Γαλλία και Ιταλία, κρίσεις που θα επηρέαζαν πρώτιστα τις ομολογιακές αγορές της περιφέρεια της ζώνης του ευρώ.
Latest News
Στο ΒΒΒ- με stable outlook διατηρεί την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας η Fitch
Ο Fitch αναφέρει ότι η Ελλάδα πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους μετά την πανδημία στην Ευρώπη
Επενδύσεις και κατανάλωση στηρίζουν την ανάπτυξη - Ο «χρησμός» της ΤτΕ
Η Τράπεζα της Ελλάδος αναλύει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία
Όλα για τους φόρους και τα μέτρα στήριξης σε 16 ερωτήσεις - απαντήσεις
Ποιες είναι οι αλλαγές που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025 - Από τους μισθούς και τις συντάξεις, στην υγεία και την παιδεία
«Κόκκινο» το εμπορικό ισοζύγιο για 35 χρόνια - Τι φταίει [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Eurobank για το εμπορικό ισοζύγιο την περίοδο 1998 - 2023
Oι κλάδοι με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση στο λιανεμπόριο - Στα 11,15 δισ. ο τζίρος των ΜμΕ [πίνακας]
Αύξηση παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τόσο ετησίως όσο και από τρίμηνο σε τρίμηνο - Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξομειώσεις
Κτηματολόγιο: Κύκλωμα επιχείρησε να δηλώσει ακίνητα - φιλέτα σε Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες
Τι λέει στον ΟΤ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης για το κύκλωμα που επεδίωξε να εξαπατήσει το Κτηματολόγιο
Στον Άρειο Πάγο ο Κυρανάκης - Μηνυτήρια αναφορά για απάτη στις κτηματογραφήσεις
Η διερεύνηση της υπόθεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του θεσμού του Κτηματολογίου
«Όλα τα χαρτιά» της Ελλάδας ανοιχτά στο τραπέζι της Fitch
Τα σενάρια για την αξιολόγηση που θα δώσει σήμερα ο οίκος της Fitch για την Ελλάδα
Έρχονται αυστηρές προδιαγραφές για τα Airbnb - Η ρύθμιση «κλειδί» και η ανατροπή στις μισθώσεις
Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου αφορούν στα καταλύματα τύπου Airbnb και όχι τους κοινόχρηστους χώρους
ΕΤΕπ: Στήριξη στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα
Τι συζητήθηκε κατά την σημερινή επίσκεψη της Νάντια Καλβίνιο στη χώρα μας